ΧΑ: Ανάσες μετά τα απανωτά χτυπήματα

Τις 550 μονάδες προσπαθεί να ανακτήσει το χρηματιστήριο, με βοήθεια από τις ξένες αγορές. Σε θετικό έδαφος σχεδόν το σύνολο των blue chips. Πρωταγωνιστούν η Εθνική και η Alpha Bank στις συναλλαγές. Αγοραστές στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Κινεζική ώθηση στις αγορές από Ασία μέχρι Ευρώπη, ράλι 3% για το Brent και «ανάσα» για το Χ.Α.

Η ανακοίνωση του ΑΕΠ της Κίνας (για το 2015) είναι η αφορμή που αναζητούσαν οι «αγορές» προκειμένου να «γυρίσουν» ανοδικά. Ενδεικτική η εικόνα του DAX στη Φρανκφούρτη, που μετά από απώλειες 9,85% (από την αρχή του 2016) αντιδρά προς τις 9.760 μονάδες, με συνολική κίνηση κλάδων και μετοχών.

Πλήρης αναστροφή της τάσης και για τις 25 μετοχές του δείκτη «μεγάλης κεφαλαιοποίησης», με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τους άλλους επιμέρους να ακολουθούν από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Το ενθαρρυντικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνέβαλε στην ενδυνάμωση των αγοραστών/long παικτών, καθώς από τα επίπεδα των 547 μονάδων ενεργοποιήθηκαν συγχρονισμένα εντολές που μέσα σε 5'-10' διαχύθηκαν στο σύνολο των μετοχών-σηματωρών.

Η «πονηρή» εικόνα των Παραγώγων (σχετική αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιό μας) είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή θέσεων σε πολλά Συμβόλαια του δείκτη, με το ΣΜΕ του FT 25 σε premium έως 2,31% υψηλότερα από την υποκείμενη αγορά.

Στα σχετικά θέματα του Euro2day.gr γίνεται λόγος για την «ικανοποίηση στις ασιατικές αγορές για το κινεζικό ΑΕΠ», το 3% του Brent και την κινεζική ώθηση στις ευρωαγορές. «Κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η αντίδραση της Wall Street (καθότι ήταν κλειστή χθες), ειδικότερα δε του δείκτη S&P 500 που στις 1.880 μονάδες «μετρά» ήδη απώλειες 8% από την αρχή του έτους.

Αν και ακόμη είμαστε στην αρχή της συνεδρίασης -και γι' αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή-, θα πρέπει στη συνέχεια να συνεκτιμηθούν η δυναμική της κίνησης που θα έχουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως δε το γερμανικό.

Ανάλογα μένει να φανεί το εύρος και τα περιθώρια της όποιας κίνησης στο Χ.Α., δεδομένου ότι για το 2016 ο Γενικός Δείκτης έχει απώλειες 12,22% και 23,98%(!) ο Δείκτης Τραπεζών.

Συνεπώς, ζητούμενο η αντίδραση του δεικτοβαρή -πλέον- κλάδου, με την Εθνική να καταγράφει -μέχρι τώρα- το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου και την Alpha Bank, την Πειραιώς και τη Eurobank να ακολουθούν.

Μετοχή-σηματωρός για τον κλάδο η Alpha Bank, με την τρέχουσα τιμή στο 1,94 ευρώ, δηλαδή κοντύτερα από των άλλων 3 στην τιμή της ΑΜΚ, ήτοι στα 2 ευρώ. Στοίχημα που αποτυπώνεται και στη συγκριτικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και στον υψηλό τζίρο, με τον κλάδο να συγκεντρώνει το 66% της αξίας(*).

Στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ήταν η πρώτη, λίγο μετά τις 11:05, που εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις και η πρώτη που «γύρισε» σε αρνητικό πρόσημο, γεγονός που καταδεικνύει την αυξημένη προσοχή που απαιτείται σε μία συνεδρίαση όπως η σημερινή.

Με αγοραστές και στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και με τις τρεις μετοχές μακριά από τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τους. Αυτό γιατί οι απώλειες που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες είναι σημαντικές και απαιτείται ισχυρή αντίδραση προκειμένου να καλυφθεί μέρος του εδάφους που έχει χαθεί.

Απώλειες 14,85% «μετρά» για το 2016 η μετοχή του ΟΤΕ, με τις μέχρι τώρα συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο εύρος των 7,83-7,95 ευρώ και ελάχιστη προϋπόθεση για τη συνέχεια μόνο την πειστική διάσπαση (τουλάχιστον) των 8 ευρώ. Κατά 12,11% έχει υποχωρήσει η μετοχή της ΔΕΗ και κατά 30,02%(!) ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που πρακτικά σημαίνει ότι ειδικά για τον Οργανισμό απαιτείται υπέρβαση (τουλάχιστον) των 6,80-6,90 ευρώ για να βελτιωθεί η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής.

Στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακολούθησαν (μετά την ΤΕΝΕΡΓ) πωλήσεις, με συνέπεια να «γυρίσει» κι αυτή σε αρνητικό πρόσημο.

Στις 11:10-11:15 είχαν γίνει 603 ΣΜΕ του δείκτη FT 25, ενώ τα περισσότερα Συμβόλαια επί μετοχών είχαν γίνει σε Εθνική (3.273) και Alpha Bank (2.293 ). Την ίδια ώρα είχαν αλλάξει χέρια 15,8 εκατ. τεμάχια, τα περισσότερα σε Εθνική και Πειραιώς, συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v