Νέα... τούμπα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "βυθίζεται" το ΧΑ. Χωρίς φρένα η... κατηφόρα στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η διαφαινόμενη καταγραφή "νέου χαμηλού" για τις τράπεζες, η απώλεια των κρίσιμων 2 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, υποχρεώνουν ορισμένες χρηματιστηριακές να προχωρήσουν σε αναγκαστικές πωλήσεις και σε blue chips.Η απώλεια και των 550 μονάδων λύνει τα... φρένα των πωλητών/short παικτών, με το discount να διευρύνεται στα Συμβόλαια του FT 25.
Αρνητικό "γύρισμα" στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, με τη γερμανική να παρασέρνει χαμηλότερα τις περισσότερες, από το... κέντρο μέχρι την... περιφέρεια, ενισχύοντας έτσι τις ανησυχίες των επενδυτών πως ο κύκλος διόρθωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το ΧΑ δεν... χρειαζόταν τα ευρωπαϊκά, καθώς είχε προλάβει από την αρχή της συνεδρίασης να κλίνει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με εντεινόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.
Βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη, βαρύτερο στην Ελλάδα, με τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης να κινούνται στον γνωστό ρυθμό των "εκβιασμών" από τους δανειστές και των υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα η παραδοχή του αρμόδιου υπουργού πως εξαιτίας του ασφαλιστικού θα μπορούσε να υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και η μετάθεση της έλευσης των ελεγκτών των δανειστών επιβάρυναν περισσότερο το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα (και) στο χρηματιστήριο.
Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες, με τις πιέσεις να εντείνονται όταν μετά τις 11:45-12:00 ο κλαδικός δείκτης "βούτηξε" πολύ κοντά προς τον "πυθμένα" των 40,04, σταματώντας -προσώρας- στις 43,35 μονάδες.
Θα πείτε ελάχιστη σημασία έχει καθώς το... 99,9% των στοιχημάτων παίζονται υπέρ της καταγραφής και "νέου χαμηλότερου πυθμένα" για τον Δείκτη Τραπεζών (... έτσι όπως διορθώνει, θα χρειαστεί και νέο... reverse split) και με την υποχώρηση της μετοχής της Alpha Bank χαμηλότερα των 2 ευρώ (της αμκ) να ενεργοποιεί επιπλέον εντολές πώλησης και στις άλλες μετοχές των 3 συστημικών τραπεζών.
Απώλειες 30% καταγράφει ο τίτλος της Αττικής, στο 0,175 ευρώ, στην πρεμιέρα των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ.
Το "γύρισμα" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το "άδειασμα" των τραπεζικών μετοχών έχει ως συνέπεια την ένταση των πωλήσεων που επιτείνουν το σπιράλ της διόρθωσης.
Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, αφενός τα διαφαινόμενα "νέα χαμηλά" για τον Δείκτη Τραπεζών, η υποχώρηση της Alpha Bank κάτω από τα 2 ευρώ της αμκ επιβάρυναν την τάση, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν επιπλέον πωλήσεις και σε μη τραπεζικές-δεικτοβαρείς μετοχές. Η χωρίς σημαντικές αντιστάσεις απώλεια και της ευρύτερης περιοχής των 550 μονάδων για τον ΓΔ, που σε διάστημα 10' έφτασε προς τις 535, υποχρέωσε αρκετές χρηματιστηριακές να κλείσουν άρον άρον κωδικούς ή ακόμη να προχωρήσουν σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις.
Η απώλεια του stop loss για τον FT 25 καθώς ο δείκτης υποχωρούσε σε νέο ιστορικό ελάχιστο υποχρέωσε αρκετούς παίκτες να κάνουν πίσω από 3-4 δεικτοβαρείς μετοχές που μέχρι τις 11:00-11:30 "κρατούσαν" τον δείκτη.
Σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας πως "... στο 9,64% το ποσοστό στάθμισης της μετοχής στη βαρύτητα/διαμόρφωση του Γ.Δ., με αποτέλεσμα κάθε αντίδραση της Coca Coca να επηρεάζει ανάλογα τη διακύμανση του δείκτη. Δεύτερη βαρύτερη η Alpha Bank, με 8,64% και συγκριτικά βαρείς τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Τιτάν, Jumbo, Motor Oil. Συνεπώς απαιτείται προσοχή τόσο στη λήψη θέσεων σε short συμβόλαια σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, όσο και στις κινήσεις σε μετοχές εταιριών που επηρεάζουν τους δείκτες.
Λογικά οι αγοραστές/long παίκτες θα επιδιώξουν να απορροφήσουν μέρος της πίεσης των πωλητών/short με κινήσεις σε τίτλους όπως οι Coca Cola, ΟΠΑΠ, Τιτάν κ.ά.
Συνεπώς το αρνητικό "γύρισμα" σε ΟΠΑΠ και Coca Cola κ.ά. δεικτοβαρών τίτλων αποτυπώνεται εύγλωττα -αρνητικά- στο ταμπλό.