Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» το ξεκίνημα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί άνω του 1% και τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο. Blue Monday με κλειστή τη Wall και τις διεθνείς αγορές να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της συνεδρίασης. Πότε θα... ανησυχήσουν όσοι σορτάρουν την αγορά.

Blue Monday(*). Με «τραυματισμένη» την εικόνα των διεθνών αγορών και με τους δανειστές να επιδίδονται στην προσφιλή τους τακτική απέναντι στην Αθήνα, ξεκινά ακόμη μία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και γεγονότα να μη συνηγορούν υπέρ της επιβεβαίωσης του χρηματιστηριακού κανόνα ενός January Effect, απεναντίας θα λέγαμε, καθώς (και) με αφορμή την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν, η πλειονότητα βλέπει μία Δευτέρα στα χρώματα του... μαύρου ή και του... μπλε.

Νέος πονοκέφαλος για τις παγκόσμιες αγορές, με ορατό τον κίνδυνο για ένα φρένο διεθνούς βεληνεκούς, όπως σημειωνόταν σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, με την Κίνα να είναι το πρόβλημα αλλά... όχι το μόνο. Σημειώνεται ότι σήμερα η Wall θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε το Χ.Α. σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί ευρισκόμενο εδώ και μήνες σε χαμηλά, ενώ τα ξένα υποχωρούν μετά από μία εντυπωσιακή άνοδο που «κορυφώθηκε» με την καταγραφή «ιστορικών υψηλών» σε Wall Street και Φρανκφούρτη, αλλά και «πολυετείς κορυφές» στην πλειονότητα των αγορών. 

Ενδείξεις sell-off και αδυναμία αυτονόμησης στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 558 μονάδων, τον FT 25 να έχει υποχωρήσει σε νέα ιστορικά ελάχιστα και τις τράπεζες μόλις 8 μονάδες από τον «πυθμένα» τους.

Ο τελευταίος γύρος της διόρθωσης στο Χ.Α., θα το επαναλάβουμε, δυστυχώς συντελείται με μείωση θέσεων σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με ανησυχητική την τεχνική εικόνα για τις 12 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη.

Το πώς κινούνται τα μεγάλα χαρτοφυλάκια σε αυτά τα επίπεδα αναλύει διεξοδικά ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στις αναδιαρθρώσεις και στη μετατόπιση ενδιαφέροντος που παρατηρείται στις αρχές του 2016.

Εντός και εκτός τειχών τα προβλήματα και οι αφορμές για περαιτέρω διόρθωση που έχει να διαχειριστεί (και) από σήμερα η επενδυτική κοινότητα στο Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν εμφανές προβάδισμα στα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα.

Εντός των τειχών λίγο έως πολύ γνωστή η διαδικασία μεταξύ δανειστών - κυβέρνησης (συνεχόμενα deja vu αυτή η... διαπραγμάτευση), αλλά με μία νέα παράμετρο-joker που το σύστημα ενσωματώνει ήδη. Οι τριγμοί στον μεσαίο χώρο, ελέω Κυριάκου, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, δημιουργούν νέα δεδομένα σε ένα ούτως ή άλλως ετοιμόρροπο πολιτικό περιβάλλον. Ο νέος διπολισμός ωθεί σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, συμπληρώνει στα της πολιτικής η Μαρίνα Μάνη, με όλες αυτές τις ανακατατάξεις να επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (και) το χρηματιστήριο.

Εκτός των τειχών η UBS προειδοποιεί για την... υποδοχή του bear market, με γενικό συμπέρασμα του διεθνούς οίκου... προσδεθείτε. Προσώρας οι διεθνείς αγορές διορθώνουν χωρίς να υπάρχουν ορατές ενδείξεις μίας συνολικότερης αναστροφής, ει μη μόνον των αναπόφευκτων τεχνικής μορφής αντιδράσεων, των ανοδικών εξάρσεων που περιλαμβάνει πάντα ένας bearish (sic) κύκλος των αγορών.

Η συμφωνία με το Ιράν, πέραν του ιστορικού χαρακτήρα της, φέρνει ανατροπές στη βιομηχανία πετρελαίου, αναλύουν οι Financial Times, ανατροπές που αναπόφευκτα θα αποτυπωθούν (και) στις αγορές μετοχών, γενικότερα των αξιών.

Σε αυτό το ευμετάβλητο, ρευστό περιβάλλον, με τις αγορές σε διόρθωση, το... εδώ και καιρό σε διόρθωση Χ.Α. δύσκολα θα αποφύγει τη δοκιμασία ακόμη χαμηλότερων επιπέδων τιμών. Τόσο σε τράπεζες όσο και σε blue chips, οι πωλητές αισθάνονται κυρίαρχοι, με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη να εκτιμά πως οι short δεν έχουν λόγους να ανησυχούν όσο ο FT 25 δεν υπερβαίνει πειστικά τη «διπλή κορυφή» των 184 μονάδων. Στις 158 μονάδες ο δείκτης, έχοντας υποχωρήσει σε νέα χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα, με αρκετούς κλαδικούς δείκτες σε απογοητευτική τεχνικά φορά.

Μέσα σε όλα που πλήττουν τα blue chips αυτή την περίοδο και οι ακατανόητες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα αυτή που σχετίζεται με την «υπόθεση Στεργιώτη» και τη χαμένη ευκαιρία των VLTs, θυμίζοντας πόσο έγκαιρα άρχισαν να ξεφορτώνουν ΟΠΑΠ οι γνωρίζοντες. Όταν ακόμη δεν προμηνυόταν ούτε η «καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές, αλλά ούτε η πίεση στα blue chips.

Οι τακτικοί αναγνώστες θα ενθυμούνται πως τότε είχαμε θεωρήσει «πονηρή» τη μείωση των θέσεων ξένων παικτών από τα «υψηλά» της μετοχής του ΟΠΑΠ, έναυσμα για την απαρχή ενός κύκλου μείωσης θέσεων στα blue chips, με αφορμή και την τρίτη ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών, το rebalancing που ακολούθησε.

Οι πωλητές από τα «υψηλά» ήταν μεγάλα ξένα σπίτια, και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ήξεραν όχι μόνο για τις εξελίξεις που ακολούθησαν στον Οργανισμό αλλά γενικότερα στο Χ.Α.

Τεχνικά για τον FT 25, η τελευταία φάση της διόρθωσης «μετράται» πως έχει ξεκινήσει από τις 172-174 μονάδες (όπου και τερματίστηκε η τελευταία ανοδική έκλαμψη), με βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 161,85 μονάδες.

Ωστόσο καθοριστική θα είναι σήμερα η εικόνα των ξένων αγορών, με τους short παίκτες να έχουν... γεμάτες τις φαρέτρες τους.

(*)Σύμφωνα με τους ξένους ειδικούς, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται η... χειρότερη μέρα του χρόνου. Η σχετική... ονοματολογία «παίζει» εδώ και ώρες σε ξένα ΜΜΕ, με τα ελληνικά να ακολουθούν. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v