Ρευστοποιήσεις και πιέσεις με το... καλημέρα. Με την κεκτημένη ταχύτητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που διορθώνουν από νωρίς με πωλήσεις στην πλειονότητα των κλάδων και των μετοχών, το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να αποφύγει την περαιτέρω ταλαιπωρία σε επίπεδα χαμηλότερα και των 578 μονάδων.Σημειολογική η υποχώρηση του πετρελαίου χαμηλότερα και των 30 δολαρίων/βαρέλι, επιβαρύνει το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα σε όλες τις αγορές, που εκτός όλων των άλλων, οικονομικών και μη, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τζακάρτα.
Χαμηλότερα των 2.950 μονάδων με απώλειες 2,42% η Σανγκάη, πάνω από 1,45% διόρθωνε νωρίτερα ο DAX στις 9.816 μονάδες, θυμίζοντας ότι χθες το βράδυ για τον S&P 500 οι απώλειες έφθασαν το 2,50%, χάνοντας τις 1.890 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το Χ.Α., που ούτως ή άλλως «σερνόταν» στα χαμηλά και με πολλά μέτωπα ανοιχτά (από ασφαλιστικό μέχρι την... αντιπαράθεση για τον ρόλο του ΔΝΤ, για το χρέος κ.λπ.), με τις πωλήσεις σε εισηγμένες/σηματωρούς και blue chips να συνεχίζονται από τις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν θέμα συγκυρίας και αφορμής να (ξανα)κυλήσει χάνοντας σημαντικές στηρίξεις.
Θυμίζοντας το «διπλό χαμηλό» των 557,63 και των 560,97 μονάδων (στις 10 και στις 11 Δεκεμβρίου), ο Γενικός Δείκτης πιέζεται έως τις 577,17 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 να υποχωρεί, για να περάσει καθολικά σε αρνητικό πρόσημο λίγο πριν από τις 10:55. Έως τις 164,62 μονάδες πριν από λίγο ο FT 25, καθώς από τις τράπεζες και την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ μέχρι τα blue chips οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο.
Από τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διορθώνει προς τις 51-50 μονάδες (ιστορικό ελάχιστο στις 40,04 μονάδες), υποχωρούν με πωλήσεις οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, με συγκριτικά καλύτερη εικόνα για την πρώτη κυρίως λόγω ένταξης στον Stoxx 600. Ειδικότερα στη μετοχή της Alpha Bank αναμένονται εισροές έως 20 εκατ. ευρώ.
Στα των τραπεζών να συνεκτιμηθεί η νέα σημαντική μείωση του ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ, με την εξάρτηση του εγχώριου συστήματος να υποχωρεί περισσότερο στα 72 δισ. ευρώ.
Πιεστικές πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με αρνητική την εικόνα για τη μετοχή του Οργανισμού που «κινδυνεύει» με δοκιμασία των 8 ευρώ. Στα 3,70 με απώλειες 4,35% η μετοχή της ΔΕΗ, στα 6,65 ευρώ με απώλειες 2,25% η μετοχή του ΟΠΑΠ.
Το 70% του τζίρου στις τράπεζες, αλλά με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, FF Group, Μυτιληναίο κ.ά., με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Απογοητευτική η διαγραμματική εικόνα για τον τίτλο του ΟΤΕ, έχοντας δώσει σήμα short μετά και το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Προβληματική και για τον ΟΠΑΠ, ενώ για τη ΔΕΗ θυμίζουμε το χαμηλό των 3,30 ευρώ (από τις 3/8/15), με τη μετοχή να υποχωρεί νωρίτερα έως τα 3,70 ευρώ.
Προβληματική εδώ και μέρες η εικόνα αρκετών blue chips, έρχεται να επιβαρυνθεί περισσότερο υπό την πίεση νέων πωλήσεων. Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, σε αυτή την συγκυρία του sell-off στη Wall Street, της αποθαρρυντικής εικόνας του DAX και με το πετρέλαιο κάτω και από τα 30 δολάρια, μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών/short παικτών καθώς ο επενδυτικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη έχει αυξηθεί.
Στο στόχαστρο των πωλήσεων/μείωσης θέσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες κατά γενική εκτίμηση έχουν περιέλθει και ελληνικές μετοχές, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα και επώδυνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Να σημειωθεί πως στις 11:10 η Jumbo ήταν η πρώτη (και η μόνη από τις 25 του δείκτη) που με ενεργοποίηση εντολών αγοράς έως τα 9,64 ευρώ πέρασε σε θετικό έδαφος. Για να ακολουθήσουν σχεδόν άμεσα νέες πωλήσεις...
Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια 12,8 εκατ. μετοχές, αξίας 17 εκατ. ευρώ, καθώς ρευστοποιούνται σημαντικές θέσεις στα λεγόμενα «ακριβά» blue chips.