Συνεδρίαση αναποφάσιστων η σημερινή, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, καθώς και οι «εκτός» και οι «εντός» έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις.Σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 535 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο στο Χ.Α., με διακύμανση ζιγκ-ζαγκ ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχύοντας την εκτίμηση πως οι «αγορές» περιμένουν και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών.
Το ενδιαφέρον είναι πως ο DAX, αρχικά με άνοδο έως τις 9.791 μονάδες, στη συνέχεια με υποχώρηση προς τις 9.709, επανήλθε οριακά πάνω από τις 9.800 μονάδες, κόντρα στη δημοσιοποίηση στοιχείων για επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο, στο 107,3 ο δείκτης Ifo.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα μεγέθη συναλλαγών/τζίρου μικρότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, θα έλεγε κάποιος πως εξελίσσεται μία χαμηλού κόστους προσπάθεια προεξόφλησης. Τα νεότερα δεν είναι δα και τα καλύτερα για την αγορά (αναφέρομαι κυρίως στα μπλόκα), ωστόσο αύριο είναι η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ενώ σε αρκετούς κοινή είναι η εκτίμηση πως έστω και με απώλειες το ν/σ θα ψηφιστεί.
Θα δείξει... Ωστόσο, αυτό δεν αποτρέπει λίγες επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές του FT 25, που ούτως ή άλλως έχουν (υπερ)πιεστεί από την αρχή του έτους χάνοντας σημαντικό έδαφος.
Για να δούμε, όμως. Για το ασφαλιστικό, πού μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση καταγράφει η ειδική του ρεπορτάζ Ρούλα Σαλούρου, αλλά «αρκούδα» για την Ελλάδα η Morgan Stanley, μας επαναφέρει ο Γιώργος Φλώκας.
Για τη βραχυπρόθεσμη τάση (μηνός) σχεδόν τα περισσότερα κρίνονται από το ασφαλιστικό (που θα ανοίγει την ευθεία προς την αξιολόγηση), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και ανάλογα με την έκβαση της «μάχης».
Οι short έχουν το πλεονέκτημα της κεκτημένης κατηφορικής ταχύτητας, οι long, το περιορισμένο downside risk, σε μία συγκυρία που οι ξένοι αρχίζουν να (ξανα)βλέπουν την αγορά και εισηγμένες/μετοχές. Είτε θετικά, είτε αρνητικά, σημασία έχει πως (ξανα)ασχολούνται με συγκεκριμένες εταιρίες.
Ισχυροποιείται το τελευταίο ημίωρο η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, με προεξάρχουσα την Εθνική (με αφορμή κυρίως την αναφορά της Moody's), με τη μετοχή να προσεγγίζει τον στόχο που είχε τεθεί από την προσυνεδρίαση.
Βέβαια η δεικτοβαρής μετοχή του ΔΤΡ είναι της Alpha Bank και αυτή ίσως μπορεί να οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη και τον FT 25. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει ήπια κέρδη 0,4%
Κινητικότητα και σε Πειραιώς, Eurobank, θυμίζοντας πως στο προηγούμενο σχόλιό μας το μεγαλύτερο premium σε ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών το είχε με πάνω από 3% το Συμβόλαιο της ΕΤΕ. Το premium έχει διευρυνθεί κατά τι, στα υπόψη.
Στα 18,1 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο νωρίτερα), στα 7,68 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 7,80 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ. Στόχος έχει τεθεί στα 7,96 ευρώ και ως σημείο αναστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης. Πάνω από τα 3,50 ευρώ θα επανακτήσει το βραχυπρόθεσμο momentum για τη ΔΕΗ, όπως για τα F.F. Group υψηλότερα των 13,45 ευρώ.
Κινητικότητα με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε Coca Cola, F.F. Group, EXAE, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά. Παραμένουν από τον FT Mid Cap οι τίτλοι των Intralot, Intracom, MIG, Frigoglass και Attica Bank.