Γιατί έσπασε το… ρόδι το Χρηματιστήριο

Η πρώτη άνοδος της χρονιάς συνοδεύτηκε από κλείσιμο του ΓΔ στο υψηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης. Ο ρόλος των παραγώγων, η βοήθεια από τις ξένες αγορές και τα μηνύματα από την σημερινή εγχώρια ειδησιογραφία. Επιφυλακτικοί οι αναλυτές.

Παρά το γεγονός ότι το χθεσινό "κουδούνι" της λήξης έβρισκε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και μαζί του και επτά τίτλους του FTSE25 (Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Lamda Development, Jumbo) στο χαμηλό ημέρας, η στήλη υπενθύμιζε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 15/11 λήγουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο μικρό διάλειμμα - ανάσα για τους λίγους "long".

Έτσι μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη και αθροιστικές απώλειες 7,87% (στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "μετρούσε" τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις και μία θετική, με αθροιστικές απώλειες 12,88%) και με την "ευγενική χορηγία" των Ευρωπαϊκών Αγορών οι οποίες αγνόησαν το αρνητικό κλείσιμο της Ασίας (η τελευταία μάζεψε τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες), σήμερα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. επιχείρησαν ανοδική αντίδραση, κόντρα στην τρέχουσα ειδησεογραφία και μάλιστα με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.

Το σημερινό κλείσιμο, με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, βρήκε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό ημέρας και μαζί με αυτόν και έξι τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), επιβεβαιώνοντας τον "μεγάλο ενθουσιασμό" των σημερινών αγοραστών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η επιχείρηση "ανάδυσης" από τα χαμηλά των προηγούμενων ημερών, επιχειρήθηκε με "πανστρατιά" των τίτλων του FTSE25, αφού η ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, βρήκε μόνο τους Αεροπορία Αιγαίου (-0,57%), ΟΤΕ (-0,45%) και Folli Follie Group (-0,91% και έκτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση) με αρνητικό τελικό πρόσημο, ενώ με μηδενική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ (+5,05%) και Jumbo (+5,33%. λόγω και των ικανοποιητικών μεγεθών του πρώτου 6μηνου).

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης την επικαιρότητα απασχόλησε η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις. (αναλυτικό ρεπορτάζ από τον Φώτη Κόλλια).

Σε σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του Καναδικού Ομίλου εμφανίστηκε διαλλακτικός, υποστηρίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αποχώρηση από την επένδυση αλλά η ολοκλήρωσή της. Θεωρεί όμως ότι η υπόθεση των Μεταλλείων είναι "θύμα" ενός πολιτικού παιχνιδιού, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, η πλειοψηφία των κατοίκων της Περιοχής την εγκρίνει.

Άλλες εποχές, αυτή η είδηση από μόνη της θα μπορούσε να φέρει σημαντική υποχώρηση στο Χ.Α. και συνειρμούς για την "τύχη" άλλων σημαντικών επενδύσεων, καθώς έχει προηγηθεί και η κόντρα της Κυβέρνησης με τον ΟΠΑΠ, για το ειδικό τέλος, με τον τελευταίο να προσφεύγει στο ΣτΕ.

Παράλληλα συνεχίζεται το σήριαλ με τον ΟΛΠ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι περιμένει βελτιωμένη προσφορά από την μοναδική υποψήφιο, την Cosco. Εν τω μεταξύ και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς, αποφασίστηκε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΟΛΠ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι τις 13.54 ο τίτλος του ΟΛΠ διαπραγματευόταν κανονικά και έχοντας διακινήσει 4875 τεμ. βρισκόταν στα 14,56 ευρώ με κέρδη 1,46%.

Από την άλλη, την συνέχιση της απαγόρευσης "ανοιχτών" πωλήσεων επί των μετοχών της Attica Bank (-0,74%) αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η απόφαση αυτή τέθηκε σε ισχύ από την 12η Ιανουαρίου 2016 και ώρα 00:01 και ισχύει έως και 25η Ιανουαρίου 2016 και ώρα 24:00.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, με το σύνολο των εγχώριων αναλυτών να "ψάχνονται" για το τι άλλαξε σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Alpha Bank (+3,83%) κινήθηκε μεταξύ των 2,08 (-0,48%) και 2,19 ευρώ (+4,78%), της Εθνικής (+4,53%) μεταξύ 0,286 (-0,35%) και 0,304 ευρώ (+5,92%), της Πειραιώς (+6%) μεταξύ 0,2480 (-0,8%) και 0,265 ευρώ (+6%), ενώ σαφώς πιο επιφυλακτικά κινήθηκε η Eurobank (+0,52%), μεταξύ 0,93 (-2,62%) και 0,961 ευρώ (+0,63%).

Αξίζει να σημειωθεί πως Πειραιώς και Eurobank, για μία ακόμα συνεδρίαση, παρέμειναν κάτω από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., ενώ ο τίτλος της Εθνικής, μετά από τρεις συνεδριάσεις, ξανάπιασε την τιμή (0,30 ευρώ) της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης. Στην περίπτωση της Εθνικής, κοντινή αντίσταση είναι στα 0,31 ευρώ και το "stop" στο "short" έχει κατέβει στα 0,34 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 0,2720 ευρώ, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 0,25 ευρώ θα "ανοίξει την καταπακτή" για κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

To ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Απόλυτη επιφύλαξη και κινήσεις με "σφιχτά" "stop loss" συστήνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ) για όσους επιμένουν να ακολουθούν τις κινήσεις της Αγοράς "day by day", επισημαίνοντας τις εκτιμήσεις των Δανειστών για δημοσιονομικό κενό το 2016 που κυμαίνεται στα 900 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και στο 1% του ΑΕΠ (εκτίμηση κυρίως του ΔΝΤ) ή στο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό μάλιστα, οι Δανειστές δεν συμπεριλαμβάνουν τυχόν πρόσθετες δημοσιονομικές "τρύπες" που εκτιμάται πως είναι παραπάνω από πιθανό να προκύψουν εξαιτίας των - σχετικά με τις απαιτήσεις - περιορισμένων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, φέτος. Αν δεν επιβεβαιωθεί το σενάριο στο οποίο βασίστηκε η σύνταξη του προϋπολογισμού φέτος για ύφεση υπό του 1% (στο 0,7% του ΑΕΠ) αλλά έρθουν πιο κοντά οι εκτιμήσεις οικονομολόγων όπως αποτυπώθηκαν σε έρευνα του Bloomberg για ύφεση 1,8%, τα δεδομένα αλλάζουν δραστικά. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, φέτος, απομακρύνεται, ή τουλάχιστον δυσκολεύει δραστικά, προμηνύοντας διαπραγμάτευση μεγάλης διάρκειας και καθυστερήσεις για μετάβαση στην επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες (σήμερα βλέπει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και αύριο τον Β. Σόιμπλε), προκειμένου να επικοινωνήσει τις Ελληνικές θέσεις μεταξύ των Ομολόγων του, εν όψει της αξιολόγησης, σημείωσε πως ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες υπάρχουν και οι εβδομάδες, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πηγές των Δανειστών δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας εφικτή - υπό προϋποθέσεις - την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ακόμα όμως δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης των επαφών στην Αθήνα (πιθανή ημερομηνία η 18η Ιανουαρίου χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί), πόσο μάλλον να διαφαίνεται το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εγχώρια Αγορά, που δύσκολα θα ξεφύγει από την στάση της πτωτικής αναμονής, όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνουν πως όλα δείχνουν ότι το παραδοσιακό "January effect" έδωσε τη θέση του στο "China effect", με τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας αντί να καθησυχάζουν, να ενισχύουν το κλίμα ανασφάλειας και να προκαλούν πωλήσεις πανικού σε όλες τις διεθνείς Αγορές.

Οι τιμές Εμπορευμάτων και των Ναύλων συνεχίζουν να κατρακυλούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι εκτιμήσεις - φόβοι για επιστροφή σε Παγκόσμια ύφεση και χρηματοοικονομική κρίση σαν του 2008 ολοένα και αυξάνονται. Προς το παρόν οι φόβοι αυτοί φαίνονται υπερβολικοί και δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά μακροοικονομικά στοιχεία, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συνέχεια της χρονιάς.

Από την άλλη, μπορεί αρκετές από τις εγχώριες εισηγμένες, πλην Τραπεζών, να θεωρούνται φθηνές από αρκετούς αναλυτές, όμως το Χ.Α. δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί "αναρχοαυτόνομα", όταν τα ξένα χαρτοφυλάκια ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του.

Τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου, έχουν αφήσει πτωτικό "gap" στην περιοχή των 613 και 176 μονάδων, αντίστοιχα. Αν αυτό το "τεχνικό κενό" δεν κλείσει κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα θεωρηθεί σαν "gap εκκίνησης", ωθώντας τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 559 μονάδων και τον FTSE25 χαμηλότερα των 165 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,58%) είχε κοντινή αντίσταση τις 168 μονάδες την οποία υπερφαλάγγισε σήμερα και κύρια το 171 επίπεδο που είναι και το "make or break" μας. "Intraday position short" με "stop" τις 171 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μέχρι πριν λίγα χρόνια η ρήση ότι 'όταν φτερνίζεται η Αμερική κρυώνει όλος ο Κόσμος' ίσχυε μόνο για την Αμερικανική Οικονομία" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και αυτό έγινε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 - 8. Όμως, οι φρενήρεις ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας, της τελευταίας 15ετίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει Οικονομική Υπερδύναμη, καθιστούν τη ρήση αυτή επίκαιρη, για την Κίνα όμως αυτή τη φορά.

Το "φτέρνισμα" λοιπόν της Κίνας, δηλαδή οι κραδασμοί της στο Χρηματοπιστωτικό σκηνικό της και η επιβράδυνση της μεγέθυνσης, ταράζουν ολόκληρη την Παγκόσμια Οικονομία, οδηγώντας σε ένα ξεκίνημα με πτωτική πορεία το σύνολο των διεθνών Αγορών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, κινήθηκε ανάλογα πτωτικά.

Δύο επισημάνσεις είναι σκόπιμο να γίνουν για την Κίνα: πρώτον ότι το "sell off" του Χρηματιστηρίου της είναι φυσιολογικό παρεπόμενο όσων είχαν συμβεί μέχρι το 1ο τετράμηνο του 2015, οπότε ο αριθμός των νέων κωδικών επί πολλούς μήνες αύξανε με ρυθμούς μέχρι 205 χιλ. ανά ημέρα. Συντελέστηκε δηλαδή το φαινόμενο του 1999 του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά σε κλίμακα ιλιγγιωδώς μεγαλύτερη. Εκατομμύρια επενδυτές, δηλαδή, χωρίς καμία επενδυτική παιδεία, έσπευσαν να τοποθετηθούν υπό το κράτος της θετικής ψυχολογίας και της ανορθόλογης ευφορίας. Με την αντιστροφή της ψυχολογίας, οι ίδιοι έγιναν πανικόβλητοι πωλητές (ήδη από πέρυσι).

Το δεύτερο σχετίζεται με την υπερανάπτυξη των "σκιώδους Τραπεζικού Συστήματος" που ευθύνεται για μαζικές χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα στο reale state, μεγάλο μέρος των οποίων δεν εξυπηρετείται, καθώς επίσης και για αλόγιστη υπερχρέωση των Τοπικών Κυβερνήσεων. Υφίσταται δε ο φόβος ότι η έκταση του προβλήματος, όταν και αν αποκαλυφθεί, αφού η Κίνα παραμένει μια Οικονομία κεντρικού σχεδιασμού, θα είναι τεράστια!

Τα του "Κινεζικού πυρετού", από κοινού και με τους άλλους "μαύρους κύκνους" του εξωτερικού περιβάλλοντος, είναι η μια ομάδα παραγόντων που "γκριζάρει την ατμόσφαιρα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Από την άλλη πλευρά, τα του εσωτερικού περιβάλλοντος συνεχίζουν να είναι σε στασιμότητα, καθώς η Κυβέρνηση ασχολείται με την επικοινωνιακή πολιτική που θα οδηγήσει σε ψήφιση το Ασφαλιστικό.

Παράλληλα, άγνωστη είναι η στιγμή που η Ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Έτσι, παρά την απαξιωμένη εικόνα του, αρκετοί θεωρούν ότι κινήσεις "short" μόνο, μπορούν να δικαιώσουν επενδυτικά, αφού βραχυχρόνια δεν πιθανολογούνται θετικά "ακούσματα".

Είναι προφανές το υψηλό επενδυτικό ρίσκο τέτοιων κινήσεων, με τον Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, το επιλεκτικό "stock picking" είναι μια εναλλακτική εξεταστέα πολιτική, για όσους πιστεύουν ότι η "ταλαιπωρία" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει κοντινή ημερομηνία λήξης και όχι μετά το 1ο εξάμηνο, όπως διατείνονται οι αναλυτές του Bloomberg που εξαντλούν την απαισιοδοξία για το ύψος της πιθανολογούμενης ύφεσης το 2016.

"Σε μέγγενη λοιπόν θα παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις ανοδικές αναλαμπές όπως η σημερινή, να συνιστούν ότι καλύτερο μπορεί να επιδείξει" εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, οι περισσότερες των οποίων αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-2,71% και τα μεγαλύτερα κέρδη Shanghai (+0,20%).
Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, παρά το δυναμικότερο ξεκίνημα.

Δεύτερη ημέρα διόρθωσης για τον χρυσό που δείχνει να χάνει τα $1100, ενώ χαμηλότερα πιέζονται πετρέλαιο και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας το 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7%, στο ίδιο επίπεδο με τον στόχο της Κυβέρνησης.

"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν οι Κινεζικές Τράπεζες στα βιβλία τους, υπερδιπλασιάστηκαν το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος", σύμφωνα με πηγές από τη Ρυθμιστική Αρχή της Χώρας για τον Τραπεζικό Τομέα που επικαλείται το Reuters. Οι πηγές τόνισαν πως η συνολική αξία των "κακών" δανείων άγγιξε το 1,95 τρισ γουάν ($296,8 δισ) το 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη αναπτύχθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό του 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ιαπωνία κατέγραψε πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, στα 1,14 τρισ γεν ($9,7 δισ), από 440,2 δισ γεν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Η μέση εκτίμηση οικονομολόγων έκανε λόγο για ένα πλεόνασμα 895 δισ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 82.000 στις 5,43 εκατ. τον Νοέμβριο, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 5,35 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.

Τεχνικά, όσον αφορά τον δείκτη Dow Jones και σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη, το ψυχολογικό όριο των 16000 μονάδων, είναι σημαντική εβδομαδιαία στήριξη, ενώ καθοδική διάσπαση θα δώσει κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Η περιοχή του 17350 έχει γίνει ισχυρή αντίσταση με κοντινή το 16900.

Στην περίπτωση του S&P και αν δεν υπάρξει επιστροφή υψηλότερα των 1971 και ακόμα καλύτερα των 2000 μονάδων, οι εν δυνάμει πωλητές θα συνεχίσουν να στοχεύουν την επόμενη σημαντική στήριξη στις 1872 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, απόλυτα επιφυλακτική δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών, επισημαίνοντας πως Κίνα, Πετρέλαιο και "ακριβό" δολάριο έχουν φέρει σημαντικότατες αμφιβολίες για θετικά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ απόλυτα εγκλωβισμένες στην στρατηγική "τυπώματος" χρήματος, δείχνουν οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες.

"Οι εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία αποτελούν το μοναδικό καθοδικό ρίσκο για τις προοπτικές της Αμερικάνικης Οικονομίας", δήλωσε ο Αξιωματούχος της Fed, Dennis Lockhart. O ίδιος υποστήριξε, σε ομιλία του στην Ατλάντα, πως παραμένει αισιόδοξος ότι η ισχυρή εγχώρια κατανάλωση θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η Αμερικάνικη Οικονομία με ρυθμό 2,5% το 2016, επιτρέποντας στην Fed να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, ενώ επισήμανε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή και θα βασιστεί σε ισχυρές ενδείξεις ότι ενισχύεται ο πληθωρισμός.

Από την άλλη, η συνεχής πτώση της τιμής του Πετρελαίου, φέρνει επικίνδυνα κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενός μεγάλου μέρους της Αμερικανικής Πετρελαϊκής Βιομηχανίας. Σύμφωνα με την "Wolfe Research", είναι ορατό το ενδεχόμενο έως και το ένα τρίτο των Αμερικανικών εταιρειών παραγωγής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου να οδεύσουν προς την χρεοκοπία και την αναδιάρθρωση μέχρι τα μέσα του 2017. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, για να επιβιώσουν οι Πετρελαϊκές, το Πετρέλαιο θα πρέπει να ανακάμψει τουλάχιστον στα $50 το βαρέλι.

Σημειώνεται πως περισσότερες από 30 μικρές Πετρελαϊκές, που συνολικά χρωστούν πάνω από $13 δισ., έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για προστασία από την χρεοκοπία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Νομικής Εταιρείας "Haynes & Boone".
"Περισσότερες χρεοκοπίες, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις θα δει φέτος ο Αμερικανικός Τομέας Ενέργειας, δεδομένης της προοπτικής για τις τιμές του πετρελαίου που θα συνεχίσουν σε χαμηλά επίπεδα", υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν.

Χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας σχεδιάζει να περικόψει η BP, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές του Πετρελαίου. Σύμφωνα με το Reuters, η Βρετανική Εταιρεία Πετρελαίου και Αερίου πρόκειται να μειώσει το προσωπικό της κατά 5%. Η BP ανέφερε πως στοχεύει στην μείωση του προσωπικού της κατά 4.000 μέχρι 20.000 εργαζόμενους καθώς υφίσταται ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που κοστίζει $3,5 δισ. Η εταιρεία τόνισε πως στα τέλη του 2015 απασχολούσε 80.000 άτομα.

Με τις τιμές του αργού σε χαμηλά 12ετίας, οι Μεγαλύτεροι Παραγωγοί Πετρελαίου και Αερίου στον Κόσμο συνεχίζουν την επιθετική περικοπή δαπανών φέτος, αφού έχουν έλθει αντιμέτωποι με την πλέον μακρά περίοδο μειώσεων στην επένδυση εδώ και δεκαετίες.

Εταιρείες Πετρελαίου, περιλαμβανομένων των "Shell" και "Chevron", έχουν ήδη προχωρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις Παγκοσμίως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πτώση στις τιμές Πετρελαίου, από τον Ιούνιο του 2014, η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των κερδών τους.

"Η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 35%", σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup, William Buiter, o οποίος χαρακτήρισε "καταστροφή" ένα ενδεχόμενο "Brexit". Αν η Βρετανία επιλέξει να φύγει από το "μπλοκ" των 28, η Ε.Ε. θα επιβάλλει σκληρούς όρους, είπε ο ίδιος.

"Η πτώση που έχει πυροδοτήσει η Κίνα και στέλνει κύματα αναταράξεων στις Παγκόσμιες Αγορές μπορεί να επιδεινωθεί, ενώ, αν συμβεί αυτό, τότε είναι η περίοδος για να επιστρέψουν οι επενδυτές στις μετοχές", υποστήριξε ο Christian Mueller-Glissmann της Goldman Sachs. Όπως ανέφερε, προτιμά τις Ευρωπαϊκές μετοχές, διότι είναι πιο φθηνές από τις Αμερικανικές.

"Oι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με μια 'δραματική χρονιά' όπου οι Χρηματιστηριακές Αγορές μπορεί να υποχωρήσουν ως και 20% και το Πετρέλαιο να βουτήξει στα $16, προειδοποιεί η RBS. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 4 από 6 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Deutsche Bank, σε σημερινή της έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Κλάδο.

Οι μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της Pantelakis Sec μεταξύ των Τραπεζών. H χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο τα 3,2 ευρώ για τη μετοχή της Alpha με σύσταση "overweight", ενώ για την Εθνική η τιμή-στόχος τίθεται στα 0,45 ευρώ (σύσταση "overweight"). Η ΑΧΕ "βλέπει" τη Eurobank στα 1,12 ευρώ (σύσταση "Neutral") και την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,30 ευρώ, με σύσταση "Neutral".

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 593,11 (+1,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 594,26 μονάδες (υψηλό ημέρας) με ημερήσια κέρδη 2,16%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 72,8 εκατ. από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ). Εθνική και Alpha Bank, απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Μέτκα, Τιτάν, Lamda Development, Jumbo. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, το χθεσινό +8,51% της Kleeman, συνοδεύτηκε σήμερα από ένα -5,88%, με σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές, ενώ ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί έως και 11,11%, ενώ η συναλλακτική αφύπνιση του Ικτίνου συνοδεύτηκε και από ημερήσιες απώλειες 13,04% (!)

Διττά τα συμπεράσματα από την τελική εικόνα, με τις ανοδικές μετοχές (61) να είναι σημαντικά περισσότερες από τις πτωτικές (38), όμως από την άλλη για 19 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

---ΧΠΑ

Την αλλαγή σκηνικού στην υποκείμενη Αγορά την ακολούθησε και η Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη.

Μικρή αύξηση του όγκου και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.912 συμβόλαια).

Στα 9.758 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος). Αξιοπρόσεκτη η μείωση των ανοιχτών θέσεων, σαφής ένδειξη ότι αρκετά "long" χαρτοφυλάκια αξιοποίησαν την σημερινή ανοδική αντίδραση.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.298, 3.629 για τον Ιανουάριο, 3.654 για τον Φεβρουάριο και 15 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 170) κινήθηκε μεταξύ 164,75 και 170,25 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (470), ΔΕΗ (379), Alpha Bank (2.370), Eurobank (2.332), Πειραιώς (10.060), Εθνική (7.967), MIG (388), Ελ. Πετρέλαια (146), Μυτιληναίο (437), Jumbo (134), ΟΤΕ (755).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αμέτοχοι ήταν οι επενδυτές στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν μόλις 91 τεμάχια (88 calls και 3 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 43%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (2.419.708 τεμ.). Πειραιώς (1.583.662 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v