Με νέο ιστορικό ελάχιστο στις 161,43 μονάδες για τον FT25 ολοκληρώνεται η λήξη των Παράγωγων Προιόντων για τον Ιανουάριο. Πρώτη σειρά για το 2016 με τον δείκτη "μεγάλης κεφαλαιοποίησης" να...καταρρίπτει το προηγούμενο "ελάχιστο" των 161,85 μονάδων με το διάγραμμα που έχει συμπεριληφθεί στο σχόλιο μας (με μέτρηση από τα χαμηλά Ιουνίου του 2012) να αποτυπώνει εύγλωττα την κατάσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και δη των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, των τραπεζών δηλαδή της "ατμομηχανής" και της χρηματιστηριακής βιτρίνας της χώρας.
Ενόσω συνεχίζεται η εκκαθάριση Συμβολαίων με τον ΓΔ στην περιοχή των 566 μονάδων δηλαδή κάτι λιγότερες από 100 μονάδες από τον "πυθμένα" για τον Γενικό Δείκτη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών.
Νωρίτερα, το euro2day.gr σημείωνε:.
Σε χαμηλή πτήση ευρωχρηματιστήρια και Χ.Α., σε μια συνεδρίαση που, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται από τη «ρηχότητά» της. Λίγες συναλλαγές, ανάλογοι τζίροι, ακόμη και σε μετοχές που τις τελευταίες συνεδριάσεις συγκέντρωναν τη μερίδα του λέοντος.
Εν τέλει η αντίδραση των αγορών της Φρανκφούρτης και του Παρισιού δεν είχε ούτε διάρκεια ούτε ισχύ, με συνέπεια οι βασικοί δείκτες να «γυρίσουν» σε αρνητικό έδαφος. Απόρροια αυτής της κλίσης, ο καθοδικός συγχρονισμός και του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η εικόνα των ευρωαγορών ήταν τέτοια που οδήγησε τους εν δυνάμει long παίκτες σε άμεση αναθεώρηση της τακτικής τους, αφήνοντας πεδίο στους short οι οποίοι με τη σειρά τους κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των «ανοιχτών θέσεων» πώλησης σε χαμηλότερα επίπεδα έως τις 567,15 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και έως τις 161,67 μονάδες για τον FT 25.
Σημείο αναφοράς και καμπής οι 161,85 μονάδες για τον δείκτη, περιοχή που έχει «μετρηθεί» ως προς τις αντοχές της από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου (σχετική αναφορά στον Εκηβόλο) και που εκ των πραγμάτων ως «πυθμένας» μπορεί να δώσει αντίδραση ή να αποτελέσει... εφαλτήριο για ακόμη βαθύτερες περιοχές σε «ιστορικά ανεξερεύνητα» για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ρευστό το κλίμα στην Ευρώπη, επιφυλακτικότητα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, με ενδεικτικό το καθοδικό «γύρισμα» του DAX, καθώς από τις 9.832 διόρθωσε προς τις 9.685 μονάδες (πριν από λίγο, στις 12:48), απειλώντας πλέον ακόμη και τις 9.500 μονάδες για το γερμανικό χρηματιστήριο. Απογοητευτική η τεχνική εικόνα του DAX, ανησυχητική εάν χάσει και τις 9.500 μονάδες, με την κατάσταση στο Βερολίνο να έχει επιβαρυνθεί σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο. Στα υπόψη οι εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς αφορούν στο σύνολο των αγορών, από το... κέντρο (Παρίσι) μέχρι την... περιφέρεια (Μιλάνο, Αθήνα κ.ά.).
Ωστόσο, στο Χ.Α. -ακόμη- μετρούν περισσότερο οι εξελίξεις από το εσωτερικό μέτωπο, η διαδικασία προς την αξιολόγηση, ο νέος γύρος σκιαμαχιών μεταξύ των 4 δανειστών αλλά και του ρόλου του ΔΝΤ. Σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη μάς διαφωτίζει για το παρασκήνιο.
Προσώρας περιοριζόμεθα στη διάψευσή (μας) του σεναρίου της αντίδρασης, από τη στιγμή που δεν ανταποκρίθηκαν καν τα ευρωπαϊκά. Συνεκτιμώντας όμως τη δοκιμασία του «χαμηλού» των 161 μονάδων για τον FT 25, αλλά με λίγες συναλλαγές/τζίρο σαν σε μία ελεγχόμενη προσπάθεια επιβεβαίωσης ενός τόσο σημαντικού σημείου. Το ότι στην περιοχή ΔΕΝ ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές πωλήσεων αφήνει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για αντίστροφη κίνηση, κάτι που θα φανεί σε λίγη ώρα στα Παράγωγα.
Μόλις 4 μετοχές με θετικό πρόσημο, Viohalco, Motor Oil, Jumbo και ΟΤΕ, αλλά και με άλλες 4-5 έτοιμες να «γυρίσουν» ανοδικά, με πρώτη και καλύτερη τη σηματωρό Alpha Bank αλλά και τις Grivalia, Τιτάν, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
«Κουμπωμένοι» οι παίκτες στο ΧΠΑ, με 1.512 Συμβόλαια του δείκτη (στον λήγοντα μήνα) με μικρό discount της τάξης του 1,65% και άλλα 968 ΣΜΕ στην επόμενη σειρά.
Από τα Συμβόλαια μετοχών ξεχωρίζουν τα τραπεζικά, με την Αlpha Bank στα 2.069 ΣΜΕ, την ΕΤΕ στα 2.088, λιγοστά 288 στη Eurobank και τα λίγα ΣΜΕ στην Πειραιώς μηνός Ιανουαρίου με μικρό premium. Απόκλιση που ίσως μας φανεί χρήσιμη σε λίγη ώρα, όταν θα γίνει η σχετική «δημοπρασία». Στις 13:00 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 25 εκατ. μετοχές αξίας 21 εκατ. ευρώ. Το 72% στις τράπεζες.
Η πορεία του FT 25