Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντήρηση δυνάμεων με υψηλό τζίρο στις τράπεζες

Αρνητική κλίση παίρνει προς το κλείσιμο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη άνω του 2% για την Alpha. Απώλειες για ΟΛΠ, Εθνική, ΟΤΕ. Περιορισμένος ο τζίρος, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται προς τον τραπεζικό κλάδο.

Αμβλύνεται η αρχικά ισχυρότερη ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει το ΧΑ από τις 12:55 και μετά, με τους πωλητές να έχουν αναλάβει τον κύριο ρόλο.

Εκ νέου δοκιμασία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων κυρίως για τον δείκτη της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης", με τη ροή των συναλλαγών να παραμένει σε μέτρια επίπεδα από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 69% να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και τη μερίδα του λέοντος στον τίτλο της Alpha Bank.

Μετοχή-σηματωρός όχι μόνο του κλάδου αλλά ευρύτερα της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης" η Alpha Bank, με αυξημένη στάθμιση στη διαμόρφωση των δύο βασικότερων δεικτών (ΓΔ, FT 25), προηγείται τις τελευταίες ημέρες έναντι των άλλων του κλάδου.

Στα 2,18-2,26 ευρώ η μέχρι τώρα διακύμανση για τη μετοχή, που συγκεντρώνει σήμερα σχεδόν το 1/3 του συνολικού τζίρου. Επονται Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η αρχικά μεγαλύτερη άνοδος έχει εξανεμισθεί, με ενδεικτική τη διολίσθηση του DAX από τις 10.164 προς τις 10.057 μονάδες. Ανάλογη πλαγιοκαθοδική κίνηση για τους CAC 40 και FTSE100, με τα πρώτα συμβόλαια να παραπέμπουν σε ήπια πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street.

Προς (νέο) "σύμφωνο συμβίωσης" κυβέρνησης- ΔΝΤ, αναφέρει η Μαρίνα Μάνη, θεωρώντας αναμενόμενη την παρέμβαση Λιου για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Απαραίτητες και οι... διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη χρονική περίοδο της αξιολόγησης στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, στην αγορά προεξοφλείται πως η διαπραγμάτευση δανειστών - Αθήνας (και) για το θέμα της αξιολόγησης θα πάρει τον χρόνο της και όσο συνεχίζεται η "ταλαιπωρία" και στα ξένα χρηματιστήρια, το ΧΑ δύσκολα θα μπορέσει να κινηθεί πάνω από σημαντικές αντιστάσεις.

Σημείο αναφοράς για τον ΓΔ πάντα οι... θρυλικές 666 μονάδες και οι (περίπου) 240 μονάδες για τον FT 25, με την αγορά να παραμένει σε συσσώρευση μεταξύ 557 έως 680/700 μονάδων.

Με την εικόνα στο... ταμπλό να έχει αλλάξει σταδιακά μετά τις 13:00 καθώς σε όλο και περισσότερες μετοχές του FT 25 υπερίσχυσαν οι πωλητές, με συνέπεια την πίεση σε ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σε blue chips όπως Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, FF Group κ.ά.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, αδύναμος ο ΟΤΕ, χαμηλότερα των 8,60 κινδυνεύει να χάσει και τα σημαντικά 8,50 ευρώ (σε εβδομαδιαία μέτρηση). Στα 3,90-4,03 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που μόνο εάν υπερβεί τα 4,05-4,10 ευρώ δίνει σήμα για long θέση, στα 18,83 έως 19,08 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που μόνο με την επάνοδό της προς τα 19,50 ευρώ θα "ισοφάριζε" τις απώλειες 4,30% που μετρά από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 4ης Ιανουαρίου.

Μετά τις 14:35 είχαν αλλάξει χέρια 52,5 εκατ. μετοχές, με περισσότερα από 20 στην ΕΤΕ. Στα 43 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Στο ΧΠΑ πάνω από 5.800 Συμβόλαια στον δείκτη FT 25, πολύ κοντά στην υποκείμενη τιμή. Ξεπερνούν τις 12.000 τα Συμβόλαια στη μετοχή της Alpha Bank, με το premium να έχει περιοριστεί στο 1,38% έναντι του 2,85% από το προηγούμενο σχόλιό μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v