Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς κλείνουν τη χρονιά τα blue chips

Τα νέα πονταρίσματα στην αγορά, το δίμηνο-«φωτιά» και τα όρια για τους βασικούς δείκτες τoυ ΧA. Γιατί αλλάζει τα δεδομένα η βαρύτερη στάθμιση των τραπεζών. Τα μηνύματα από την αύξηση του τζίρου. Οι αποδόσεις των «βαριών χαρτιών» για φέτος και τα δυο σενάρια για τη συνέχεια.

Με... undressing φαίνεται πως θα κλείσει για το Χ.Α. το 2015, μία χρονιά που ούτως ή άλλως βρίσκει χαμένη την πλειονότητα των ενεργών παικτών. Σε αντίθεση με το ελληνικό χρηματιστήριο στα περισσότερα ευρωπαϊκά στο πλαίσιο των πατροπαράδοτων εθίμων το window dressing ωθεί υψηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Τη μέρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 2,28% στις 10.727,64 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με 2,34% στις 4.674,53 και ο Euronext 100 με 2,42% στις 910,94 μονάδες, στην Αθήνα η συνεδρίαση έκλεινε με τον Γενικό Δείκτη στις 619,96 μονάδες, τον FT 25 στις 181,60 και στις 59,71 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Στα 154,6 εκατ. τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια την Τετάρτη, με συνολικό τζίρο 107,9 εκατ. ευρώ από τα οποία το 66% στις τραπεζικές μετοχές.

Σε γενικές γραμμές η αύξηση του τζίρου -εξαιρούμενης της παραπροηγούμενης εβδομάδας, όπου και λόγω rebalancing έφθασε στα ύψη- φαίνεται να σταθεροποιείται σε επίπεδα έως και 100% πάνω από το μέσο όρο που διαμορφωνόταν πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κατ' αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη η αύξηση συναλλαγών/τζίρου καθότι παραπέμπει σε ενεργότερη συμμετοχή των ήδη ενεργών παικτών, στην προσέλκυση «νέου χρήματος» αλλά και σε επιπλέον ρευστότητα που δημιουργείται σε περιβάλλοντα «μόχλευσης».

Ορισμένοι αναλυτές παραδέχονται πως η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ωστόσο ένα μέρος (ολονένα αυξανόμενο) αφορά σε τοποθετήσεις προεξόφλησης συγκεκριμένων ισχυρών χεριών (κυρίως αμερικανικών). Αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, μετά τις εορτές ξεκινά το «δίμηνο-φωτιά» για την κυβέρνηση, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά.

Ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται από τη Μαρίνα Μάνη για τα έντεκα νομοθετήματα και τη μία «ρουκέτα» από Τσίπρα, με τη συνέχεια να προοιωνίζεται θερμή.

Τα βασικά σενάρια δύο, στα οποία έχουν ξεκινήσει τα πρώτα πονταρίσματα. Το πρώτο, το θετικό/ανοδικό θέλει την κυβέρνηση να ξεπερνά και το «δίμηνο-φωτιά» με τις δυνατόν μικρότερες απώλειες και να φτάνει μέχρι την αξιολόγηση. Το δέλεαρ όντως μεγάλο σε αυτήν την περίπτωση εάν ακολουθήσει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος.

Το δεύτερο, το αρνητικό/πτωτικό «βλέπει» εμπόδια και ατυχήματα σε πολιτικό επίπεδο, που αναπόφευκτα θα αποτυπωθούν (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Να θυμίσουμε για να έχουμε καλύτερη εικόνα, πως για τον Γ.Δ. το «υψηλό 52 εβδομάδων» έχει καταγραφεί στις 945,81 και το «χαμηλό» στις 557,63 μονάδες. Μάλιστα το «χαμηλό» σημειώθηκε σε αυτήν την τελευταία φάση/κυματισμό της αγοράς. Τα περιθώρια περαιτέρω σημαντικής διόρθωσης μικρότερα από αυτά μίας ενδεχόμενης αντίδρασης, συνεπώς ο βαθμός κινδύνου είναι συγκριτικά μικρότερος για έναν αγοραστή/long από έναν πωλητή/short παίκτη.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την Εθνική να συμπληρώνει το καρέ των νέων βαρύτερων σταθμίσεων, εξέλιξη που λαμβάνεται ήδη υπόψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της ΕΧΑΕ η βαρύτητα των 4 συστημικών στη στάθμιση του FT 25 είναι συνολικά 40,6%, ενώ στο 25,3% για τον ΓΔ.

Αναλυτικότερα για τον FT 25, η βαρύτητα της Alpha Bank υπολογίζεται στο 15,7%, της Πειραιώς στο 8,5%, της Eurobank στο 8,3% και στο 8,1% για την Εθνική. Να σημειωθεί πως στον Γ.Δ. η μη συστημική Κύπρου «σταθμίζεται» με το διόλου ευκαταφρόνητο 4,9%, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει εν δυνάμει για ένα χαρτοφυλάκιο. Η απόκλιση (περίπου 15%) στη διαφορά βαρύτητας των 4 συστημικών σε FT 25 και Γ.Δ. δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να ενεργοποιήσει εντολές πωλήσεων-αγορών, ανάλογα με τη θέση του κάθε χαρτοφυλακίου.

Ένα άλλο κλειδί θεωρείται η μείωση της βαρύτητας των μέχρι πρότινος βαρύτερων των τραπεζών μετοχών όπως λ.χ. της Coca Cola, των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και των Τιτάν, Jumbo, FF Group, ΔΕΗ, Motor Oil, Eλληνικών Πετρελαίων.

Εκτίμηση μερίδας παικτών είναι πως θα χρειαστούν μερικές συνεδριάσεις και σκαμπανεβάσματα των δεικτών μέχρις ότου «καθίσουν» οι μετοχές στις νέες βάσεις τους. Από αυτές θα πρέπει να θεωρείται πως θα δοθεί η εκκίνηση από το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου για τον επόμενο κύκλο/κυματισμό του Χ.Α. είτε για πάνω από τις 680 είτε για χαμηλότερα προς τις 560 μονάδες.

Συνεπώς εύλογο το ερώτημα πώς θα κινηθούν μετοχές με μειούμενη στάθμιση αλλά υψηλές αποδόσεις σε διαστήματα εξαμήνου - έτους, δηλαδή για τα περισσότερα blue chips που (υπο)στήριξαν την όποια αντίδραση στο Χ.Α. μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Να δούμε λοιπόν τις «βαριές» Coca Cola, που για το 2015 σημειώνει θετική απόδοση 29,34%, Motor Oil (απόδοση 50,77%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (30,88%), ΟΛΠ (35,33%), Lamda Development (24,40%), EXAE (16,94%), ποιά θα είναι η στάση των μεσοπρόθεσμων επενδυτών (δηλαδή αυτών, που θεωρητικά ξεκινούν το 2016 με κέρδη/θετική θέση).

Όπως επίσης ενδοομιλικές διαφορές/αποκλίσεις αλλά και μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς που στην περίοδο της ανοδικής κίνησης του Χ.Α. από τα ελάχιστα των αρχών Ιουνίου του 2012, στήριξαν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Πρακτικά έχει ενδιαφέρον λόγου χάρη η μεγάλη απόκλιση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που γράφει απώλειες 23,28% για το 2015, σε σχέση με τη θυγατρική ΤΕΝΕΡΓ που έχει ενισχυθεί 30,88% και τη διαφορά αποτίμησης, στα 149,5 έναντι 260,2 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον στοίχημα εάν και πώς μετοχές που πρωταγωνιστούσαν για μήνες, χρόνια και το 2015 έχασαν έδαφος θα αντιδράσουν. Ενδεικτική η περίπτωση του σηματωρού Τιτάνα που φέτος κλείνει με απώλειες 8,56%, του ΟΠΑΠ που υποχωρεί 22,47% ή του Μυτιληναίου -επίσης σημαντικού σηματωρού- που έχει χάσει έδαφος 20,79% από την αρχή του έτους.

Εξίσου ενδιαφέροντα ορισμένα στοιχήματα από τον FT Mid Cap, που βάσει της αποτίμησης τους θα «παιχτούν» το 2016 εάν θα «ανέβουν» στον FT 25 ή θα τύχουν άλλης αναβάθμισης .

Να σημειωθεί πως σε όρους αποτίμησης πιο βαριά εταιρία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι ο ΟΛΘ με 251,8 εκατ. ευρώ (οριακά αρνητική απόδοση 2,80% για το 2015), ακολουθεί η Intralot με 174,8 εκατ. ευρώ (και οριακά θετική απόδοση 0,92%), ενώ έπονται Fourlis με 147,4 εκατ. (-10,24%), Autohellas με 137,8 εκατ. (22,20%), Σωληνουργεία Κορίνθου με 129,1 εκατ. (29,35%) αλλά και ΕΥΑΘ με 98,4 εκατ. (3,83%), Πλαίσιο με 95,1 εκατ. (-13,8%), Frigoglass με αποτίμηση 93,6 εκατ. ευρώ (απόδοση 10,78% από την αρχή του έτους).

Τεχνικά για τη βραχυπρόθεσμη τάση δεν έχει αλλάξει κάτι από τις τελευταίες αναφορές μας στη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη, σύμφωνα με την οποία: «...Ο δείκτης προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής τη διακεκαυμένη ζώνη που εκτείνεται από το gap των 183 μονάδων έως και τον τοπικό βυθό των 186 μονάδων (απ' όπου διέρχεται και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του πρόσφατου πτωτικού).

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τον εκθ.ΜΚΟ 30 ημερών που διέρχεται από τις 185 μονάδες, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η υπέρβασή της με την πρώτη προσπάθεια είναι μάλλον απίθανη. Κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί συσσώρευση ολίγων ημερών ή πτωτική διόρθωση. Στη δεύτερη περίπτωση, για να μην κινδυνεύσει το ανοδικό momentum, ο δείκτης δεν πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα της στήριξης των 178 μονάδων ή έστω εκείνης των 174-173 μονάδων...».

Αυτά τα ολίγα, προς ώρας, ευχές θερμές για Καλά Χριστούγεννα και όσους/όσες εορτάζουν.

Και από Δευτέρα, βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v