Αντίδραση με «λιτό» τζίρο στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, σε μια κίνηση με έντονα τεχνικά χαρακτηριστικά μετά τη μεγάλη «βουτιά» των τελευταίων ημερών. Στο «πράσινο» η μεγάλη πλειοψηφία των blue chips, κέρδη στις τράπεζες. Υποβοηθητική και η θετική «αύρα» στις διεθνείς αγορές. Χαμηλός ο τζίρος.

Σε γενικές γραμμές, αίθριος καιρός από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, με τα περισσότερα χρηματιστήρια να συνεχίζουν στην αντίδραση από τα χθεσινά χαμηλά.

Οι αγοραστές αναθάρρησαν εδώ και λίγη ώρα, με το που ισχυροποιήθηκε η εκτίμηση για τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, με ενδεικτικό το 1,85% για τον S&P 500 προς τις 1.905 μονάδες.

Τα νεότερα από τη Νέα Υόρκη ήταν η κυριότερη αφορμή που επανέφερε στο προσκήνιο τους long παίκτες μετά τη μικρή οπισθοχώρηση που είχαν κάνει στο διάστημα 12:00-12:45, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ξανακερδίζει περισσότερο από 2,25% προς τις 9.740 μονάδες.

Με αυτά τα δεδομένα ακολουθεί και το ΧΑ, σε μία συνεδρίαση που μέχρι τώρα δεν χαρακτηρίζεται από αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο (*). Σε μάλλον χαμηλά επίπεδα συναλλαγές/τζίρος, με το 74% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος έχει πραγματοποιηθεί σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Μυτιληναίο, FF Group, Jumbo, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, Attica Bank, ΤΙΤΑΝ, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή.

Ωστόσο πρόκειται για μία μάλλον χαμηλού κόστους προσπάθεια αντίδρασης, μετά από ένα ανηλεές... σφυροκόπημα στην πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 550-555 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 155 ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 44 μονάδες (στις 40,04 το ιστορικό ελάχιστο του ΔΤΡ).

Κλάδος-κλειδί, πλέον και λόγω αυξημένης βαρύτητας, ο τραπεζικός, με την Credit Suisse να θεωρεί πρόκριμα για τον κλάδο το ξεκαθάρισμα των "κόκκινων δανείων", με τον ξένο οίκο να δίνει τιμές-στόχους και να προτιμάει Alpha Bank και Εθνική.

Ο ξένος οίκος αναφέρεται στα αυτονόητα καθώς σημειώνει πως το "ξεκαθάρισμα" των NPLs αναμένεται να αποτελέσει και τον καταλύτη για την επιστροφή στην ομαλότητα, κάτι που θα αποτελέσει κρησάρα για κάθε έναν συστημικό όμιλο ξεχωριστά. Η διαχείριση των NPLs θα κρίνει εν πολλοίς την επόμενη ημέρα στον κλάδο αλλά και για κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Εως το 1,96 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank, πλησιάζοντας τα 2 ευρώ της αμκ, έως το 0,262 η Εθνική, με τις δύο μετοχές να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. Πάνω από 7 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank, περίπου 6,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική, με την κινητικότητα να αποδίδεται και στην έκθεση του ξένου οίκου.

Οπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Γιώργου Φλώκα, η Alpha Finance σε ανάλυσή της "βλέπει" σε discount 60% τον τραπεζικό κλάδο ενώ ξεκινά "κάλυψη" και για τις 4 συστημικές, με σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς.

Με αγοραστές στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ωστόσο, η τρέχουσα τιμή απέχει αρκετά από τις κοντινότερες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Ενδεικτικά έως τα 7,95 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με «κλειδί» την προοπτική πειστικής υπέρβασης (τουλάχιστον) των 8 ευρώ.

Κινητικότητα και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, που ταλαιπωρήθηκαν και στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης, με ενδεικτική την προσπάθεια αντίδρασης μετοχών όπως του Μυτιληναίου, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, των ΕΧΑΕ, των ΕΛ.ΠΕ, της Grivalia, του ΤΙΤΑΝα κ.α.

Ικανοποιητική δραστηριότητα και στα Παράγωγα, όπου μετά το χθεσινό "πονηρό" κλείσιμο (δες προσυνεδριακό σχόλιό μας) πολλά Συμβόλαια του δείκτη "βλέπουν" έως και 2,30% υψηλότερα, σημαντικό premium πλην όμως -ακόμη- όχι επαρκές για τη συνέχεια. Αυτό γιατί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου μέχρι τα χθεσινά χαμηλά, ο FT 25 έχασε σχεδόν 30 πόντους, με αποτέλεσμα η επανάκτηση των 5-6 που επιχειρείται σήμερα θα πρέπει να έχει συνέχεια για να πείσει.

Στις 153 μονάδες η κοντινότερη αντίσταση για τον FT 25 (προσυνεδριακό σχόλιο), θέτοντας ως σημαντικότερες τις υψηλότερες τιμές στις 160-162 μονάδες.

Στις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 52,5 εκατ. μετοχές, αξίας 28,8 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v