Προσπάθειες ανάσχεσης της... χιονοστιβάδας στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ξεκινώντας από Φρανκφούρτη, Παρίσι, περνώντας σε Μιλάνο, Μαδρίτη και φτάνοντας στην Αθήνα.Με το βλέμμα στραμμένο στις κινητοποιήσεις (κυρίως τις αγροτικές) και στο Νταβός, ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, συνεκτιμώντας πως για τον Γενικό Δείκτη τελευταία... στάση είναι οι 520 μονάδες.
Αυξημένη μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές, με ξαφνική επιβάρυνση της τάσης όταν μετά τις 11:40 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης κυρίως στην Πειραιώς, για να ακολουθήσουν Eurobank και Εθνική, και δευτερευόντως η Alpha Bank. Αναπόφευκτη η καταγραφή και νέων ιστορικών χαμηλών για τον Δείκτη Τραπεζών.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές να ανακτούν σταδιακά μετά τις 11:00-11:15 μέρος του χαμένου εδάφους, ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι αγοραστές σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα τη μικρή αντίδραση του FT 25 προς τις 145 από τις 142,35 μονάδες.
Με ικανοποιητικές συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, η προσπάθεια στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης και ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες την αύξηση της συμμετοχής σε μη τραπεζικές μετοχές. Στο 49% ο τζίρος για τις τραπεζικές, αυξημένα ποσοστά για εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.
Επίσης ενδιαφέρουσα η μόχλευση με υψηλό τζίρο στη μετοχή του ΟΛΠ, απόρροια και της χθεσινής εξέλιξης. Η περίπτωση του Οργανισμού είναι ενδεικτική του πώς μπορεί να αλλάξει (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) το κλίμα για μία εισηγμένη, δραστηριότητα ή και κλάδο ακόμη, ανάλογα με τις εξελίξεις. Για τη μετοχή του ΟΛΠ, το επίσης ενδιαφέρον είναι πως βάσει της βελτιωμένης προσφοράς, η τρέχουσα τιμή (των 13,80 ευρώ) υπολείπεται πολύ της τιμής που αντιστοιχεί στο συμφωνηθέν τίμημα.
Προβληματικός παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με... ουρά ρευστοποιήσεων και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, για να αποκατασταθεί -εν μέρει- η ισορροπία μετά τις 11:30 καθώς περιορίστηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.
Για τον ΔΤΡ περιττεύει να αναφερθεί το «νέο ιστορικό ελάχιστο» στις 37,59 μονάδες, συνεχίζοντας το αρνητικό -πτωτικό- σερί από την αρχή του έτους, με τον δείκτη να αντιδρά λίγο προς τις 39-40 μονάδες.
Για τον Γ.Δ., και αυτό έχει σημασία καθώς διαφοροποιείται από τον ΔΤΡ, η περιοχή των 520 μονάδες δοκιμάστηκε νωρίτερα με υποχώρηση έως τις 522,09 μονάδες, με την Coca Cola να λειτουργεί αρχικά ως φρένο και στη συνέχεια με τη συνδρομή κι άλλων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου κ.ά), ως επιταχυντής.
Έως τα 17,99 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, αλλά με τους πωλητές να ανακάμπτουν μετά τις 11:35 με νέο γύρο ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, στοχεύοντας κυρίως στην Πειραιώς. Αρνητικό «γύρισμα» για την Πειραιώς, με αυξημένες συναλλαγές μετά τις 11:30, σε σημείο που η τιμή πιέστηκε προς το 0,147 ευρώ (νέο χαμηλό), επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν επιπλέον πωλήσεις.
Η αρνητική εικόνα της Πειραιώς αλλά δευτερευόντως της Eurobank και της Εθνικής, επιβάρυναν εκ νέου το κλίμα, με συνέπεια τη νέα «βύθιση» του κλάδου και την... οπισθοχώρηση των αγοραστών από μετοχές όπως λ.χ. της Jumbo.
Στις 11:40 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 27 εκατ. μετοχές, αξίας 15 εκατ. ευρώ.