Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες, ΔΕΗ και Coca Cola ανεβάζουν τον ΓΔ

Κοντά στις 590 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με το Χρηματιστήριο να παίρνει ώθηση και από την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές. Εως 2,25% υψηλότερα ο δείκτης των τραπεζών, με ισχυρά κέρδη για Εθνική και Alpha. Σημαντική κίνηση υψηλότερα από ΔΕΗ και Coca Cola. Ανεβασμένες και οι συναλλαγές.

Ωθηση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παίρνει και το ΧΑ, καθώς σταδιακά μετά τις 12:45-13:00 οι αγοραστές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Αφορμή δόθηκε από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Κίνα και από την έκθεση της Goldman Sachs πως οι ευρωπαϊκές μετοχές "κρύβουν" ευκαιρίες.

Μετρώντας σωρευτικά απώλειες σχεδόν 7% από την αρχή του έτους, ο DAX (έως τα χαμηλά ημέρας στις 9.832,82 μονάδες) αντιδρά εδώ και μία-μιάμιση ώρες περνώντας νωρίτερα εκ νέου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων.

Αφορμής δοθείσης "λύθηκαν" τα χέρια των βραχυπρόθεσμων παικτών και στο ΧΑ, με το κλίμα να αλλάζει σταδιακά μετά τις 12:45. Ωστόσο είχε συμβάλει το γεγονός πως νωρίτερα δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 166/165 μονάδων για τον FT 25, αποτρέποντας, προσώρας, τον κίνδυνο άμεσης υποχώρησης χαμηλότερα του "ιστορικού ελάχιστου" των 161,85 μονάδων.

Αλλωστε, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, συναλλαγές/τζίρος παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα, με ελεγχόμενη τη σχέση πωλήσεων/αγορών στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Είναι ενδεικτικό πως από τη στιγμή που δόθηκε το έναυσμα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αναθάρρησαν οι αγοραστές στο ΧΑ, άλλαξε και η τάση στα Συμβόλαια του δείκτη για τον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο. Σημειωτέον, πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε το ότι χθες το ΣΜΕ του FT 25 είχε διαμορφωθεί στο κλείσιμο με μικρό πλην όμως «πονηρό» premium.

Στο 7% εκτιμά τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 το Πεκίνο (επιβράδυνση 6,3% το 2016 και 6% το 2017 "βλέπει" ο οίκος Fitch), με τις ασιατικές αγορές να παίρνουν "ανάσες" μετά και το τελευταίο "άδειασμα".

Την προτίμησή της στις ευρωπαϊκές μετοχές δείχνει η Goldman Sachs, που φαίνεται να αποφεύγει τη Wall Street.

Η επαναφορά του DAX προς τις 10.100 μονάδες έδωσε άλλο ενδιαφέρον και στο ΧΑ, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να αντιδρά με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και πολύτιμες στηρίξεις από συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Εως 2,25% υψηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς αντιδρούν ανοδικά και οι 4 των συστημικών ομίλων, με τη σηματωρό Alpha Bank στα 2,15 ευρώ και την Εθνική να έχει τον δεύτερο υψηλότερο τζίρο (μετά την Alpha Bank). Με αγοραστές και σε Πειραιώς, Eurobank, με το 71% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο, όπως είχε φανεί από την προηγούμενη αναφορά μας, την ειδοποιό διαφορά την έκανε η δεικτοβαρής Coca Cola, σε μία σημαντική κίνηση από τα 18,58 έως τα 18,80 ευρώ. Με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο η Coca Cola και έχοντας διορθώσει 5,55% από την αρχή της χρονιάς, είχε περιθώρια αντίδρασης, κάτι που εξελίσσεται από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ υπεραποδίδει η μετοχή της Επιχείρησης με αντίδραση έως τα 3,88 ευρώ, σχεδόν μηδενίζοντας τις απώλειες που είχε από την αρχή του έτους. Το ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ είναι πως κινείται κόντρα στη σημαντική υποβάθμιση της τιμής-στόχου (στα 4 από τα 6 ευρώ) από την Deutsche Bank.

Διορθώνει λίγο χαμηλότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 6,60 ευρώ, με τον Οργανισμό να προσφεύγει στο ΣτΕ, ζητώντας ακύρωση και αναστολή του ειδικού τέλους.

Στις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 65 εκατ. τεμάχια, τα περίπου 24 στην Εθνική. Στα 37 εκατ. ευρώ ο τζίρος, λογικά θα ξεπεράσει τα χθεσινά μέτρια επίπεδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v