Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί σε νέα χαμηλά το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 550 μονάδες, με απώλειες άνω του 3%, κινείται ο Γενικός Δείκτης. Μπαράζ ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και blue chips, παρά τη σταθεροποιητική κίνηση στις ευρωαγορές. Πτώση άνω του 10% για Πειραιώς, Eurobank, στο limit down η Αττικής. Πιέσεις και για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Σε θετικό έδαφος Motor Oil, Lamda, ΟΛΠ. Κλειστή η Wall.

Με κοντή ουρά πωλήσεων από τη συνεδρίαση της Παρασκευής «άνοιξε» πτωτικά η συνεδρίαση στο Χ.Α. Ωστόσο, η -προσώρας- καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λειτούργησε κατευναστικά στις διαθέσεις των πωλητών, οι κινήσεις των οποίων δεν έφτασαν χαμηλότερα των 554,90 μονάδων, στο πρώτο κρίσιμο 10λεπτο.

Ακολούθησαν σχεδόν αμέσως όμως νέες εντολές σε βάθος 550 μονάδων (για τον Γ.Δ.), με ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips.

Αναπόφευκτη μετά το 10λεπτο η υποχώρηση του FT 25 και σε «νέο ιστορικό ελάχιστο» στις 155,63 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών να διορθώνει προς τις 45, δηλαδή εγγύτερα του «πυθμένα» των 40,04 μονάδων.

Λίγο πριν από τις 11:00 ο Γενικός Δείκτης είχε... προλάβει να χάσει πάνω από 1,80%, ο FT 25 περισσότερο από 2,30%, με τις πωλήσεις μέτριες αλλά σταθερές. Δεδομένου ότι στα πρώτα 25'-30' οι αγοραστές δεν είχαν λόγους να... κυνηγήσουν τις τιμές, η αγορά «βούλιαζε» όλο και χαμηλότερα.

Πάντως, συναλλαγές/τζίρος δεν ξεπερνούσαν τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας -με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την εικόνα της αγοράς για τη συνέχεια- καθώς λόγω της αργίας στη Νέα Υόρκη αναμένονται μέτρια μεγέθη.

Κλειστή σήμερα η Wall Street, αλλά χαμηλότερα και των 28 δολαρίων/βαρέλι το πετρέλαιο και το χρηματιστήριο της Σανγκάης να έχει αντιδράσει 1,97%, επανερχόμενο πάνω από το όριο των 3.000 στις 3.007,65 μονάδες.

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στις 9.610 μονάδες (0,95%), τον CAC 40 στις 4.236 μονάδες (0,85%) και σε ανάλογο ρυθμό τα περισσότερα της περιφέρειας.

Εξαίρεση το ελληνικό, καθώς οι κινήσεις αρκετών παικτών επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης, με την αύξηση της πίεσης από την πλευρά των δανειστών να δίνει προβάδισμα στους πωλητές.

Ούτως ή άλλως, η γενικότερη στάση πολλών ξένων διαχειριστών είναι εμφανώς πωλητική εδώ και εβδομάδες, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να «μετρά» από νωρίς ποιοι «φορτώνουν» και ποιοι «ξεφορτώνουν».

Στον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα του ΔΤΡ είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται, με νέες χαμηλότερες τιμές για Πειραιώς, Εθνική και την Alpha μετά από καιρό να πραγματοποιεί συναλλαγές έστω και οριακά χαμηλότερα των 2 ευρώ της τιμής της ΑΜΚ. Αρνητική, πλην όμως αναπόφευκτη, εξέλιξη και για τη μετοχή της Alpha Bank, τη μόνη που για ένα ικανό διάστημα μετά την ΑΜΚ έδωσε τιμές πάνω από την τιμή τοποθέτησης των επενδυτών.

Στο 0,192 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, όλο και απομακρύνεται από το 0,30 ευρώ της ΑΜΚ, με νέα χαμηλή τιμή, οριακά απέχει από τα χαμηλά του 0,252 ευρώ η Εθνική, ενώ και η Eurobank με πωλήσεις πιέζεται προς το 0,87 ευρώ, που συνιστά επίσης νέα χαμηλή τιμή.

Απώλειες 30% για τον τίτλο της Αττικής, στο 0,175 ευρώ, στην πρεμιέρα των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ.

Με discount τα Συμβόλαια του δείκτη, σε τιμές χαμηλότερα των 155 μονάδων του FT 25 στην υποκείμενη αγορά, κάτι που παραπέμπει στην εκτίμηση πολλών πως δύσκολα θα αποφευχθούν ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως στα «χαμηλά» της ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές όπως λ.χ. στην Coca Cola, στον ΟΠΑΠ, ενώ και σε σηματωρούς όπως είναι οι Motor Oil, METKA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ τοποθετούνταν κεφάλαια.

Στο 9,64% το ποσοστό στάθμισης της μετοχής στη βαρύτητα/διαμόρφωση του Γ.Δ., με αποτέλεσμα κάθε αντίδραση της Coca Coca να επηρεάζει ανάλογα τη διακύμανση του δείκτη. Δεύτερη βαρύτερη η Alpha Bank, με 8,64% και συγκριτικά βαρείς τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Τιτάν, Jumbo, Motor Oil.

Συνεπώς απαιτείται προσοχή τόσο στη λήψη θέσεων σε short συμβόλαια σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, όσο και στις κινήσεις σε μετοχές εταιριών που επηρεάζουν τους δείκτες.

Λογικά οι αγοραστές/long παίκτες θα επιδιώξουν να απορροφήσουν μέρος της πίεσης των πωλητών/short με κινήσεις σε τίτλους όπως οι Coca Cola, ΟΠΑΠ, Τιτάν κ.ά. Στα 16,86 ευρώ με αγοραστές μετά τις 11:05 και στον Τιτάνα, προσπάθεια εξισορρόπησης και της Jumbo στα 9,60 ευρώ περίπου την ίδια ώρα.

Αποτέλεσμα αυτών των διορθωτικών κινήσεων ο περιορισμός των απωλειών και το «μάζεμα» του Γ.Δ. προς τις 555 μονάδες και του FT 25 στις 156 μονάδες.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 19 εκατ. τεμάχια, αξίας 8,8 εκατ. ευρώ. Το 69% του τζίρου στις τράπεζες, ενώ αυξημένος ήταν και σε Jumbo, με ένα πακέτο των 104.718 τεμαχίων στα 9,595 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v