Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χείρα βοηθείας από τον... σούπερ Μάριο

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΤτΕ οδήγησαν σε άνοδο τον Γενικό Δείκτη αλλά το τέλος της συνεδρίασης βρίσκει και πάλι το ΧA να αναζητά πρόσημο. Στον Τραπεζικό Δείκτη εντοπίζονται οι περισσότερες αρρυθμίες. Σε μέτρια επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

«Ανάσες» και από ΕΚΤ για τις ευρωαγορές και για το ΧΑ. Υπεραπόδοση για τον DAX πάνω από τις 9.600 μονάδες, υποχώρηση του ευρώ και ισχυροποίηση της αντίδρασης με τον Γενικό Δείκτη προς τις 537 μονάδες, με αφορμή (και) τις δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της (και) στη συνάντηση Λαγκάρντ - Τσίπρα (όπου και θα διαφανούν οι προθέσεις του ΔΝΤ για το νέο ρόλο του στο τρίτο πρόγραμμα), η θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ φαίνεται να έρχεται την κατάλληλη στιγμή, επενεργώντας θετικά από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Νωρίτερα, με το που έγιναν γνωστές οι αναφορές της ΕΚΤ, ενεργοποιήθηκαν αγορές κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα το ανοδικό "γύρισμα" του ΔΤΡ προς τις 40,43 από τις 36,62 μονάδες. Ωστόσο στη συνέχεια πήραν και πάλι το πάνω χέρι οι πωλητές και στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο αναζητούσε πρόσημο.

Στο διάστημα 15:55-16:05 πραγματοποιήθηκαν περί τα 6-7 εκατ. συναλλαγές, με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως δε σε μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και δευτερευόντως σε Εθνική και Eurobank.

Παράλληλα, κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών έγιναν σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων και Lamda Development, METKA, ενώ στον ΟΛΠ η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τις 900 χιλιάδες ευρώ (σχεδόν τζίρος... μηνός για τη μετοχή).

Στις 16:05 ο DAX ενισχυόταν πάνω από 2,25%, στην Αθήνα ο FT 25 περίπου 1,95%, με διεύρυνση της απόκλισης/premium στα Συμβόλαια του FT 25. Λίγο πριν τις 17:00 ο FT 25 είχε περιοριστεί στις 143 μονάδες, οριακά χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v