Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Την υπέρβαση των 540 μονάδων επιχειρεί ο ΓΔ

Με περιορισμένες συναλλαγές, η εγχώρια αγορά συνεχίζει ανοδικά. Οι τράπεζες πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια. Επιλεκτικές κινήσεις στα περισσότερα blue chips. Το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό.

Σε τροχιά μερικής αυτονόμησης το Χ.Α. συνεχίζει ανοδικά, ξεπερνώντας νωρίτερα τις 540 μονάδες, την ίδια ώρα που τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αρχική αντίδραση, διολισθαίνουν πλέον χαμηλότερα.

Με προσεκτικές αγορές ξεκίνησε η συνεδρίαση, με αιχμή τις τράπεζες, οδηγό την Εθνική και τον Γενικό Δείκτη από τις 538,27 σταδιακά προς τις 542,30 μονάδες, στη πρώτη σχεδόν ώρα της συνεδρίασης.

Αντίθετη φορά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX αρχικά προς τις 9.791,73, για να υποχωρήσει (γύρω στις 11:20) προς τις 9.709 μονάδες, χάνοντας όλη την αρχική τάση και την ευκαιρία υπέρβασης των 9.800 μονάδων. Σημειώνεται πως για τον DAX ζητούμενο εξ αρχής ήταν η επαναφορά του προς την περιοχή των 9.880-9.900 μονάδων, κάτι που προσώρας δεν επιβεβαιώνεται.

Ωστόσο, στο Χ.Α. επικρατεί ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ξεκινώντας διστακτικά και χαμηλότερα, σταδιακά επιθετικότερα και υψηλότερα, με τον FT 25 να ξεπερνά τις 150 μονάδες και θυμίζοντας πως από το προσυνεδριακό σχόλιο έχει τεθεί στόχος η περιοχή των 158 μονάδων (για σήμερα-αύριο).

Τη διαφορά κάνει ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική έως το 0,259 ευρώ, με αφορμή και την έκθεση της Moody's που αποτιμά θετικά όσον αφορά στη ρευστότητα και στα κεφάλαια της τράπεζας την πώληση της θυγατρικής της Finansbank. Με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο η Εθνική, όπως και οι άλλες 3 τραπεζικές.

Ενθαρρυντική ένδειξη η με κατακόρυφα αυξημένες συναλλαγές ενίσχυση της δεικτοβαρούς Coca Cola, καθώς με εντεινόμενες αγορές, η τιμή της μετοχής ξεπερνά τα 18,30 ευρώ θέτοντας ως στόχο τα 18,60 ευρώ. Ενδιαφέρον το γεγονός των υψηλών συναλλαγών/τζίρου στη μετοχή, σημειώνοντας πως στις 11:30 πλησίαζε το 1,5 εκατ. ευρώ με καθαρές συναλλαγές (χωρίς πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις).

Όμως, εκτός από την Coca Cola, επιλεκτικές κινήσεις καταγράφονται και σε εισηγμένες/μετοχές σηματωρούς και blue chips, που από τις συνεδριάσεις της Πέμπτης-Παρασκευής έδιναν σήματα βραχυπρόθεσμης αντίδρασης/long.

Ενδεικτικότερες οι περιπτώσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της F.F. Group και ακόμη 2-4, όπως και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Χαρακτηριστική η αντίδραση των μετοχών του FT Mid Cap Intrakom, MIG, Intralot, Frigoglass, που συγκεντρώνουν συγκριτικά ενδιαφέρον και συναλλαγές/τζίρους.

Περιορισμένη η κίνηση στα Παράγωγα, όλα κι όλα 547 Συμβόλαια στον δείκτη με οριακό discount, σχετική κινητικότητα στα ΣΜΕ επί μετοχών με ικανοποιητικό αριθμό συμβολαίων στα τραπεζικά. Ξεχωρίζει το ΣΜΕ της Εθνικής καθώς είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 3.300 και μάλιστα με το μεγαλύτερο premium, περίπου 3,30% υψηλότερα από των άλλων τριών.

Συναλλαγές στα 15,8 εκατ. μετοχές, τζίρος σχεδόν 9,5 εκατ. ευρώ, χαμηλά μεγέθη για τις 11:40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v