Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ηπια άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης, με τα περισσότερα blue chips στο «πράσινο». Ο ρόλος του διεθνούς κλίματος και η τεχνική εικόνα για τους δείκτες. Παραμένει η επιφυλακτικότητα ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση.

Αντεξαν τα "ιστορικά ελάχιστα" για τη "μεγάλη κεφαλαιοποίηση" και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι με ορίζοντα τη λήξη της απλής σειράς του Συμβολαίου του FT 25, μεθαύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Το... ρόδι έσπασε χθες στο ΧΑ, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται διεξοδικώς στα της χθεσινής συνεδρίασης, που μπήκε ένα stop για τους πωλητές/short παίκτες και οδήγησε αρκετούς ακόμη να αυξήσουν την απόκλιση/premium προς τις 178-180 μονάδες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Πρωτίστως συνέβαλε η αναστροφή τάσης και κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, δευτερευόντως η ερμηνεία των εξελίξεων από το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, κυρίως όμως από τη σειρά επαφών του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Για τον FT 25 βρέθηκαν (υπο)στηρίξεις, κάτι που ήταν καταρχήν ζητούμενο, ενεργοποιήθηκαν εντολές σε τραπεζικά χαρτιά και δεικτοβαρείς τίτλους/σηματωρούς και το μικρό premium στο κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης (σχετική αναφορά μας, επισήμανση από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr) διευρύνθηκε.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης βοήθησαν οι ξένες αγορές, η απροθυμία των πωλητών να πιέσουν χαμηλότερα των 165 μονάδων και τα ισχυρά χέρια που μέσω συγκεκριμένων μετοχών πέρασαν το μήνυμα. Αναστροφή τάσης για τη μετοχή της Coca Cola, υποστηρικτική και για τον Γενικό Δείκτη και για τον 25άρη, υπεραπόδοση της ΔΕΗ και σχετική κινητικότητα/μόχλευση σε συγκεκριμένες μετοχές της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης".

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά, "βάζοντας πλάτη" και λόγω της αυξημένης -πλέον- βαρύτητας, με την Εθνική να βγάζει βραχυπρόθεσμη κίνηση και την Alpha Bank να ενισχύει τον χαρακτηρισμό του σηματωρού. Το ενθαρρυντικό για τους traders είναι πως η ΕΤΕ ξαναπιάνει το 0,30 ευρώ της ΑΜΚ. Για την Alpha Bank οι συναλλαγές πραγματοποιούνται εδώ και καιρό πάνω από την τιμή της ΑΜΚ.

Συναλλαγές και τζίρος ικανοποιητικός με 101,2 εκατ. μετοχές και αξία 72,8 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος σε ΕΤΕ, Alpha Bank και 2-4 βαριά χαρτιά.

Ζητούμενη για σήμερα έως και την Παρασκευή η προοπτική της συνέχειας μίας κίνησης από τα "ιστορικά ελάχιστα" για τον FT 25, απομακρύνοντας κι άλλο τον δείκτη από τον "πυθμένα". Προσώρας και βλέπουμε...

Στα συν (και) για το Χ.Α., η χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ, οι διευκρινίσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, η θετική έκπληξη 1,9 δισ. ευρώ στα έσοδα, που αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, οι εξελίξεις από το ασφαλιστικό και κάποιες επιμέρους ειδήσεις, εξελίξεις.

Στα μείον (και) για το Χ.Α., τα νεότερα από το μέτωπο των Μεταλλείων Κασσάνδρας -με τον Φώτη Κόλλια να σημειώνει ότι οι Καναδοί κατεβάζουν ρολά τον Μάρτιο-, αλλά και η παράταση του διαγωνισμού για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.

Στα υπόψη τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τον τουρισμό, που αναλύει ο Παναγιώτης Υφαντής, οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ και η χθεσινοβραδυνή άνοδος στη Wall Street.

Με στηρίξεις στις 167 και στις 165 μονάδες, ο FT 25 έχει... αέρα για τις 171-172, επίπεδο που εάν υπερβεί, μπορεί να κινηθεί προς τις 176 μονάδες.

Στα Παράγωγα λίγο πριν από το κλείσιμο Ιανουαρίου αυξήθηκαν οι θέσεις σε ΣΜΕ επί μετοχών (25.912 ), μειώθηκαν στα 9.758 του δείκτη, με αρκετά long χαρτοφυλάκια να αξιοποιούν τη χθεσινή αντίδραση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v