Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» και τα 25 blue chips της αγοράς, με τον ΓΔ να κινείται προς τις 570 μονάδες υπό το βάρος και του αρνητικού κλίματος διεθνώς. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ. Σε ποιες μετοχές επιχειρείται αντίδραση.

Περιμένοντας το Eurogroup, ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και Χ.Α. συνεχίζουν χαμηλότερα.

Νωρίτερα παρουσιάστηκε ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα στο ΧΑ, που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης. Το πρόβλημα αφορούσε στην ροή δεδομένων/στοιχείων στο κεντρικό σύστημα συναλλαγών αποδίδει η αρμόδια υπηρεσία του Χρηματιστηρίου την διακοπή της συνεδρίασης.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε λίγο μετά τις 16.35΄ διάρκειας 5-8΄ για να επανέλθει το σύστημα προ ολίγου, με κανονική ροή στοιχείων και επανεργοποίηση της συνεδρίασης

Οι ευρωαγορές παραμένουν σταθερά υπό πίεση, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες τουλάχιστον 2,50%, με αφορμή τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου χαμηλότερα και των 30 δολαρίων αλλά και το νέο πολύνεκρο τρομοκρατικό «χτύπημα» στην Τζακάρτα.

Στο στόχαστρο των funds γενικότερα, μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών από το... κέντρο, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, μέχρι την... περιφέρεια, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο και βεβαίως την Αθήνα, με τους πωλητές να εντείνουν τις προσπάθειές τους «πυροβολώντας» την πλειονότητα των κλάδων, δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων από ευρύτατο φάσμα της οικονομίας.

Εντός... στόχαστρου και το Χ.Α., με ομοβροντία ρευστοποιήσεων στην πλειονότητα των εισηγμένων/σηματωρών και blue chips, με τον τραπεζικό κλάδο να μην μπορεί να προσφέρει σήμερα τις στηρίξεις που πρόσφερε στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Έως τις 162,97 μονάδες ο FT 25, με τον δείκτη της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» να δέχεται «χτυπήματα» κυρίως στο μη τραπεζικό μέρος, με τις περίπου μισές από τις μετοχές να έχουν ξεκάθαρη κλίση/short θέση.

Στην περιοχή των 50-51 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, μόλις 10 μονάδες από το ιστορικό ελάχιστο, με πωλήσεις και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, με την Alpha Bank να διασώζεται με τις συγκριτικά... μικρότερες απώλειες έναντι των άλλων τριών. Έως το 0,245 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,924 ευρώ της Eurobank, έως το 0,282 ευρώ της Εθνικής. Πρακτικά η μόνη από τις 4 μετοχές που ακόμη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση σε επίπεδα υψηλότερα της ΑΜΚ είναι της Alpha Bank, με συναλλαγές στο εύρος των 2,16-2,22 ευρώ.

Ενόψει της αυριανής λήξης της σειράς μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα, ενδιαφέρον παρουσιάζει στο ΧΠΑ η κινητικότητα στα Συμβόλαια του δείκτη αλλά και στα ΣΜΕ συγκεκριμένων μετοχών(*).

Να σημειωθεί πως από τις 25 μετοχές του δείκτη της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης», στην πλειονότητα κυριαρχούν οι πωλητές, ωστόσο σε 4-5 μετοχές εκ περιτροπής οι αγοραστές υποστηρίζουν τις θέσεις τους. Έτσι ενδοσυνεδριακά σε Lamda Development, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ πραγματοποιούνται συναλλαγές και σε θετικό έδαφος, κάτι που αποτυπώνεται στο εύρος διακύμανσης των συγκεκριμένων τίτλων.

Αναλυτικότερα στη μετοχή της Lamda Development πράξεις γίνονται στα 3,90-4,04 ευρώ με λίγες όμως συναλλαγές/τζίρο, στα 9,43-9,64 ευρώ η μετοχή της Jumbo με αρκετά πακέτα στα επίπεδα των 9,45 ευρώ. Στα 9,17-9,50 ευρώ η μετοχή της Motor Oil με μάλλον μέτριες συναλλαγές/τζίρο και τα 9,15 ευρώ να επιβεβαιώνονται ως κρίσιμη στήριξη. Στα 4,72-4,84 ευρώ κινείται η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, με αγορές από τα χαμηλά ημέρας μετά τα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης.

Προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται λίγο μετά τις 13:05, με την Alpha Bank στα 2,18 ευρώ, τη Motor Oil στα 9,46 ευρώ, την Jumbo στα 9,47 ευρώ.

Οι συναλλαγές στα 36 εκατ. τεμάχια, με τζίρο σχεδόν 40 εκατ. ευρώ. Το 48% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, ενώ συγκριτικά αυξημένος τζίρος έχει γίνει σε ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι ο Τιτάνας αλλά και τα 9,5 εκατ. ευρώ στην Jumbo ενισχύουν την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως «ισχυρά ξένα χέρια» μειώνουν σταδιακά τις θέσεις τους.

(*) Λίγο μετά τις 13:10 στο ΣΜΕ μηνός Ιανουαρίου παρέμεναν 1.687 συμβόλαια, ενώ άλλα 1.876 στην επόμενη σειρά. Αυξημένες συναλλαγές στα Συμβόλαια και των 4 συστημικών τραπεζών, με τα περισσότερα (4.155) στη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v