Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ρυθμό των ξένων αγορών το ΧΑ

Ισχυρά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 535 μονάδων. Στο +7% η Τράπεζα Πειραιώς. Ανοδος υψηλότερη του 4% για Εθνική, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ. Mε θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, Coca Cola, OΛΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ετεροχρονισμένη αντίδραση στο ΧΑ, ή ακόμη μία "ανοδική παγίδα"; Στον ρυθμό των ξένων χρηματιστηρίων κινείται από την αρχή και το ελληνικό, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ακολουθούν τους... ομολόγους τους, οι οποίοι από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη κερδίζουν πόντους.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, μοιρασμένο το ενδιαφέρον σε τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές, και προσεκτικές κινήσεις, η αγορά "αποκολλάται" από τα χθεσινά "χαμηλά" με αιχμή τον δεικτοβαρή -πλέον- τραπεζικό κλάδο και ανάλογες κινήσεις στις περισσότερες εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Σημαντική, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, και η νέα παρέμβαση Ντράγκι, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να κάνει λόγο για "πολύ καλύτερη κατάσταση στην Ελλάδα και με την προϋπόθεση του ασφαλιστικού, επίτευξη συμφωνίας".

Εως 3,91% η αντίδραση του Δείκτη Τραπεζών, με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, Eurobank να ακολουθούν. Αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, στο περίπου 50-55% ο τζίρος ,καθώς στα πρώτα 45' της συνεδρίασης υψηλός τζίρος πραγματοποιείται σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola αλλά και Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακής, Frigoglass κ.α.

Καλοδεχούμενη η προσπάθεια μόχλευσης σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips, πόσω δε μάλλον μετά τον χθεσινό "εγκλωβισμό" των αγοραστών στα υψηλά ημέρας.

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αναμφίβολα διευκολύνει τις κινήσεις των αγοραστών, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση η Ευρώπη δεν... έσωσε το ΧΑ.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως τεχνικά η εικόνα είναι δραματική για τους κύριους δείκτες, με ελάχιστη προϋπόθεση για τη συνέχεια, την αντίδραση έστω προς τις 158 μονάδες για τον FT 25, καθώς η επαναπροσέγγιση των 160-162 μονάδων μετά και το χθεσινό «γύρισμα» μοιάζει με όνειρο των long παικτών.

Θυμίζουμε πως το τελευταίο πτωτικό gap διαμορφώθηκε στις 176 μονάδες.

Καταλήγοντας ότι, πρακτικά, ίσως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω διόρθωση με υποχώρηση του δείκτη ακόμη και προς τις 125 μονάδες έχει να κάνει μόνο με το αν ολοκληρώθηκε ο πτωτικός κύκλος στις διεθνείς αγορές.

Κάτι που, τουλάχιστον, το πτωτικό διάγραμμα του DAX δεν μας το δείχνει...

Προσώρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καλύπτοντας μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος από τις σημαντικές απώλειες που είχαν προηγηθεί. Από τα επίπεδα των 9.350 μονάδων η κίνηση του DAX προς τις 9.735 μονάδες νωρίτερα, καταγράφοντας ικανοποιητική θετική απόκλιση σε διάρκεια 2-3 συνεδριάσεων.

Από τα χαμηλά της Τετάρτης-Πέμπτης οι κινήσεις των long παικτών στο ΧΑ, έχοντας ως μειονέκτημα τον χθεσινό "εγκλωβισμό", γεγονός που πρακτικά απαιτεί άμεση προσέγγιση των 540 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και άμεσα των 158 μονάδων για τον FT 25.

Στο 0,24 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,16 ευρώ της Πειραιώς, καταγράφοντας την ισχυρότερη αντίδραση μετά την τελευταία δραματική υποχώρηση. Με αγοραστές και σε Alpha Bank, Eurobank.

Αυξημένες συναλλαγές στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και σε blue chips-σηματωρούς, με ενδεικτική την κινητικότητα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ συνεχίζεται η μόχλευση σε ΟΛΠ, Jumbo κ.ά.

Αγοραστές στη βαρύτερη μετοχή του ΓΔ, με την Coca Cola και πάλι στην περιοχή των 18,15 ευρώ, καλύπτοντας κι άλλο από το χαμένο έδαφος, που καταγράφηκε από την αρχή της χρονιάς. Στο 8,49% οι απώλειες για το 2016 για την Coca Cola, έναντι 15,32% που υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα.

Στις 147 μονάδες ο FT 25, με ζητούμενο την προσέγγιση της πρώτης σημαντικής -βραχυπρόθεσμης- αντίστασης των 158 μονάδων. Για αρκετούς, η ελάχιστη προϋπόθεση για να κερδηθεί χρόνος και μονάδες και να μην κινδυνεύσει η αγορά με άμεση επαναφορά χαμηλότερα προς τις 141 μονάδες.

Λίγο μετά τις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 16 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το διάστημα δεν είχε γίνει ούτε μία προσυμφωνημένη συναλλαγή, πακέτο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v