Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει ανοδική «ανάσα» το Χρηματιστήριο

Με κέρδη το ξεκίνημα της συνεδρίασης για το ΧΑ, που αναζητά το πρώτο θετικό κλείσιμο εντός του 2016, ώστε να αποφευχθεί πιθανή αναμέτρηση με τα ιστορικά χαμηλά. Το διεθνές κλίμα και τα εγχώρια μέτωπα. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες. Η «πονηρή» εικόνα στα παράγωγα.

Ανοδική ανάσα σε Wall Street, προσπάθειες στήριξης σε Σανγκάη και Σεντζέν, «βουτιά» στη Μόσχα, πτωτικό σερί στην Ευρώπη, και στην Αθήνα, το Χ.Α. σταθερά με το... αριστερό για ακόμη μία συνεδρίαση για εφέτος.

Ούτε χθες επιτεύχθηκε η προσπάθεια ανάσχεσης του τελευταίου πτωτικού κύματος, που πλέον φέρνει τη «μεγάλη κεφαλαιοποίηση» σε δοκιμασία με τα «ιστορικά ελάχιστά» της, καθώς συνεχίζεται η διόρθωση του FT 25 προς τις 162-161 μονάδες.

Εξαιρετικά πιεστικό το περιβάλλον στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι σε κλίση που αρχίζει να προσλαμβάνει πλέον ανησυχητική διάσταση. Ήταν στραβό το κλήμα για τα ευρωχρηματιστήρια, ειδικότερα το γερμανικό, ήρθε και το -5% του ρωσικού (απόρροια των βάσιμων ανησυχιών από τη νέα υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου), για να στραβώσει περισσότερο. Ίσως το χειρότερο ξεκίνημα για τη Φρανκφούρτη... ever, με την τεχνική εικόνα του DAX να ενισχύει τους παίκτες short συμβολαίων στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το περιβάλλον (και) το Χ.Α. ακολουθεί, σχεδόν... νομοτελειακά, την αναπόφευκτη, όπως φαίνεται, νέα δοκιμασία στα «ιστορικά ελάχιστα», με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να έχει «λυγίσει» εδώ και μέρες υπό το βάρος σταθερών πωλήσεων. Όχι ιδιαίτερα πολλές, ούτε βιαστικές, αλλά σταθερές, με την προσφορά να απορροφάται από συγκεκριμένα 2-4 ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια.

Στην περιοχή των 585-580 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, καθώς δεν... σταύρωσε ούτε χθες κλείσιμο με θετικό πρόσημο, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση που άλλαξαν χέρια μόλις 53,8 εκατ. μετοχές, αξίας 48,7 εκατ. ευρώ. Στις 166 μονάδες ο FT 25, στις 51-50 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, ελάχιστα πάνω από το «ιστορικό ελάχιστο» για τον κλαδικό δείκτη.

Σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη δίνεται μία εξήγηση για τις σταθερές πωλήσεις ξένων funds, καθώς γίνεται λόγος για τον κίνδυνο νέων πιέσεων των δανειστών, με αφορμή τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού (για το 2016), για ύφεση 1,8% (σχετική έρευνα του Bloomberg), ενώ η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά μόνο απαρατήρητη δεν θα πρέπει να πέρασε.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συναντήσεις-επαφές του υπουργού Οικονομικών με Ευρωπαίους ομολόγους του, με τη χθεσινή (με τον Φινλανδό Άλεξ Στουμπ) να καλλιεργεί κάποιες προσδοκίες και σήμερα-αύριο να έχει επαφές με τον Ολλανδό και το «βαρύ πυροβολικό», τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.

Από τη Γερμανία τα νέα δεν είναι καλά και όπως εκτιμούν πολλά γερμανόφωνα ΜΜΕ θα γίνουν χειρότερα, ειδικότερα εάν οξυνθεί σε αυτή τη φάση και η ρωσική κρίση, με την «υπόθεση της Κολωνίας» να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η Αθήνα θα πρέπει να παρακολουθεί από κοντά, πολύ κοντά όλα τα μέτωπα που ανοίγουν εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, καθώς και τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Η στάση του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα εξαρτάται και απ' όσα διαδραματίζονται στη γερμανική οικονομία, κυρίως όμως στην κοινωνία, που συντηρητικοποιείται ακόμη περισσότερο.

Σε αυτή την καμπή, στο εσωτερικό, η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί νέα δεδομένα, με τον Φίλιππο Πανταζή να εστιάζει στις πέντε πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού της Ν.Δ. Προφανώς και οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεκτιμώνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά.

Στο βαρύ Χ.Α. και πάλι, όπου λίγοι μεν, σταθεροί δε πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο πιέζοντας όλο και χαμηλότερα, όλο και περισσότερα blue chips. Τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου -με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το rebalanacing των μετοχών-, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις τροφοδοτείται από τις ανησυχίες πως η αξιολόγηση θα τραβήξει σε μάκρος (όπως είχε... προδικάσει πρόσφατα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον οποίο συναντάται σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Σταθερές πωλήσεις από παίκτες, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να μετατεθεί χρονικά ή να συνοδευτεί από νέες απαιτήσεις των δανειστών, προεξοφλώντας πως η επίτευξη τελικά συμφωνίας δεν θα είναι τόσο εύκολη, ούτε χωρίς... ωδίνες. Σε αυτό συνεπικουρεί η απογοητευτική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά κυρίως οι διάφορες «εστίες ανάφλεξης» που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τον βαθμό επενδυτικού κινδύνου για την Ευρωζώνη συνολικά.

Τρεις χρηματιστές , οι Α. Μωραϊτάκης, Ε. Χαρατσής και Γ. Πολυχρονίου, δίνουν τις προβλέψεις τους για την ελληνική αγορά το 2016, αλλά με την εικόνα βραχυπρόθεσμα βεβαρυμένη σε ανησυχητικό βαθμό.

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τον ΟΛΠ, σε αναστολή η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, όπως αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας, με τους Καναδούς να έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για σήμερα.

Τεχνικά στο Χ.Α. δίνεται μάχη προκειμένου να αποφευχθεί η καταγραφή «νέων ιστορικών ελάχιστων» για τον FT 25, με μία όμως σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμασίες. Ο δεικτοβαρής -πλέον- τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που συγκριτικά κινείται πιο αμυντικά, ενώ στα blue chips εντοπίζονται οι περισσότερες αδυναμίες. Η μέχρι πρόσφατα δεικτοβαρής Coca Cola -με χαμηλότερη μεν βαρύτητα- υπό σταθερή πίεση, μετοχές-σηματωροί και blue chips που μας είχαν συνηθίσει σε μεσομακροπρόθεσμα ανοδική κίνηση, εδώ και εβδομάδες «ταλαιπωρούνται» υπό το βάρος σταθερών ρευστοποιήσεων.

«Πονηρή» και η εικόνα στα Παράγωγα, συνεκτιμώντας πως την Παρασκευή λήγει (για τα ΣΜΕ του FT 25) η πρώτη/απλή σειρά για το 2016. Στα 12.452 τα Συμβόλαια του δείκτη, με διαμόρφωση στο κλείσιμο της συνεδρίασης απόκλισης 1,07% σε τιμές υψηλότερες, ένα premium που θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

Σε τελευταίες αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο έχουμε αναφερθεί τόσο στη σπουδαιότητα των 161,85 μονάδων όσο και στην τεχνική εικόνα ενός από τους σηματωρούς μας, του Μυτιληναίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v