Λίγες ώρες κράτησε η «ανακούφιση» της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας από τη σημαντική χθεσινοβραδυνή ανοδική αντίδραση της Wall Street και το κλείσιμο των δεικτών του NYSE κοντά στα υψηλά ημέρας, καθώς το σημερινό, νέο, απόλυτο «κόκκινο» των μεγάλων ασιατικών αγορών και η νέα βουτιά του πετρελαίου δεν άφησαν περιθώρια βραχύβιας αισιοδοξίας για τις ευρωπαϊκές αγορές και κατ' επέκταση και για το αδύναμο ελληνικό χρηματιστήριο, που έχει να αντιπαλέψει και τα δικά του «εσωτερικά» προβλήματα.
Για πολλοστή φορά, το σήμα για νέα υποχώρηση των τιμών το έδωσε η Κίνα, με τον Shanghai Composite να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 3,55%, εν μέσω φημών σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες τράπεζες στη Σανγκάη σταμάτησαν να δέχονται μετοχές μικρότερων εισηγμένων εταιριών ως ενέχυρο για την παροχή δανείων.
Οι «κραδασμοί», ως συνήθως, μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη, ενώ η πτωτική τάση ανέβασε στροφές μετά τη νέα βύθιση του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το US Oil σημειώνει απώλειες που προσεγγίζουν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες και χάνει και το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων.
Ερχόμενοι στα δικά μας, απόλυτα απογοητευμένοι δηλώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, όχι μόνο για την πτωτική τάση που δείχνει να εδραιώνεται στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκονται κοντά στα χαμηλά πολυετίας, ή και σημειώνουν νεότερα (FTSE 25), αλλά και διότι τίποτα δεν δείχνει να προχωρά από τα θέματα που απασχολούν την αγορά και τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν, έστω και βραχυπρόθεσμα, το κλίμα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις όσον αφορά στην επικείμενη αξιολόγηση της χώρας, ενώ νέα προβλήματα δείχνουν να παρουσιάζονται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, «τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει το προσχέδιο μιας νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση από την οποία απείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κούβαρης. Ο κ. Κούβαρης συμμετείχε στη συνεδρίαση, χωρίς να ψηφίσει.
Από την άλλη, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να χρειαστεί να φτάσει στο β' τρίμηνο του έτους για να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Όπως σημείωσε, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και η πρόοδος σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι σημεία-κλειδιά για την όποια συμμετοχή του ΔΝΤ.
Με τα παραπάνω δεδομένα και με εμφανή την παρουσία της πτωτικής αναμονής, κανείς πλέον δεν περιμένει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο από το ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που αυξάνονται σημαντικά οι «απαισιόδοξες» θέσεις από όσους εκτιμούν ότι η αγορά έχει και άλλα περιθώρια πτώσης (!).
Όμως, επειδή η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται «ειδικών συνθηκών», καθώς σήμερα λήγουν στην αγορά Παραγώγων τα συμβόλαια Ιανουαρίου, θεωρείται βέβαιο ότι τα «ασφαλέστερα» συμπεράσματα για τους ημερήσιους traders θα εξαχθούν μετά τις 14:00.
Σε κάθε περίπτωση και ενώ συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τζίρος ακούμπησε στα 13 εκατ. ευρώ (αρκετά αξιόλογος), ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται κοντά στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 569,31 μονάδες, με απώλειες 0,80%, ενώ από το ταμπλό του FTSE 25, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Motor Oil (0,98%), Jumbo (0,63%) και ΟΤΕ (0,74%).
Οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-4,86%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολουθούν Εθνική, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Eurobank.