Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μακροβούτι στην «επικίνδυνη ζώνη»

Στις 558 μονάδες βούλιαξε ο Γενικός Δείκτης, «φλερτάροντας» με τα χαμηλά του 2012, στη σκιά του παγκόσμιου sell off. Βουτιά 11,55% τις πρώτες δυο εβδομάδες. Συνεχίζεται η «εξαέρωση» των τραπεζών. Νέα ιστορικά χαμηλά για Πειραιώς. Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Από προηγούμενο ενδοσυνεδριακό σχόλιο η στήλη ανέφερε ότι "ασφαλέστερα" συμπεράσματα για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς θα εξαχθούν μετά τις 14.00, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η λήξη των Παράγωγων Προϊόντων Ιανουαρίου.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά την λήξη των Παραγώγων, ο Γενικός Δείκτης του X.A. "είδε" και νεότερα συνεχόμενα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, παρά τις λίγες βοήθειες που έδωσαν οι Motor Oil (+2,73%) και Αεροπορία Αιγαίου (+0,14%), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας και μαζί του και έξι τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και όλα τα στατιστικά στοιχεία συνηγορούν μόνο για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, που θα είναι ευκαιρία για ρευστοποιήσεις σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Καταλυτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, που ερωτηθείς από τον γράφοντα για την πρόβλεψή του απάντησε πως "όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς τις 550 μονάδες και από εκεί και χαμηλότερα ας βάλει το χέρι του ο Θεός των Αγορών"!

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Είναι ενδεικτικό ότι η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,7% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 5,37%, σε εβδομαδιαία βάση η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 79,5 εκατ., ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,2 δισ ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης "μετρά" οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική (Τρίτη 12/1) και αθροιστικές απώλειες 11,55%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης για το ίδιο διάστημα αθροίζει απώλειες 17,74% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 4,4 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς στο ταμπλό του 25αρη και από την αρχή του χρόνου, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,05%, λόγω και της πτώσης του πετρελαίου) και Grvalia Properties (+1,09%), διασώζονται με θετική μεταβολή.

Πυκνή η άφιξη στους αρνητικούς πρωταγωνιστές του FTSE25, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου, όπου με το σημερινό -13,77% και μετά από "σκληρό φώτο - φίνις" η Πειραιώς (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με απώλειες από την αρχή του χρόνου 23,38%), "έκλεψε" την πρώτη θέση από την Folli Follie Group (-2,9%, ενώ οι πωλητές έκαναν το απόλυτο με εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 22,54%).

Με δυσδιάκριτες διαφορές ακολουθούν οι Εθνική (ημερήσιες απώλειες 6,6% και από την αρχή του έτους 21,57%) και ΟΠΑΠ (-3,17% και δυσεβδομαδιαίες απώλειες 20,86%).

Να σημειωθεί ότι εκτός από την Πειραιώς, με νέα χαμηλότερα κλεισίματα "ever" "φλερτάρουν" οι Viohalco, Eurobank και Εθνική!

Μένοντας στους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει υποσημείωσης οι σημαντικές και επιθετικότερες πρωτοβουλίες που πήραν οι εν δυνάμει πωλητές στο Τραπεζικό ταμπλό, μετά τις 15.24 και οι οποίες επηρέασαν και την πορεία του Γενικού Δείκτη, με την καταγραφή συνεχόμενων ενδοσυνεδριακών χαμηλών.

Χαμηλότερα του 25αρη και σήμερα συνεχίστηκε το φαινόμενο των τελευταίων ημερών, που θέλει όποια μετοχή μικρής κεφαλαιοποίησης βγαίνει από το συναλλακτικό "λήθαργο", η αύξηση των συναλλαγών να συνοδεύεται και από σημαντικές ημερήσιες απώλειες (!)

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δεν διαφαίνονται οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να κάνουν το Χ.Α. να διαφοροποιηθεί από το συνεχώς επιβαρυνόμενο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και έτσι οι όποιες ελπίδες περιορίζονται στην πιθανότητα του να μην πάρει ανεξέλεγκτη μορφή η διόρθωση - πτώση, στις διεθνείς Αγορές.

Απόλυτα απογοητευμένοι δηλώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, όχι μόνο για την πτωτική τάση που δείχνει να εδραιώνεται στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκονται κοντά στα χαμηλά πολυετίας, ή και σημειώνουν νεότερα (FTSE25), αλλά και διότι τίποτα δεν δείχνει να προχωρά από τα θέματα που απασχολούν την Αγορά και τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν, έστω και βραχυπρόθεσμα, το κλίμα.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις όσον αφορά την επικείμενη αξιολόγηση της Χώρας, ενώ νέα προβλήματα δείχνουν να παρουσιάζονται στην Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, αναμένεται να έχει κατατεθεί από την Cosco Group η νέα βελτιωμένη προσφορά, για την αγορά του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που έχει ήδη ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται η Κινεζική εταιρεία να ζητήσει παράταση δύο τριών ημερών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της, εμφανίζονται προβληματισμένα με αφορμή τη χθεσινή κίνηση της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ, που ζητούν αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης και τονίζουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Πηγές, πάντως, από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν ότι η σύμβαση παραχώρησης σε επίπεδο Κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί, τόνισαν ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, αλλά θα είναι τέτοια που δεν πρόκειται να επηρεάσουν την οικονομική προσφορά.

Από την άλλη, το χθεσινό Eurogroup δεν άφησε ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα, ενώ η νέα δήλωση Λαγκάρντ ήλθε να "ανακατέψει" για πολλοστή φορά την "τράπουλα". Σύμφωνα με την επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. και δήλωσή της στην Γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung", "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να χρειαστεί να φτάσει στο β' τρίμηνο του έτους για να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας". Όπως σημείωσε, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και η πρόοδος σε ότι αφορά την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι σημεία - κλειδιά για την όποια συμμετοχή του ΔΝΤ.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με εμφανή την παρουσία της πτωτικής αναμονής, κανείς, πλέον, δεν περιμένει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, την ώρα που αυξάνονται σημαντικά οι "απαισιόδοξες" θέσεις, από όσους εκτιμούν ότι η Αγορά έχει και άλλα περιθώρια πτώσης!

Τεχνικά, αν και υπάρχουν εγκυρότερες εκτιμήσεις στην συνέχεια του σχολίου, από έγκριτους αναλυτές, το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι με την απώλειες του επιπέδου των 161 - 160 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,61%, τρέχει γρηγορότερα στην "κατηφόρα" από τον Γενικό Δείκτη), οι "shortάκηδες" ανοίγουν και άλλες θέσεις, βάζοντας σαν επόμενους στόχους τις 150 και 135 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αν χαθεί η ζώνη 557 - 550, τότε δεν αποκλείεται ο Δείκτης να επαναδοκιμάσει τα χαμηλά του 2012.

Σε περίπτωση αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα, προσοχή χρειάζονται τα υπάρχοντα "gap" στις 588,74 (δημιουργήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση και θεωρείται "gap" συνέχισης) και στις 613,38 μονάδες ("gap" εκκίνησης, από την συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου).

Το ημερήσιο "stop" για τους "short" έχει κατέβει στις 172 μονάδες, σε κλείσιμο, για τον FTSE25 και στις 599 για τον Γενικό Δείκτη.

Η λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου, χαμήλωσε κάπως τις συναλλαγές του επόμενου μήνα στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την κίνηση της spot Αγοράς, ενώ μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων: 3ετες 8,97%, 5ετες 8,94% και 10ετες 8,51%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκηνικό αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, για τα Ελληνικά ομόλογα, άλλαξε άρδην μετά τις 16.40, στην "ρηχή" Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται σημαντικά υψηλότερα και το ομόλογο λήξης 2017, να φθάνει σε πρόσκαιρη απόδοση 10,36%, για να αποκλιμακωθεί ελαφρώς στην συνέχεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Στρατής Πολυχρονέας

"Αναμφισβήτητα από τα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας, για τις Διεθνείς Αγορές, ήταν και η υποχώρηση της τιμής του αργού Πετρελαίου brent κάτω από το ψυχολογικό όριο των $30/bbl (τελευταία φορά είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2004), το οποίο οφείλεται ουσιαστικά στις σημαντικές ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση Κινεζικής Οικονομίας και τις προεκτάσεις της" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Πλην όμως των ανησυχιών για την επιβράδυνση της Οικονομίας της Κίνας (εκτιμήσεις για υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 0,3%-0,4% το 2016), άλλες αιτίες για την υποχώρηση της τιμής του Πετρελαίου είναι τα υψηλά Πετρελαϊκά αποθέματα, αλλά και η αύξηση, κατά αντιστοιχία της ζήτησης, της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ το 2015. Βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2015, η Παγκόσμια προσφορά το γ΄3μηνο του 2015 των 95mb/d υπερβαίνει την Παγκόσμια ζήτηση των 93,6 mb/d κατά 1,4mb/d.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Ιράν, αναμένεται να επιστρέψει στις Αγορές το 2016 και να βρεθεί έως το 2020 μέσα στις πρώτες πέντε θέσεις των Πετρελαιοπαραγωγών παγκοσμίως (εκτιμήσεις για παραγωγή έως και 6mb/d, από τα εκτιμώμενα 3,5mb/d το 2016).

Η Σαουδική Αραβία προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες για την επιστροφή του Ιράν στην Αγορά θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή κατά 1-1,5 mb/d. Ήδη τα δημοσιεύματα για σκέψεις εισαγωγής ποσοστού 5% της Saudi Aramco στις Διεθνείς Αγορές από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο σε περίπτωση που συμβεί, θα αποτελέσει και την εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία Παγκοσμίως, καταδεικνύει τη σημαντική έλλειψη εσόδων, βάσει προϋπολογισμού, που βιώνουν οι Πετρελαιοπαραγωγοί, αλλά και τη συρρίκνωση των επενδυτικών funds των Χωρών αυτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

"Επειδή έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εκτιμήσεις Ξένων Τραπεζών και Οίκων που βλέπουν διολίσθηση του πετρελαίου στα $20/bbl και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χαμηλότερα, είναι λογικό να ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε leaders του κλάδου με χαμηλό δανεισμό και ισχυρή ρευστότητα, που θα μπορέσουν να αντέξουν στις πιέσεις και ενδεχομένως να μεγαλώσουν μέσα από αυτή την κρίση" τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Ο Γενικός Δείκτης 'στενάζει' κάτω από τη ζώνη των 600 με 590 μονάδων, διάγοντας το δρόμο της καθόδου μαζί με τις υπόλοιπες Διεθνείς Αγορές" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος. Διαγραμματικό ζητούμενο είναι φυσικά η προσέγγιση, ή μη, της περιοχής αποτύπωσης των δύο προηγούμενων πυθμένων του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους στις 560 με 550 μονάδες.

Πιθανό καθοδικό χτύπημα της εισόδου των 550 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για μια βίαιη πτώση προς τις 490 μονάδες, στοιχείο όπου θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο "στρατόπεδο" των "Bulls".
Στη περίπτωση όμως, που ο Δείκτης δηλώσει έντονη άρνηση κίνησης και τμήσης των 550 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική επιστροφή του, άνω των 600 μονάδων, βάζοντας "stop" στις επικίνδυνες καθοδικές βλέψεις των 490 και 475 μονάδων.

Αρνητικές διαγραμματικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από αρκετούς επιμέρους τίτλους, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη, καθώς βρίσκονται, ή έχουν διασπάσει καθοδικά, τα χαμηλά διετίας, ή ακόμα και τετραετίας (!) Φαινόμενο το οποίο αντικατοπτρίζει κινούμενος σε νέα ιστορικά χαμηλά (προηγούμενα: Ιούνιος του 2012 στις 167 μονάδες και Αύγουστος του 2015 στις 162 μονάδες) ο FTSE 25, ερχόμενος σε άμεση αντιπαράθεση με το Γενικό Δείκτη, όπου ακόμα απέχει σημαντικά από τα χαμηλά των 471 μονάδων του Ιουνίου του 2012" όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ..

-Μάνος Χατζηδάκης

"Μετοχές, Ομόλογα και τα περισσότερα Εμπορεύματα βρίσκονται από το ξεκίνημα της χρονιάς στο μάτι του κυκλώνα που έχει πλήξει τα Χρηματιστήρια" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη. Οι Διεθνείς Αγορές δείχνουν αδύναμες να βρουν ένα προσωρινό σημείο ισορροπίας και να περιμένουν την επόμενη είδηση που θα δικαιολογήσει αναθεώρηση των δεδομένων.

Παρά το γεγονός ότι ως τώρα η πτώση βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις και λιγότερο σε δεδομένα, η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά και η επιφυλακτικότητα δεν είναι απλώς παρούσα στις διακυμάνσεις και τις τιμές, αλλά διατυπώνεται ευθέως σε αναλύσεις και εκθέσεις που αφορούν το σύνολο των Αξιών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις μία συνεδρίαση έχει κλείσει με θετικό πρόσημο το 2016, ενώ οι απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς έφθασαν έως και το 11%. Αυτό είναι το "ταμείο" του πρώτου μισού της Ιανουαρίου του δίσεκτου 2016.

Στο εσωτερικό η ανάλωση της ειδησεογραφίας περιστρέφεται γύρω από την ψήφιση του Ασφαλιστικού και κυρίως για αυτά που θα ακολουθήσουν μετά. Η διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ Κυβερνητικών και Ευρωπαίων Αξιωματούχων, για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, έχει βάλει ένα επιπλέον στοιχείο αναμονής στην Αγορά, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση εγχειρημάτων Αποκρατικοποίησης που βρίσκονται σε τελικό στάδιο (ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ), καθώς και οι εξελίξεις με την επένδυση στις Σκουριές επανέφεραν τον σκεπτικισμό, αναφορικά με την προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων.

Μετά από ένα καλό ξεκίνημα στο μέτωπο των Αποκρατικοποιήσεων, η δυναμική έχει επανέλθει στα προ της πώλησης των Αεροδρομίων επίπεδα, παίζοντας ως παράγοντας ένα ανασταλτικό ρόλο στην κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πλέον λίγες μονάδες υψηλότερα από την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες), έχοντας όλους τους τεχνικούς δείκτες σε θέση πώλησης. Η γρήγορη κίνηση προς τις 560 μονάδες πίεσε τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της υποτιμημένης ζώνης. Επισημαίνεται ότι στα ωριαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες και πως στο παρελθόν η σύγκλιση των ωριαίων και ημερήσιων ταλαντωτών στις ακραίες τιμές τους, προοιώνιζε μια τοπική αντιστροφή τάσης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, γεγονός που διατηρεί σε καθημερινή βάση την εικόνα φθοράς, με εξαίρεση την συνεδρίαση της Παρασκευής όπου η συρρίκνωση των συναλλαγών ήταν πιο εμφανής.
Από την άλλη πλευρά ο βαθμός πίεσης, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σε μια σειρά από Δεικτοβαρείς μετοχές, έχει αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας αντίδρασης με ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο. Ενδεχομένως αυτή η αντίδραση θα έχει εύρος 35 μονάδων πηγαίνοντας προς το μέσον της κίνησης μεταξύ 631 και 557 μονάδων. Από την ταχύτητα και την δομή της ανοδικής αντίδρασης θα εξαχθούν συμπεράσματα για το αν ο Γενικός Δείκτης έχει δυνατότητες να δει κάτι καλύτερο από τις 600 μονάδες σε αυτή την φάση.

Το ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, η Εθνική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έγκριση της πώλησης της Finansbank, ενώ την ίδια ημέρα θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Τράπεζας Αττικής. Στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός, την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ με θέμα το Ελληνικό χρέος. Στις 22 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για το 2016 από την S&P.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την Αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει βελτίωση του τιμήματος από την πλευρά της Cosco, προκειμένου να κλείσει το εγχείρημα της πώλησης του 67%.

"Στο εξωτερικό η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές. Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου ξεκίνησαν και η πιο σημαντική ημερομηνία, την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η Τρίτη καθώς ανακοινώνουν Bank of America, IBM και E-bay. Επίσης η Τρίτη 19 Ιανουαρίου μπορεί να αποτελέσει ημερομηνία κλειδί για τις Αγορές, αφού πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης θα είναι γνωστά τα στοιχεία του ΑΕΠ της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο, με τις προηγούμενες εκτιμήσεις να κινούνται στην περιοχή του 6,92%" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Λίγες ώρες κράτησε η "ανακούφιση" της Παγκόσμιας Επενδυτικής Κοινότητας από την σημαντική χθεσινοβραδινή ανοδική αντίδραση της Wall Street και το κλείσιμο των δεικτών του NYSE, κοντά στα υψηλά ημέρας, καθώς το σημερινό, νέο, απόλυτο "κόκκινο" των μεγάλων Ασιατικών Αγορών και η νέα βουτιά του Πετρελαίου δεν άφησαν περιθώρια βραχύβιας αισιοδοξίας για τις Αγορές.

Για πολλοστή φορά, το σήμα για νέα υποχώρηση των τιμών το έδωσε η Κίνα, με τον Shanghai Composite να ολοκληρώνει την συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 3,55%, εν μέσω φημών σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες Τράπεζες στη Σανγκάη σταμάτησαν να δέχονται μετοχές μικρότερων εισηγμένων εταιρειών σαν ενέχυρο για την παροχή δανείων.

Οι "κραδασμοί", ως συνήθως, μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη, ενώ η πτωτική τάση ανέβασε στροφές μετά την νέα βύθιση του Πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το US Oil, σημειώνει απώλειες που προσεγγίζουν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες και χάνει και το ψυχολογικό όριο των $30.

Στο "βαθύ κόκκινο" ξεκίνησε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και η Wall Street (έχει αργία την Δευτέρα, ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ).

Κέρδη σημειώνει το ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα ο χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι διέθεσε 100 δισ γουάν ($15,18 δισ) σε μια νέα προσπάθεια να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα. Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διέθεσε τα κεφάλαια σε εννέα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα με επιτόκιο 3,25%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Renault ανακοίνωσε ότι οι Αρχές έχουν επιθεωρήσει τρεις από τις εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο έρευνας για τις εκπομπές ρύπων, ενώ στην Ιταλία ανεστάλη, προσωρινά, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Fiat.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Λιανικές Πωλήσεις σημείωσαν αναπάντεχη πτώση τον Δεκέμβριο, μετά από κέρδη 0,4% τον Νοέμβριο και διολίσθησαν 0,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες. Για το σύνολο του 2015, οι Λιανικές Πωλήσεις αυξήθηκαν 2,1%. Πρόκειται για την πιο αδύναμη μέτρηση από το 2009. Το 2014 είχαν ενισχυθεί 3,9%.

Εν τω μεταξύ, οι Τιμές Παραγωγού υποχώρησαν 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,2%. Η πτώση για το 2015 ανήλθε στο 1%, η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε ετών.

Η Βιομηχανική Παραγωγή (-0,4%) υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed, μετά από βουτιά 0,9% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,2%. Για το τέταρτο τρίμηνο, συνολικά, η Βιομηχανική Παραγωγή διολίσθησε με ετήσιο ρυθμό 3,4%.

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 93,3 μονάδες, από τις 92,6 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 93 μονάδες.

"Οι μετοχές είναι πιθανότατα το καλύτερο μέρος για να είναι κανείς", υποστηρίζει η Abby Joseph Cohen, πρόεδρος της Goldman Sachs, η οποία τόνισε πως το πρόσφατο "sell-off" ήταν αντίδραση στην ασαφή ανάπτυξη τόσο της Αμερικανικής Οικονομίας, όσο και των εταιρικών κερδών.

Σύμφωνα με την Cohen, οι επενδυτές θα πρέπει και πάλι να επιστρέψουν στις μετοχές, μόλις αυτές πέσουν κι άλλο.

"Αν το 2015 ήταν ευμετάβλητο, το 2016 θα είναι σωστή κόλαση μεταβλητότητας, συμπεραίνουν οι τεχνικοί αναλυτές της UBS, αφού ξεκινάει το "bear market" και στις τελευταίες μετοχές και δείκτες που κρατούν ακόμα τα προσχήματα.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, μεγάλο τμήμα των μετοχικών δεικτών Παγκοσμίως βρίσκεται σε ένα "σιωπηλό bear market", κατάσταση για την οποία κανείς δεν μιλάει, επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS. Αν και είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν νέα υψηλά στο πρώτο τρίμηνο του έτους, από κει και πέρα και έως τις αρχές του 2017, οι "αρκούδες" θα είναι πανίσχυρες.

Ο χάρτης του 2016 για τον S&P 500 προβλέπει να κινηθεί ανοδικά από το χαμηλό του Ιανουαρίου ως τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου, όπου τοποθετείται χρονικά η σημαντική τακτική (tactical) κορυφή για το έτος. Από τον Απρίλιο έως το τέλος του τρίτου τριμήνου, ή τις αρχές του αρχές του τετάρτου, βλέπουν τον Παγκόσμιο πτωτικό κύκλο να στέλνει τον S&P 500 σαφώς κάτω από τις 1.800 μονάδες. Το χρονικό παράθυρο του Σεπτέμβριου - Οκτώβριου αποτελεί τη χρονική περίοδο για ένα σημαντικό χαμηλό, ή ελάχιστο, πριν το "bear market" ράλι στην Αγορά στο τέλος του έτους.

Ο Χρυσός αναμένεται να προχωρήσει σε ένα σημαντικό πτωτικό επίπεδο οκταετίας το 2016, το οποίο θα είναι η βάση για το νέο "bull market" πολλών ετών. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μεταλλεία Χρυσού τοποθετούνται ως σημαντική μακροπρόθεσμη αγοραστική ευκαιρία το 2016. Το αργότερο από το 2ο τρίμηνο θα πρέπει να δούμε ένα ανοδικό περιβάλλον για τον χρυσό, όπου στους επόμενους 12 μήνες, τα Ορυχεία Χρυσού και ο Χρυσός θα ξεπεράσει σε αποδόσεις τον δείκτη S&P 500.

Επιστροφή στο ΧΑ

H Berenberg ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο του Τιτάνα με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 21 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης φθάνοντας μέχρι τις 571,67 μονάδες (+0,13%). Μετά τις 10.49 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δίνοντας ένα πρώτο χαμηλό στις 566,33 μονάδες (-1,32%). Στις 13.45, όταν και διακόπηκαν οι συναλλαγές, για να λήξουν τα Παράγωγα Ιανουαρίου, ο Δείκτης βρέθηκε στις 566,91 (-1,22%), για να επιστρέψει σε συναλλαγές (14.00) στις 566,6 (-1.28%).

Νεότερα χαμηλά μέχρι τις 560,11 (-2,41%), ενώ στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 561,52 (-2,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε οριακά υψηλότερα από τα νέα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 558,45 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,70%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 74,2 εκατ. από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ). Εθνική και Alpha Bank "απασχόλησαν" το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Motor Oil δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank, EEE, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στα χαμηλά ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ για 26 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4% (επτά από αυτούς με διψήφιο ποσοστό απωλειών).

Δεν υπήρξε αλλαγή στην σειρά της πρώτης τετράδας των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., παρά την σημαντική συρρίκνωση των αποτιμήσεων: ΕΕΕ (6,589 δισ), ΟΤΕ (3,847 δισ), Alpha Bank (3,165 δισ) και Εθνική (2,460 δισ ευρώ).

----ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση, που ανέβασε στροφές προς το τέλος, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων και η οποία συνδυάστηκε με την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου.

Η λήξη έφερε μείωση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.557 συμβόλαια).

Στα 12.321 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.712, 2.629 για τον Ιανουάριο, 3.087 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 159,75) κινήθηκε μεταξύ 159 και 165,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υπερτίμηση στο 1,14%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (850), ΔΕΗ (655), Alpha Bank (4.774), Eurobank (1.452), Πειραιώς (8.192), Εθνική (7.656), MIG (715), Ελ. Πετρέλαια (175), Μυτιληναίο (597), Jumbo (257), ΟΤΕ (516), ΕΧΑΕ (103), Folli Follie Group (100), Motor Oil (100).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν μέτρια, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 648 τεμάχια (195 calls και 453 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 41%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (2.419.808 τεμ.). Πειραιώς (1.599.662 τεμ.), Alpha Bank (1.819.078 τεμ.), Eurobank (2.778.858 τεμ.) και ΔΕΗ (1.727.224 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v