Για... Blue Monday κάναμε λόγο στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, σε... Black Monday κατέληξε η συνεδρίαση μετά από γενναία διόρθωση τιμών, αξιών και ισορροπιών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τα ελάχιστα που τηρεί -πλέον- όλες τις αρνητικές παραδόσεις και κανόνες, καθώς χθες δεν ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών.Στις 543 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, οριακά από τον «πυθμένα» των 40,04 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, στις 151 μονάδες ο FT 25, καθώς η μείωση θέσεων στα blue chips, τάση που έγινε εμφανής από τις αρχές Δεκεμβρίου, συνεχίζεται αδιάλειπτα.
Συναλλαγές συγκριτικά αυξημένες καθώς έφτασαν τα 150 εκατ. μετοχές, το μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες, όπου το «σφυροκόπημα» συνεχίζεται και μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, σε σημείο που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, με τον τζίρο στα 85,6 εκατ. ευρώ, που δεν τον λες και λίγο όταν πραγματοποιείται σε ακόμη μία έντονα διορθωτική συνεδρίαση και σε ένα διάστημα όπου οι πωλητές/short παίκτες σκοράρουν σε... άδειο τέρμα.
Το πετρέλαιο πίεσε τις ευρωαγορές, ωστόσο ενδείξεις αντίδρασης (πριν από την επόμενη διόρθωση;) σημειώθηκαν χθες σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, αλλά πρόκριμα και για τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση. Αυτό γιατί η χθεσινή αργία στη Wall Street αλλά και η ανακοίνωση στοιχείων για την οικονομία της Κίνας σήμερα και υπό προϋποθέσεις οι όποιες δηλώσεις/κινήσεις του Μ. Ντράγκι άμεσα, εκτιμάται πως θα επηρεάσουν ανάλογα τη βραχυπρόθεσμη κίνηση των ευρωχρηματιστηρίων.
Για το ελληνικό «προνόμιο» της χθεσινής... Blue Monday αναφέρεται λεπτομερώς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συγκυρία που κυρίως τα ξένα funds «ξεφορτώνουν» αλλά και «φορτώνουν» θέσεις στο Χ.Α., όπως αναλυτικά «μέτρησε» ο Γιώργος Α. Σαββάκης.
Στα χθεσινά σχόλιά μας, μεταφέραμε τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως το νέο «άδειασμα» (και) στο Χ.Α. θα έπρεπε να αποδοθεί κυρίως σε εγγενείς παράγοντες και στην όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, στο ασφαλιστικό κ.λπ.
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η αντεπίθεση του ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, όπως σημειώνει σχετικά η Έλενα Λάσκαρη, ζητά από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Το ζητούμενο (και) για το Χ.Α. είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε εύλογο χρόνο και όχι στο... διηνεκές, όπως επιχειρούν να το «τραβήξουν» ορισμένοι από τους δανειστές.
Το ερώτημα είναι εάν σε αυτόν τον εύλογο χρόνο ο ΔΤΡ θα σημειώσει και νέο ιστορικό ελάχιστο, εάν και σε ποιά έκταση θα συνεχιστεί η μείωση θέσεων σε blue chips, πώς θα αποφευχθεί η δοκιμασία των «ιστορικών χαμηλών» και για τον Γενικό Δείκτη. Πλέον τα «ιστορικά χαμηλά» των αρχών Ιουνίου 2012 απέχουν ελάχιστα, περί τις 70-75 μονάδες όλες κι όλες, με περισσότερα από τα μισά blue chips του 25άρη σε διαδικασία επιστροφής σε τιμές του 2014-2013, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη μεσοπρόθεσμη τάση.
Τεχνικά το Χ.Α. «διψά» για αντίδραση που όμως δεν εκδηλώνεται, με συνέπεια το ένα καθοδικό χάσμα να διαδέχεται το άλλο, μετρώντας ήδη τρία συνεχόμενα gaps σε μία ασυνήθιστη -θα λέγαμε- οπισθοχώρηση των επενδυτικών δυνάμεων, ειδικά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Ένα μικρό... χάσμα μεταξύ χθεσινού χαμηλού στις 148 και τελικής τιμής στις 151 μονάδες αφήνει μία υποψία συνέχισης της προσπάθειας αντίδρασης, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, αυξημένη προσοχή. Οι 153 μονάδες είναι η κοντινότερη αντίσταση για τον δείκτη, αλλά μόνο πειστική υπέρβαση των 160-162 μονάδων θα έδινε λίγους πόντους στους long παίκτες.
FTSEM και ΔΕΗ δοκιμάζουν τις στηρίξεις των χαμηλών τους, Jumbo και Motor Oil επιμένουν σε contrarian κίνηση, στην Αεροπορία Αιγαίου είχαμε αισθητή αύξηση συναλλαγών και ενεργοποίηση αγοραστών, ενώ από τα «μεσαία» η Intralot στο 1,19 ευρώ έχει ως stop στο ημερήσιο το 1,20 ευρώ.
«Πονηρή» η εικόνα στα Παράγωγα, ενώ για σήμερα-αύριο απαιτείται η συνεκτίμηση της λειτουργίας της Wall Street, των νεότερων από το Πεκίνο αλλά και της συνάντησης Ντράγκι - Παυλόπουλου (με τον Κεντρικό Τραπεζίτη θα συναντηθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο περιθώριο του Νταβός).
Το διάγραμμα του FT 25