Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος με τράπεζες και ΟΠΑΠ

Επιλεκτικές κινήσεις στην αγορά, με ελάχιστες μέχρι στιγμή προσπάθειες για «window dressing». Κέρδη για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη πάνω από τις 60 μονάδες. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΛΠ, «βουτιά» για Coca Cola. Μπαράζ πακέτων στη συνεδρίαση.

Με σχετικά κατεβασμένους, αλλά ικανοποιητικούς τζίρους, απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις και αξιοπρόσεκτες προσυμφωνημένες συναλλαγές, κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη, ενώ λίγες ήταν οι επιμέρους προσπάθειες "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων.

Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. κράτησε σχετική απόσταση από την "ζώνη της αδιαφορίας", οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών αναφέρουν πως η επερχόμενη εορταστική ραστώνη θα προσγειώσει τις συναλλαγές σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε τίτλους εταιρειών που παραμένουν στις πρώτες γραμμές της ειδησεογραφίας, ή εμπλέκονται σε Ιδιωτικοποιήσεις, ή πωλήσεις Θυγατρικών.

Σε κάθε περίπτωση και σε μία εβδομάδα που θα έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις, κλίμα και διαθέσεις θα διαμορφώσουν οι ανακοινώσεις αναφορικά με την πώληση των Finansbank, Eurolife και τις προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής και την σημερινή αντίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, την κάλυψη ποσού ύψους 660 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε η Τρ. Αττικής (+7,69%) το βράδυ της Παρασκευής. Όπως ανέφερε η Τράπεζα, ύστερα από συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας και των μετόχων της να παρατείνει και πάλι, ως την 29η Δεκεμβρίου 2015, την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ επενδυτών που επιθυμούν να καλύψουν τις επιπλέον αδιάθετες μετοχές που κατανέμονται κατά την κρίση του Δ.Σ.

Ο τίτλος της Τράπεζας, κατά την σημερινή συνεδρίαση δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,2800 ευρώ (+7,69%), όπου και τερμάτισε την συνεδρίαση, όμως και μετά το σημερινό κλείσιμο η μετοχή παρέμεινε χαμηλότερα από την τιμή της εν εξελίξει Α.Μ.Κ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, κοντά σε "συμβιβασμό" για το... 13ο προαπαιτούμενο από το οποίο εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ βρίσκεται το Μαξίμου, ενώ καταβάλλει προσπάθειες (και) για να προωθήσει κάποιες από τις "ανθρωπιστικές" διατάξεις του "παράλληλου προγράμματος", με τη μορφή τροπολογιών, στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων που ψηφίζεται μεθαύριο από τη Βουλή. Το 13ο (και τελευταίο σ' αυτή τη φάση) προαπαιτούμενο είναι η μείωση, κατά 42%, των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε κέντρα για διαγνωστικές εξετάσεις.

"Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης, που εξασφαλίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα του νέου ΑΔΜΗΕ, αποζημιώνει τη ΔΕΗ ως Επιχείρηση και διατηρεί το μάνατζμεντ στο Δημόσιο", ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά" ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί την πορεία που έχει η διόγκωση των οφειλών καταναλωτών που καθυστερούν, ή αδυνατούν, να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς τα χρέη φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ (η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ανέφερε σημαντικά μεγαλύτερο ποσό). Το φαινόμενο έχει μετριασθεί, μάλλον και αν χρειασθεί θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιεί την απόφασή της για όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις, παντού", υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εποχή".

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κάνοντας "επίδειξη μεταβλητότητας" κινήθηκε μεταξύ 3,71 (-5,84%) και 4,09 ευρώ (+3,81%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Το διάγραμμα της ΔΕΗ

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος παραμένει "short", με τα 4,25 ευρώ να είναι κοντινή αντίσταση και που διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει κίνηση προς το 4,70 ή 4,90. Τα 3,70 είναι η επόμενη στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι κίνηση προς τα 3,50 - 3,30 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, σε άρση απαγόρευσης του "short selling" για τους τίτλους των 4 συστημικών Τραπεζών προσανατολίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση "ανοικτών" πωλήσεων θα παραταθεί για τις μετοχές της Attica Bank. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
Εντός της ημέρας λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών που αφορούν στην εξαγορά τουλάχιστον 80% της "Eurolife ERB Insurance Group".

Χθες η Eurobank έλαβε και τυπικά την προέγκριση του ΤΧΣ για την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία και πιθανώς αύριο να συνεδριάσει το Διοικητικό της Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογήσει τις προσφορές που κατατέθηκαν. Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών υπήρξαν πέντε ενδιαφερόμενοι, όλοι τους private equity funds, μεταξύ των οποίων η "Fairfax" (που αποτελεί με 16,88% το μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου Eurobank", η Κινεζική "Fosun" και η "Apollo" που αποτελεί το μεγαλύτερο Παγκοσμίως fund όσον αφορά σε επενδύσεις στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα.

Η κίνηση του τίτλου της Eurobank δεν έδειξε ότι θα υπάρξει κάτι εντυπωσιακά υψηλότερο από τις προσδοκίες της Αγοράς, με την μετοχή να κινείται μεταξύ 1,11 (+2,78%) και 1,06 ευρώ (-1,85%) και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα 1,08 ευρώ, αμετάβλητος.

Οι εναλλαγές προσήμων ήταν τα χαρακτηριστικά της κίνησης για Alpha Bank (+0,58%) και Πειραιώς (+1,35%).
Ο τίτλος της πρώτης κινήθηκε μεταξύ 2,65 (+3,92%) και 2,5 ευρώ (-1,96%) και της δεύτερης, που μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και έπιασε την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ., μεταξύ 0,292 (-1,35%) και 0,30 ευρώ (+1,35%).

Σαφώς διαφοροποιημένη η κίνηση από την μετοχή της Εθνικής, καθώς ήταν ο μοναδικός Δεικτοβαρής, Τραπεζικός, τίτλος, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι αυξάνεται ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της Εθνικής Τρ. σε 60% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς Μετοχών στους οποίους η Τράπεζα συμμετέχει. Επιπλέον, το Χ.Α. θα προχωρήσει σε έκτακτο υπολογισμό νέων συντελεστών στάθμισης (capping factors) των μετοχών που συμμετέχουν τους στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη Τιμών Χ.Α. με βάση το κλείσιμο των μετοχών της συνεδρίασης της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου 2015. Οι νέοι συντελεστές θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο Τύπου. Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 23/12.

Επίσης και σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά ποσοστού ως 98,81% της Finansbank και εντός της ημέρας συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, προκειμένου να τις αξιολογήσει, ενώ χθες συνεδρίασε και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δίνοντας την τυπική προέγκριση για το εγχείρημα πώλησης. Ο αριθμός των προσφορών που κατατέθηκαν δεν έχει διαρρεύσει αλλά στην Εθνική υπήρχε αισιοδοξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα ήταν τουλάχιστον τρεις. Πήχης για την τράπεζα αποτελεί η εσωτερική αξία της Finansbank, η οποία στις 30/9 ανερχόταν σε 3,32 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,3130 ευρώ (+4,33%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,31 ευρώ με ημερήσια κέρδη 3,33%.

Επόμενος τίτλος που τράβηξε το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών και διακίνηση όγκο 15μερου, ήταν αυτός του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, θα είναι γνωστοί οι Όμιλοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το 51% (με δυνατότητα απόκτησης του 67%) του ΟΛΠ. Το ύψος του τιμήματος που προσφέρει ο Πλειοδότης θα γίνει γνωστό από τις αρχές του νέου έτους όταν ανοιχτούν οι σχετικοί φάκελοι. Πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ανεβάζουν το τίμημα που θα προσφέρουν οι Κινέζοι της Cosco (διαχειρίζεται ήδη τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του OΛΠ και από σήμερα το μεσημέρι έχει υποβάλει προσφορά) στα 350 - 400 χιλ. ευρώ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, στο αν θα καταθέσουν προσφορά και οι Δανοί της "APM Terminals", ή οι Φιλιππινέζοι της "ICTS" (στις 19.00 εκπνέει η προθεσμία). Ανεξάρτητα από το εφάπαξ τίμημα που θα προσφέρει ο Πλειοδότης, υποχρεούται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 300.000.000 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΛΠ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 15,59 ευρώ (+6,05%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 15,49 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 5,37%, αλλά και με αξιοπρόσεκτη προσφορά για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ξεχώρισαν το -5,81% για την ΕΕΕ και τα +4,13% της Μυτιληναίος, τα 5,33% για Τέρνα Ενεργειακή και τα +3,14% για τον ΟΠΑΠ.

Εξαιρετικά χαμηλές οι συναλλαγές, αλλά και ευδιάκριτο το premium, για τα συμβόλαια του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδο παρουσίασαν οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, στην Αγορά ομολόγων: 3ετες 7,55%, 5ετες 7,56% και 10ετες 7,94%.

Ελάχιστα πράγματα, στα μέχρι στιγμής τεχνικά δεδομένα, πρόσθεσε η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών, που εντοπίζεται στις 630 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 186,8 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Επόμενο ζητούμενο είναι οι ανακατάληψη των 645 (ΓΔ) και των 193 μονάδων (FTSE25), επίπεδα που είναι το 50% της κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά του Οκτωβρίου.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον 25αρη, οι 179 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 175 επίπεδο.

"Daily position short" με stop τις 198 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (οι 590 μονάδες, στην παρούσα, είναι κύρια στήριξη).

Τι λένε οι αναλυτές

"Η Κυβέρνηση δείχνει να προχωρά με τις Ιδιωτικοποιήσεις, μιας και η σύμβαση για τα Αεροδρόμια έκλεισε, φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και με τον Αστέρα, ενώ σήμερα αναμένονται οι εξελίξεις για τον ΟΛΠ" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος, πλέον, είναι ανακεφαλαιοποιημένος, γεγονός που είναι και το πιο σημαντικό στην παρούσα, ενώ ο τζίρος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στην Αγορά και βοηθάει σημαντικά την ψυχολογία.

Οι Ξένοι επενδυτές όσο διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων προχωράει, αρχίζουν και βλέπουν την Οικονομία με πιο θετική ματιά. Μπροστά μας έχουμε, ουσιαστικά, την αξιολόγηση και η Αγορά μπορεί να προεξοφλήσει πιθανή θετική εξέλιξη, αν και οι Θεσμοί πιέζουν όσο μπορούν για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα για νέα μέτρα ύψους 3 δισ, από την στιγμή που δεν μειώνονται οι δαπάνες ειδικά στον ΕΟΠΠΥ.

Ο Τραπεζικός κλάδος με σημαντική βαρύτητα συγχρονίζεται με τους υπόλοιπους τίτλους, ενώ όλοι οι τίτλοι είναι πάνω από τις πρόσφατες ΑΜΚ με την Alpha Bankνα κάνει την διαφορά.

Θυμίζουμε πως συνηθίζεται να βλέπουμε, ειδικά από Έλληνες Θεσμικούς, κάποια ωραιοποίηση στις τιμές προς το τέλος του χρόνου, ειδικά σε τίτλους που έχουν σημαντικές θέσεις.

Μένει να δούμε αν έχουμε ένα καλό κλείσιμο τέλος έτους και αν το 2016 είναι η χρονιά εκείνη που μπορεί να ανατρέψει την πτωτική τάση των τελευταίων ετών και αν καταφέρει να μπει σε μία τροχιά ανάπτυξης η τόσο ταλαιπωρημένη Ελληνική Οικονομία.

Τα μακροοικονομικά μας νούμερα θα συνεχίσουν να βγαίνουν άσχημα, μιας και είμαστε στα "απόνερα" των "capital controls" και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσουν να γυρίσουν σε ανοδική τροχιά.

Το άνοιγμα των "CC", για τους Έλληνες επενδυτές, είναι θετικό, όχι μόνο για τους Ίδιους, αλλά για τον λόγο ότι η ΕΚΤ βλέπει ότι δεν έχουμε εκροές από Ξένους πωλητές, αλλά εισροές στο σύστημα ειδικά μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

"Όσο η Χώρα "προχωράει στις ράγες" που έχουν χαραχτεί δεν θα έχει πρόβλημα, ενώ πολιτικά έχει “αποθέματα” σε όποιο πρόβλημα και να παρουσιαστεί στην πορεία" εκτιμά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast FinanceΑΕΠΕΥ.

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Οι μεγαλύτερες απώλειες για Nikkei (-0,37%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για Shanghai (+1,77%).

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, από πετρέλαιο, χρυσό και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο -5,7 από -6 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στο -5,85. Ανοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, στο -3,7 από -4,4. 

Στα επιμέρους, η "Santander" συμφώνησε να αγοράσει τις δανειστικές επιχειρήσεις της Πορτογαλικής Τράπεζας "Banif - Banco Internacional do Funchal" για 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο μεταξύ η Πορτογαλία βάζει στην άκρη 2,26 δισ. ευρώ για "μελλοντικά απρόοπτα", με το Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών να προσφέρει 489 εκατ. ευρώ και άλλα 1,77 δισ. να προέρχονται από το Κράτος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι αντιξοότητες παραμένουν αλλά τα ορόσημα που ακολουθούν, παρέχουν θετικό momentum στις Τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με την Axia Ventures.

Οι συστάσεις που προτείνει για τις Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες αποτελούν τα "top picks" του κλάδου, είναι "buy" με τιμές-στόχους τα 3,10 ευρώ και τα 1,65 ευρώ, αντίστοιχα. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση επίσης είναι "buy" με τιμή-στόχο τα 0,40 ευρώ ενώ για την ΕΤΕ η σύσταση είναι "ουδέτερη" με τιμή-στόχο τα 0,35 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 628,53 (+0,88%) και 619,02 μονάδων (-0,65%), στις 17.00 βρέθηκε στις 622,8 (-0,04%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 625,24 μονάδες με κέρδη 0,35%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 294 εκατ. από τα οποία τα 59,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΤΤ, ΠΕΙΡ).

Διακινήθηκαν, συνολικά, 726226583 τίτλοι, από τους οποίους οι 720688574 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25. Αξίζει να σημειωθεί ότι Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, απέσπασαν το 90,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μένοντας στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Grivalia, Lamda Development, Folli Follie Group.

Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΟΤΕ και Motor Oil.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, Viohalco (έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά), Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, ελάχιστα τα όσα αξίζουν αναφοράς, όπως η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Αστέρα και Fourli, ενώ μετά από αρκετές συνεδριάσεις επέστρεψε υψηλότερα των 1,00 ευρώ η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, 15 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι τόσοι με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και ιδιαίτερα χαμηλών συναλλαγών, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων.

Σημαντικά μειωμένος ο όγκος, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (32.918 συμβόλαια).
Στα 15.580 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 980, 954 για τον Ιανουάριο και 26 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 181,5) κινήθηκε μεταξύ 181,75 και 186, μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, διατήρησε το discount στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πράξεις έγιναν με σχετικό premium.

Να σημειωθεί ότι επειδή από τις 16.50, έως τις 17.00 έγιναν μόλις δύο συμβόλαια του δείκτη, η τιμή εκκαθάρισης είναι θεωρητική και βγήκε χαμηλότερη και από το χαμηλό ημέρας.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.600 Alpha Bank, 12.700 ΔΕΗ, 11.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (783), ΔΕΗ (1.127), ΟΤΕ (224), MIG (551), Alpha Bank (3.567), Eurobank (1.646), ΓΕΚ (149), Ελ. Πετρέλαια (822), Μυτιληναίο (185), Πειραιώς (8.116), Εθνική (15.138), Frigoglass (105), Τιτάνα (167).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτική ήταν η εμφάνιση των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν μόλις 3 τεμάχια (3 calls) με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να υπολογίζεται στο 41%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: ΔΕΗ (1.121.181 τεμ.), Εθνική (3.398.738 τεμ.). Πειραιώς (1.184.964 τεμ.).

Πηγή: Αlpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v