Εδώ και λίγα χρόνια η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η "Blue Monday" όπως λέγεται διεθνώς, θεωρείται μακράν η χειρότερη ημέρα κάθε χρόνου επειδή, όπως λένε οι υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο στο ταμπλώ του Χ.Α., με τις Τραπεζικές μετοχές να υφίστανται σαφώς τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Μπορεί σήμερα η Wall Street να παραμένει κλειστή (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ) και η Ευρώπη να επέδειξε σχετικά ψύχραιμη στάση στα μικτά πρόσημα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών και να είναι κοινό μυστικό ότι την βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς Αγορές, θα διαμορφώσουν, σε σημαντικό ποσοστό, η αυριανή ανακοίνωση του ΑΕΠ δ΄ τριμήνου στην Κίνα και οι δηλώσεις Draghi την ερχόμενη Πέμπτη, όμως το Χ.Α. κατέδειξε ότι με τα "εσωτερικά προβλήματα" σε πλήρη ισχύ, δύσκολα θα αποφύγει να βάλει το "4" μπροστά στον Γενικό του Δείκτη.
Με τους "short" να βιώνουν την απόλυτη δικαίωση, οι εγχώριοι αναλυτές πλειοδοτούν σε απαισιόδοξες προβλέψεις, ενώ η ίδια αρνητική τάση έρχεται και από την Αγορά ομολόγων, μετά και την σημερινή, νέα, αναπήδηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις): 3ετες 10,99%, 5ετες 9,83% και 10ετες 8,88%.
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και με απόλυτους κυρίαρχους των τελευταίων ημερών, που δεν είναι άλλοι από τους εν δυνάμει πωλητές, όσοι έχουν προνοήσει να τοποθετηθούν σε "short" θέσεις, όχι μόνο δεν έκλεισαν τις θέσεις τους, αλλά άνοιξαν και νεότερες, καθώς εκτιμούν ότι σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 151 - 150 μονάδων (σημερινό κλείσιμο 151,41), για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,16%, κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά, από τότε που δημιουργήθηκε), θα ανατροφοδοτήσει την κραταιά πτωτική τάση, βάζοντας σαν στόχο τις 140 - 135 μονάδες.
Ούτε λόγος για τις Τραπεζικές μετοχές, όπου το "short" παραμένει η απόλυτη αίσθηση - εκτίμηση, ενώ από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, οι "απαισιόδοξοι" φαίνεται να δικαιώθηκαν τόσο στον ΟΠΑΠ (άνοιξαν "short" θέσεις με πρώτο στόχο τα 6,40 ευρώ), ενώ πολύ κοντά είναι στον στόχο τους είναι και όσοι διατήρησαν τις "short" θέσεις στην ΔΕΗ (-6,23%), με πρώτη τιμή εξάσκησης τα 3,30 ευρώ.
Στην περίπτωση του Οργανισμού Προγνωστικών (-1,87%), ο τίτλος έχει δώσει και ημερήσια έξοδο με το "stop" στο "short" να έχει κατέβει στα 6,94 ευρώ. Δύο κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 6,54 ευρώ, μπορεί να δώσουν κίνηση προς τα 5,65 ευρώ.
Αφήνοντας την περίπτωση της Folli Follie Group (-1,12%), όπου οι πωλητές διατηρώντας το απόλυτο, για την νέα χρονιά, έκαναν και το 10Χ10 και την Viohalco (-3,36%) που πρόσθεσε στο "βιογραφικό" της ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο, ασφαλώς και ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση έκανε η υποχώρηση της μετοχής της Μυτιληναίος (-2%), χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, σηματοδοτώντας νέα χαμηλά 40 μηνών (!) Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 2,70 και 2,54 ευρώ. Τα 3,30 κοντινή και τα 3,47 κύρια αντίσταση, με το "stop" στο "short" να έχει κατέβει στα 3,70 ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν δημιούργησαν έκπληξη τα νέα ιστορικά χαμηλά (σε κλείσιμο) για Εθνική (-10,41%), Πειραιώς και Eurobank (-11,4%), ενώ οι πωλήσεις πήραν συστημικό χαρακτήρα, μόλις έγινε αντιληπτό ότι χάνει την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. και ο τίτλος της Alpha Bank, ο οποίος, τελικά απέφυγε να κλείσει και αυτός σε νέα ιστορικά χαμηλά, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,78 ευρώ (-13,59%).
Επίσης, από σήμερα, εισήλθαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 2.270.026.033 νέες μετοχές της Attica Bank που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 2.339.353.394.
Επίσης από σήμερα, ο τίτλος της Τράπεζας αφαιρείται από τη σύνθεση του "Δείκτη Τιμών Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης" και αντικαθίσταται από την μετοχή της "ΕΛΒΕ", με συντελεστή στάθμισης 42%.
Ο τίτλος της Attica Bank με εντυπωσιακή ταχύτητα "κλείδωσε" στο ανώτατο όριο πτώσης και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,1750 ευρώ, κλείνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Αντίθετα, γλύτωσε την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών, σε κλείσιμο, η μετοχή της Τρ. Κύπρου, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση με κέρδη 2,94% και στο υψηλό ημέρας.
Βραχυπρόθεσμος "γρίφος" παραμένει η μετοχή της Τρ. Ελλάδος (+0,33%) -ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης- κατά πόσο θα επιβεβαιώσει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, για να ακολουθήσει στις 25/2 η γ.σ. Από τις 4/3, ο τίτλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2015.
Λίγες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, όμως όλες ήταν προς την κατεύθυνση της αύξησης των ανησυχιών.
Σοβαρές ενστάσεις έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Δανειστές επί του σχεδίου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Το πρώτο και σκληρό ρόλο φαίνεται πως έχει αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου η συμμετοχή, πλέον, έχει γίνει αποδεκτή και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Δανειστές έθεσαν ως όρο για την επιστροφή των επικεφαλής του "Κουαρτέτου" στην Ελλάδα, την παράδοση από την Αθήνα συγκεκριμένων δημοσιονομικών στοιχείων για την πρόταση του Ασφαλιστικού. Πηγές σημείωναν πως το Ελληνικό σχέδιο δεν είναι κοστολογημένο και σε κανένα σημείο του δεν αναφέρει τον παραμικρό αριθμό.
Την ίδια ώρα, δεν απέκλεισε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος
"Οι Θεσμοί αναμένουν νέα στοιχεία από την Αθήνα, προτού ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού προγράμματος". Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Άνικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου. Η ίδια εκπρόσωπος εξήγησε ότι "μόλις οι διευκρινίσεις δοθούν, οι Επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα". Επιπλέον διέψευσε ότι πρόκειται να γίνει συνάντηση Π. Μοσκοβισί και Α. Τσίπρα στο Νταβός.
Με τα παραπάνω δεδομένα και την αρνητική παρακαταθήκη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε σε νέα χαμηλά 43 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να παραπέμπει στον Ιούνιο του 2012 (!)
Προς χαμηλά 43 μηνών ο Γενικός Δείκτης
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,7 δισ ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.
Και εδώ, η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι η "ποιότητα" και πολύ περισσότερο η "ταυτότητα" όσων συνεχίζουν να ρευστοποιούν επιθετικά Τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι αυτές κινούνται προς νέα ιστορικά χαμηλά.
Ασφαλώς η "νηοπομπή" πωλήσεων των τελευταίων ημερών, δεν είναι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά ούτε κινήσεις "stop loss" από "κωδικούς λιανικής".
Στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι επιθετικές πωλήσεις έμπειρων, Ξένων κυρίως, διαχειριστών, που εκτιμούν ότι για αρκετό, ακόμα, χρόνο η Ελλάδα θα παραμείνει στο "κάδρο" των μη επενδύσιμων Χωρών και φοβούμενοι τα χειρότερα επιλέγουν να κινηθούν επιθετικά, σε Αγορές με "στενή θύρα εξόδου".
Εννοείται, ότι σε περίπτωση διατήρησης του πλαγιοκαθοδικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. δύσκολα θα αποφύγει να επαναμετρηθεί με τα χαμηλά του 2012.
Απόλυτα επιφυλακτικοί, παρά την πτώση των τιμών που έχει προηγηθεί, δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών δεν δημιουργούν τον καταλύτη που θα μπορούσε να αλλάξει την τάση στην Εγχώρια Αγορά, ενώ αδυνατούν να δώσουν προβλέψεις σε περίπτωση υποτροπής τους διεθνούς κλίματος.
Από εκεί και πέρα και παρά την κακή, γενικότερη, εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ (ενδοσυνεδριακά οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών), δεν έλειψαν κάποια αποφασιστικά "φτιασιδώματα" στις τελικές δημοπρασίες, που είχαν ανάλογο αντίκτυπο στις τελικές απώλειες του Γενικού Δείκτη.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και ενώ στις 17.00 ο τίτλος της Alpha Bank βρισκόταν στα 1,83 ευρώ (-11,17%) με συναλλαγές 11653888 τεμ., ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,87 ευρώ (-9,22% και αποφεύγοντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά) με συνολικό όγκο 12865725 τεμ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank
Επίσης ο τίτλος της Πειραιώς ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,1880 ευρώ (-11,74%) με συνολικό όγκο 46397608 τεμ. (ο υψηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων), ενώ στις 17.00 βρισκόταν στα 0,1830 ευρώ (-14,08%), έχοντας αλλάξει χέρια 42959708 τεμ.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς
Επίσης, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας και πλην της Τρ. Κύπρου, έκλεισαν οι ΕΕΕ (+1,56%) και Jumbo (+1,04%), ενώ με θετικό, τελικό, πρόσημο διασώθηκαν οι Ελλάκτωρ (+0,82%), Τιτάν (+0,77%), Lamda Development (+0,54%), Motor Oil (+0,11%).
Το ημερήσιο διάγραμμα της Jumbo
Τεχνικά, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ακόμα μία "σπρωξιά" στην ήδη επιβαρυμένη εικόνα του Χ.Α. Άλλωστε η απώλεια της ζώνη 557 - 550, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για καταγραφή νεότερων χαμηλών 3,5 ετών και πλέον. Πρώτες αντιστάσεις στα προηγούμενα "gap" των 588,74 και 613,38 μονάδων.
Το "stop" για το "short", σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει κατέβει στις 599 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (για τους βραχυπρόθεσμους στις 665 - 670 μονάδες) και στις 172 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι Ξένες Αγορές σίγουρα μας επηρεάζουν αρνητικά, παρόλα αυτά η Αγορά κατάφερε να περάσει σημαντικά προβλήματα και ειδικά τον κίνδυνο του "GREXIT" δύο φορές, μία το 2012 και άλλη μία το 2015 και πλέον της μένει να καταφέρει μέσα στο επόμενο διάστημα να κλείσει την αξιολόγηση, που ουσιαστικά θα αλλάξει τα δεδομένα στην Οικονομία" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, ο Τραπεζικός κλάδος θα καταφέρει να πάρει περαιτέρω ρευστότητα μέσω των ομολόγων, το spread θα πέσει αισθητά, μιας και θα έχουμε αναβαθμίσεις από τους Ξένους Οίκους, ενώ το ίδιο το Κράτος θα πάρει τις δόσεις που θα του δώσουν ανάσες ρευστότητας που τόσο του λείπει.
Από την άλλη θα έχουμε και συμμετοχή στο "QE" ενώ το ΕΣΠΑ θα μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, μιας και στην παρούσα ο Τραπεζικός κλάδος δεν έχει αυτή την δυνατότητα.
Όσο η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί, τόσο η ανασφάλεια θα μεγαλώνει και η Οικονομία θα βυθίζεται μέρα με την μέρα, ενώ η όποια αρνητική είδηση, όπως αυτή της EL DORANDO, λειτουργεί άμεσα αρνητικά στην ψυχολογία των όποιων επενδυτών.
Σίγουρα η Κυβέρνηση "έχει πέσει στα βαθειά", μιας και έχει να λύσει σημαντικά θέματα, παρόλα αυτά η καθυστέρηση είναι σημαντική ξέροντας ότι δεν έχει χρόνο και ρευστότητα.
Από την άλλη, η προσφορά για τον ΟΛΠ ήταν μόνο αυτή της COSCO και προφανώς σε πολύ χαμηλό τίμημα που δεν μάθαμε, μιας και οι δηλώσεις ήταν πως θα περιμένουμε απλά μία βελτιωμένη προσφορά τις επόμενες μέρες.
Καλώς ή κακώς ο χρόνος είναι πάντα χρήμα και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ είναι πως οι 147 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας ανοδικής αντίδρασης, είναι καθ΄ οδόν οι 130 μονάδες (!)
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai Composite (+0,44%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,45%).
Οριακές μεταβολές και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.
Ανακάμπτει από τα πρωινά χαμηλά το US Oil (υποχωρούσε χαμηλότερα των $28), αλλά συνεχίζει να σημειώνει σημαντικές απώλειες, μικρές πιέσεις σε ευρώ και χρυσό.
"Η προσφορά Πετρελαίου από τις Χώρες που δεν είναι Κράτη - Μέλη του ΟΠΕΚ θα υποχωρήσει περισσότερο από τις προβλέψεις τη φετινή χρονιά, λόγω της κατάρρευσης των τιμών", προβλέπει το Πετρελαϊκό Καρτέλ στη μηνιαία του έκθεση. Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση προβλέπει ότι η προσφορά από τις Χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα υποχωρήσει κατά 660.000 βαρέλια την ημέρα το 2016, με οδηγό τις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε πτώση 380.000 βαρέλια την ημέρα.
Η πιο απαισιόδοξη από τις Μεγάλες Αμερικανικές Τράπεζες φαίνεται πως είναι η JP Morgan, αφού σε έκθεση που δημοσίευσε μείωσε δραματικά την πρόβλεψή της τόσο για το WTI όσο και για το Brent, τονίζοντας πως η υπερπροσφορά στην Αγορά θα εμποδίσει τις τιμές από το να ανακάμψουν μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για μια μέση τιμή της τάξης των $31,50 το βαρέλι για το WTI, από 48,88 που ανέμεναν προηγούμενα, ενώ το Brent περιμένουν πως θα πωλείται περίπου στα $31,25 το βαρέλι, από 51,50.
Επιπλέον, η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν μέσα στο Σαββατοκύριακο ανοίγει το δρόμο ώστε το Κράτος να πουλήσει το Πετρέλαιό του στις Διεθνείς Αγορές, πιθανώς απελευθερώνοντας εκατομμύρια βαρέλια καυσίμου σε μια ήδη κορεσμένη Αγορά.
Τέλος, η υποτίμηση του κινεζικού γουάν κάνει την εισαγωγή Πετρελαίου πολύ πιο ακριβή για τη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο Επικεφαλής της Κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Xiao Gang, έχει υποβάλλει την παραίτηση του, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters, μετά την κριτική που δέχθηκε ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής των συναλλαγών (circuit braker). Ο εν λόγω μηχανισμός, τον οποίο είχε εμπνευστεί ο κ. Gang, απενεργοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, μόλις τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή του.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ΕΚΤ έχει καλέσει έναν αριθμό Τραπεζών να απαντήσουν σε ερωτήματα για τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει στείλει σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες ερωτηματολόγιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ενώ ο δείκτης των Τραπεζών της Ευρωζώνης υποχωρεί 2,5%.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις για την Ισπανική "Banco de Sabadell", την Γαλλική "Credit Agricole", την Πορτογαλική "Banco Comercial Portugues" και τις Ιταλικές "Banco Monte Paschi", "Banco Popolare", "UniCredit" και "Mediobanca".
Σε δέσμευση να ξοδέψει η Κυβέρνησή του περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, για να καταπολεμήσει την υψηλή ανεργία προχώρησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως "η Γαλλία βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της οποίας απαιτείται η λήψη άμεσων νέων μέτρων". Υποσχέθηκε ότι η χρηματοδότηση αυτού του ποσού δεν θα προέλθει από αύξηση των φόρων
Δεκάδες μεγαλομέτοχοι της Volkswagen σχεδιάζουν να κινηθούν νομικά κατά της Αυτοκινητοβιομηχανίας, προσφεύγοντας σε Γερμανικό Δικαστήριο και διεκδικώντας αποζημίωση για την βουτιά που κατέγραψαν οι μετοχές της λόγω του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων. Η Νομική Εταιρεία "Nieding + Barth" είπε ότι θα προσφύγει για το θέμα αυτό σε Περιφερειακό Δικαστήριο στο Μπρούνσβικ αυτή την εβδομάδα, αξιώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις και εκπροσωπώντας 66 Θεσμικούς Επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 532,1 μονάδες (-4,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 541,44 (-3,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 543,13 με ημερήσιες απώλειες 2,74%.
Ο τζίρος, ενισχυμένος σε σχέση με την συνεδρίαση της Παρασκευής, αναρριχήθηκε στα 85,7 εκατ. από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΚΡΙ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ), Alpha Bank και Εθνική, απασχόλησαν το 46,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ και Grivalia.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 80 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.
---ΧΠΑ
Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα, που συνδυάστηκε με μειωμένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά αυξημένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.233 συμβόλαια).
Στα 13.236 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.281, 4.102 για τον Φεβρουάριο και 179 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 152) κινήθηκε μεταξύ 148 και 159 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.926 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (993), ΔΕΗ (882), Alpha Bank (8.846), Eurobank (4.173), Πειραιώς (16.768), Εθνική (24.189), MIG (2.121), Ελ. Πετρέλαια (471), Μυτιληναίο (965), Jumbo (454), ΟΤΕ (593), ΕΕΕ (121), ΓΕΚ (129).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 38%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 456 δικαιώματα (411 αγοράς και 45 πώλησης).
Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (2.419.808 τεμ.). Πειραιώς (1.599.662 τεμ.), Alpha Bank (1.819.078 τεμ.), Eurobank (2.778.858 τεμ.) και ΔΕΗ (1.727.224 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance