Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Ανοδος στο ξεκίνημα με κέρδη άνω του 1% για τον ΓΔ, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε διατήρηση του βελτιωμένου κλίματος, μετά και τις «ανάσες» της Παρασκευής. Η αναβάθμιση-έκπληξη από S&P και η σταθεροποίηση στις διεθνείς αγορές. Τα σημεία αναφοράς για Γενικό Δείκτη και FT 25.

Τελευταία εβδομάδα ενός παγωμένου Ιανουαρίου, που «απειλεί» το Χ.Α. να αποβεί ο χειρότερος των τελευταίων 30+ χρόνων, εάν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει το ποσοστό απωλειών 15,7% από την αρχή του έτους.

Μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, για τον Γ.Δ. οι απώλειες καταμετρώνται σε 15,37%, με τον τραπεζικό να καταγράφει με -30,92% τη μεγαλύτερη διόρθωση από οποιονδήποτε άλλο κλαδικό δείκτη. Εάν σε αυτά προστεθούν το -17,75% των Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), το -17,19% των Ταξιδιών-Αναψυχής (ΟΠΑΠ) και η κατά 7,78% υποχώρηση του κλάδου Τροφίμων-Ποτών (Coca Cola), συμπληρώνεται σε γενικές γραμμές η εικόνα του πρώτου μήνα του 2016.

Ρευστοποιήσεις και πιέσεις κυρίως στις τράπεζες αλλά και σε εισηγμένες/μετοχές δεικτοβαρών blue chips όπως είναι η Coca Cola, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, για να μην αναφερθούμε στους τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-20%), F.F. Group (-25,14%), Μυτιληναίου (-15,53%), ΔΕΗ (-14,43%) κ.ά., που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τόσο τα θεμελιώδη όσο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Χ.Α.

Αν και χιλιοειπωμένο, το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτός από τους κλυδωνισμούς που προκαλούν τα εσωτερικά εγγενή προβλήματα, η όλη διαδικασία για την αξιολόγηση (με το ασφαλιστικό κρησάρα και για τις πολιτικές εξελίξεις), είχε να αντιμετωπίσει και τη διόρθωση των διεθνών αγορών. Σημαντικές οι απώλειες και για τον DAX και για τον CAC 40 ή και τον S&P 500, ωστόσο τα ξένα υποχωρούν από τα «ιστορικά» ή «πολυετή» υψηλά που καταγράφηκαν στα μέσα του 2015. Το Χ.Α. διορθώνει χαμηλότερα από τα ήδη χαμηλά του, με κυριότερο βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο.

Συνεπώς, εύλογο το ερώτημα κατά πόσον οι 520 μονάδες θα αποδειχτούν σημείο αναφοράς για τον Γ.Δ., εάν θα αντέξει η ευρύτερη περιοχή μέχρις ότου περάσει (και πώς) το ασφαλιστικό, ή θα οδηγηθεί σε «νέο ιστορικό χαμηλότερο», κάτω και από τις 470 μονάδες. Οι 141 μονάδες για τον FT 25 αντίστοιχα θα αποτελέσουν στήριξη και ζώνη αντίδρασης, ή θα συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στα blue chips, που όπως έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη ξεκίνησαν αρχές Δεκεμβρίου.

Η πολιτική αντιπαράθεση εντείνεται, με τον Τσίπρα να «επιτίθεται» χθες βράδυ και τη ΝΔ, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, να «σηκώνει το γάντι». Προσώρας η αντιπαράθεση των «δύο» δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο μίας... σκιαμαχίας και το ισχυρίζομαι αυτό καθώς η σιωπή της Ν.Δ. και του νέου αρχηγού της στις «βόμβες» Βαρουφάκη ήταν εκκωφαντική. Προφανώς, η Ν.Δ. έχει εύλογο συμφέρον να αφήσει την κυβέρνηση Τσίπρα να φέρει σε πέρας όλα όσα επώδυνα και επαχθή έχει αναλάβει, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, ο Α. Τσίπρας από σήμερα μπαίνει σε διπλή διαπραγμάτευση με δανειστές και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Ο διεθνής κλοιός και τα νέα δεδομένα, όπως τα σημειώνουν οι Στέφανος Κοτζαμάνης και Γιώργος Α. Σαββάκης, είναι η εκτός των «τειχών» παράμετρος, η εντός είναι η έτερη.

Απώλειες 6,70% από την αρχή του έτους για τον S&P 500, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως διαμορφώνει νέες χαμηλότερες τιμές (επαν)εισόδου, κατά 9,10% ο DAX στις 9.764 μονάδες, όσο δεν χάνει τις 9.100-9.150 διατηρείται η δυναμική επαναντίδρασης.

Οπότε, θεωρώντας θέμα χρόνου και συνδυασμού αφορμών ένα «γύρισμα» των διεθνών αγορών (που μπορεί να γίνει 6%-8% χαμηλότερα για τους S&P 500 και DAX αντίστοιχα), μένει να φανεί η δυνατότητα του Χ.Α. να αντεπεξέλθει στην «καταιγίδα» των τελευταίων ημερών.

Η προοπτική αναβάθμισης από τον οίκο S&P, οι ενέργειες στο παρασκήνιο του Μ. Ντράγκι και του Κ. Ρέγκλινγκ, οι τελευταίες δηλώσεις του Τ. Βίζερ (σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής), ακόμη και οι αναλύσεις ξένων οίκων για τον τραπεζικό κλάδο, δείχνουν πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» ποντάρουν στο ενδεχόμενο να περάσει το ασφαλιστικό, να προχωρήσει η αξιολόγηση και ίσως να επιβεβαιωθεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης (ή τη διαδικασία σε τελική τροχιά προς συμφωνία) μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου), δηλαδή έως τις 25 Μαρτίου.

Μακριά...; Θα δείξει, με μερίδα αναλυτών να θεωρεί ενδεικτική την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό αλλά και τη στάση των ξένων τις επόμενες εβδομάδες, θυμίζοντας πως η επόμενη προγραμματισμένη εξέταση/αξιολόγηση και για την ελληνική οικονομία είναι για τις 26 Φεβρουαρίου από τον οίκο Moody's.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα των μεγαλοεπενδυτών Watsa, Ross και Paulson, με ό,τι θα μπορούσε να προκύψει από την έκτακτη/εσπευσμένη επίσκεψή τους στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό και η... ομοβροντία Roadshows για προσέλκυση επενδύσεων, την ώρα που οι ασιατικές αγορές παίρνουν «ανάσα» λόγω ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται ως αφορμή για την άνοδο του πετρελαίου ο ψυχρός καιρός (στην κυριολεξία), που σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για κινήσεις περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής κεντρικών τραπεζών ωθούν τα χρηματιστήρια της Ασίας.

Να δούμε εάν αυτή η «ανάσα» θα διευκολύνει και την Ευρώπη να συνεχίσει την αντίδρασή της, με πρώτο στόχο για τον DAX την προσέγγιση των 9,880-9.900 μονάδων.

Τεχνικά ζητούμενο είναι να μη χαθεί η αντίδραση της Παρασκευής, να αποδειχθούν ανθεκτικές οι στηρίξεις των 520 μονάδων για τον Γ.Δ., των 141 μονάδων για τον FT 25, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επεναπροσέγγιση των 158 μονάδων (μετά την επιβεβαίωση των 141 ως στήριξης αλλά και της επίτευξης του πρώτου στόχου των 148, που είχε τεθεί την Παρασκευή), με «κλειδιά» ενδεικτικά την ΕΤΕ (από τον τραπεζικό) και τον ΟΤΕ (από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ).

Στα 7,60 ευρώ ο ΟΤΕ και πολύ θα θέλαμε να δούμε τη μετοχή προς τα 7,96 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 8,20-8,25 ευρώ σε δεύτερη φάση. Στο 0,249 ευρώ η ΕΤΕ, με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη να θέτει το 0,266 ευρώ ως στόχο.

Για να δούμε στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις θα αποφευχθεί ο κίνδυνος, ο Ιανουάριος του 2016 να... αναδειχθεί ως ο χειρότερος πρώτος μήνας στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου (*);

(*)Σημειωτέον πως η «μέτρησή» μας ξεκινά από το καλοκαίρι του 1986...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v