Εικόνα sell off στην Φρανκφούρτη "βυθίζει" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και παρασέρνει σε ακόμη βαθύτερα επίπεδα το ΧΑ.
Σε ενεργοποίηση μηχανισμών υποχρεωτικών πωλήσεων/stop losses αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την κατακόρυφη "βύθιση" του DAX εδώ και 30΄ με συνέπεια να έχουν παρασυρθεί σε ένα πτωτικό ντόμινο στη πλειονότητα τους οι 30 μετοχές του δείκτη.
Το γεγονός, πως οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από τις δεικτοβαρείς μετοχές των BAYERN (βαρύτητα 10,03%) και DAIMLER (9,02%) για να επεκταθούν νωρίτερα στις υπόλοιπες διευρύνοντας τις απώλειες πάνω από 4% και για τους τίτλους των VolksWagen, BMW, Deutsche Bank κ.α. υποχρέωσε πολλούς παίκτες να σπεύσουν είτε να κλείσουν υποχρεωτικά θέσεις τους είτε να καλύψουν/αντισταθμίσουν άλλες στον δείκτη καθώς έχασε και τις 9.500 μονάδες.
Η απώλεια και των 9.500 μονάδων για τον DAX ενισχύει τις ανησυχίες των αναλυτών πως ο δείκτης "κινδυνεύει" με βύθιση προς τις 9.120 μονάδες!
Αφορμή σύμφωνα με ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ και η προειδοποίηση του ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ πως λόγω της κατρακύλας των τιμών πετρελαίου θα πρέπει να γίνουν γενναίες περικοπές στον προυπολογισμό. Εχει ειπωθεί πολλές φορές από τις στήλες του Euro2day.gr πως η γερμανική οικονομία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση (από κάθε άλλη της Ευρώπης ) στην κινεζική αγορά, όπως επίσης τη μεγαλύτερη έκθεση στην ρωσική αγορά. Επιπρόσθετα η "υπόθεση της Κολωνίας" βαθαίνει το ρήγμα στον πολιτικό ιστό της χώρας με- ακόμη- απρόβλεπτες συνέπειες.
Παράλληλα η νέα υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα 30 $/βαρέλι σε συνδυασμό με την εικόνα των futures από την Wall Street αλλά και οι νέες πιέσεις στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών (μετά και την υπόθεση της Renault) επιδεινώνουν το κλίμα στην Φρανκφούρτη.
Το προσκλητήριο εξόδου/μείωσης θέσεων που ξεκινά από το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της γηραιάς Ηπείρου παρασύρει από το...κέντρο το Παρίσι, μέχρι την...περιφέρεια τη Μαδρίτη, το Μιλάνο με το ΧΑ σε ούτως ή άλλως πολύ χαμηλά επίπεδα να σύρεται σε νέα ιστορικά ελάχιστα για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Στις 159,85 μονάδες νωρίτερα ο FT25, με τον ΔΤΡ έως τις 49,46 να υποχωρεί προς το ιστορικό ελάχιστο του κλαδικού δείκτη (40,04 μον.) καθώς Εθνική και Πειραιώς "απειλούνται" ανάλογα με "νέα ιστορικά ελάχιστα".
Στις 16.20 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 56 εκατ. μετοχές, αξίας 49 εκατ. ευρώ και μάλιστα με εντεινόμενο ρυθμό/ταχύτητα από την πλευρά των πωλητών.
Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε:
Με τον δείκτη FT 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε "νέο ιστορικό ελάχιστο", το ΧΑ ακολουθεί τον κατηφορικό δρόμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Το "κλείσιμο" της σειράς Ιανουαρίου στο ΧΠΑ γίνεται με την... επίτευξη ενός αρνητικού ρεκόρ για τον FT 25, που υποχωρώντας νωρίτερα έως τις 161,43 μονάδες κινήθηκε οριακά χαμηλότερα των προηγούμενων "χαμηλών τιμών" που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2012.
Στο σχετικό διάγραμμα του δείκτη απεικονίζεται όλος αυτός ο κύκλος που ξεκίνησε από τα ελάχιστα στις αρχές Ιουνίου του 2012, σταδιακά κορυφώθηκε δίνοντας υψηλότερες τιμές με αφορμή και την περίοδο του success story της κυβέρνησης Σαμαρά (με ΥΠΟΙΚ Στουρνάρα), για να ακολουθήσουν όσα λίγο-πολύ μάς είναι νωπά ακόμη, με κατάληξη το σημερινό "ελάχιστο".
Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το ενδιαφέρον είναι πως το "νέο χαμηλό" για τον FT 25 καταγράφεται με τον Δείκτη Τραπεζών περίπου 7% πάνω από το αντίστοιχο "χαμηλό" του και τον Γενικό Δείκτη να απέχει κατά περίπου 100 μονάδες από το δικό του χαμηλό.
Στο ΧΠΑ, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις στην τιμή "κλεισίματος" ή και "μετακύλισης" σε σχέση με την τρέχουσα στην υποκείμενη για τον FT 25, σε ένα μάλλον φυσιολογικό... ρολάρισμα θέσεων καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά. Συνάμα όμως και οι προσδοκίες, όπως καταγράφονται από τις κινήσεις λίγων παικτών, πως σε ορίζοντα λήξης πρώτου τριμήνου (*) το ΧΑ, ο FT 25, θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη/υψηλότερη θέση.
Βαρύ το κλίμα στα περισσότερα χρηματιστήρια αλλά και με εμφανείς προσπάθειες συμμαζέματος των μεγαλύτερων απωλειών, με τον DAX να κυμαίνεται από το αρχικά "υψηλό" στις 9.832,80 έως τις 9.634,35 και τα τελευταία 15'-20' να μαζεύει μικρό μέρος της υποχώρησης έως 30-40 μονάδες υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.
Στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα στις 50 μονάδες, με πωλητές και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών αλλά σε κλιμάκωση, καθώς η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 0,92%, της Eurobank 1,68%, της Εθνικής 2,25% και κατά 4,86% της Πειραιώς. Μόνη τραπεζική μετοχή με τρέχουσα τιμή πάνω από αυτήν της αμκ παραμένει η Alpha Bank στα 2,13-2,17 ευρώ. Να σημειωθεί πως στο Συμβόλαιο της μετοχής έχουν γίνει 2.668 ΣΜΕ σε μεγαλύτερο discount απ' ό,τι πριν τη δημοπρασία.
Στο 0,282 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,234 της Πειραιώς (με τις απώλειες να διευρύνονται σε πάνω από 5,25% στις 14:25) και στο 0,934 ευρώ για τη Eurobank.
Σταθεροί οι πωλητές και σε ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά με τον ΟΤΕ να είναι ο πρώτος από την 3άδα που "πέρασε" σε θετικό πρόσημο στα 8,20 ευρώ. Αντιστροφή που συνοδεύτηκε από λήψη ανάλογων θέσεων αλλά για μόλις 219 ΣΜΕ, με premium όμως.
Αντιθέτως, σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ η εικόνα είναι ίδια σε υποκείμενη αγορά (με απώλειες ) και στο ΧΠΑ (με discount).
Σταθερά με αγοραστές η μετοχή της ΜΟΗ έχει επίδοση 52 εβδομάδων της τάξης του 53,28%, αλλά απώλειες 6,03% από την αρχή του έτους.
Στα 9,60 ευρώ η μετοχή της Jumbo, μία από τις 3-4 καλύτερες σε απόδοση και σε μέτρηση 52 εβδομάδων και με απώλειες μόλις 1,06% από την αρχή του έτους [έναντι 10,16%(!) του ΓΔ].
Στα 7,42 ευρώ η μετοχή της Grivalia, η μία από τις δύο με θετικό πρόσημο για την αρχή του 2016, με την έτερη Αεροπορία Αιγαίου στα 6,93 ευρώ.
Λίγο μετά τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 36 εκατ. μετοχές (περί τα 16 εκατ. στην Εθνική), τζίρος σχεδόν 30 εκατ. ευρώ (τα 12 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank).
Ενα μόνο πακέτο για 200.000 μετοχές της Alpha Bank στα 2,15 ευρώ, αξίας 430.000 ευρώ.
(*) αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς, το πρώτο triple witching του 2016 είναι την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Μέχρι τότε...