Εορταστικό κλίμα και window dressing στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συντήρηση δυνάμεων και διακριτικό πέρασμα από το... ταμείο στο ΧΑ.
Σε ρυθμό πολύ πιο ήπιο σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις αλλά σαφώς εντονότερο από την περίοδο των ημερήσιων συναλλαγών με τα 40-50 εκατ. τζίρο όλα κι όλα, η αγορά δείχνει να έχει (ξανα)ζωντανέψει. Διαφορά που σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να αποδοθεί στην αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου, τη "μόχλευση" που δημιουργήθηκε σταδιακά, τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τη συνέχεια.
Πάνω από τις 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης δεν έχει πάει, αλλά και χαμηλότερα των 614 μέχρι τώρα δεν διορθώνει.
Αντίστοιχα για τον FT 25 η κρίσιμη περιοχή των 185/6 μονάδων αποδεικνύεται εμπόδιο -υπό προϋποθέσεις προσωρινό-, με συνέπεια οι πωλητές να πιέζουν λίγο χαμηλότερα τον δείκτη. Ενδιαφέρον το ότι μέχρι νωρίτερα ο FT 25 δοκίμαζε μεν τις 179, χωρίς να απειλούνται καν οι 176 μονάδες.
Οριακά όσες φορές ο δείκτης οπισθοχώρησε προς τις 179 ενεργοποιήθηκαν εντολές σε δεικτοβαρείς μετοχές, με πολυτιμότερη την Coca Cola, προκειμένου να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Σχεδόν παράλληλη η κίνηση στην αγορά παραγώγων, όπως είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας για το μειούμενο premium στα Συμβόλαια του FT 25 μέχρι τα όρια των 179/178 μονάδων.
Κι αν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το κλίμα είναι εορταστικό με αποδόσεις έως 1,95%, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και βελτίωση της κατάστασης στη Μαδρίτη, ο Euronext ενισχύεται 1,82% στις 906,82 μονάδες, με το ευρώ στα όρια του 1,09 δολαρίου.
Στο ΧΑ αρκετοί είναι αυτοί που, βλέποντας τις αργίες που ακολουθούν μέχρι την επόμενη συνεδριάσιμη της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου, κατοχυρώνουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους. Διαδικασία που, όπως σημειώθηκε, ξεκίνησε σταδιακά από τα "χθεσινά υψηλά" που για τον FT 25 δεν απέχουν και πολύ από τις σημερινές τιμές.
Θα έλεγε κάποιος πως στην αγορά επιχειρείται να κρατηθούν οι τιμές πάνω-κάτω στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 6-7 συνεδριάσεων, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να περάσει από το... ταμείο.
Και σε εβδομαδιαία μέτρηση, η απόδοση δεν είναι αμελητέα, όταν για παράδειγμα φθάνει στο 13,33% για τη μετοχή της Εθνικής, στο 8,51% της Alpha Bank ή στο 4,63% της Πειραιώς.
Γενικά για τον τραπεζικό κλάδο, η απόδοση διαμορφώνεται στο περίπου 6,50% έναντι 5,72% του ΓΔ -όχι άσχημα δηλαδή.
Οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της ΕΤΕ, σχεδόν τα 4/5 των κομματιών που συνολικά έχουν αλλάξει χέρια, ενώ σε τζίρο ξεπερνούσαν τα 18,5 εκατ. ευρώ ,σε σύνολο 47,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο στον κλάδο συνολικά έχει γίνει το 67% του συνολικού τζίρου καθώς συγκριτικά αυξημένος είναι για τις μη τραπεζικές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ, FF Group, Intralot, Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου.
Στις περισσότερες μη τραπεζικές και blue chips η διακύμανση περιορίζεται σε στενό εύρος που δίνει τη δυνατοτητα σε όσους το θέλουν να πουλήσουν σε τιμές κοντά στις "υψηλές ημέρας", πρακτικά στα επίπεδα κορυφής μετά την αντίδραση από τα χαμηλά των 557 μονάδων για τον ΓΔ.
Με εβδομαδιαία απόδοση 4,30% μπορεί να κατοχυρώσει θέσεις όποιος θέλει να πουλήσει ΑΡΑΙΓ στα 7,04 ευρώ, με 3,55% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,46 ευρώ, με 4,41% για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα στο 1,42 ευρώ, με 5,43% για τα ΕΛ.ΠΕ στα 3,88 ευρώ, με 16,85% για τα ΕΧΑΕ στα 5,27 ευρώ, με 12,09% για την ΤΕΝΕΡΓ στα 2,41 ευρώ.
Η αναφορά μας περιορίζεται στην εβδομαδιαία "μέτρηση" του δείκτη και των μετοχών, καθώς κοιτάζουμε κυρίως τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.