Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

Ήπιες διακυμάνσεις στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων. Υπεραποδίδει ο ΟΛΠ. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς. Σταθεροποιητικά η Alpha. Μέτριος ο τζίρος.

Ανοδικό ξεκίνημα, διορθωτική συνέχεια στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει προς τις 620,54 από τις 628,56 μονάδες.

Με κέρδη τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την αρχή της ημέρας, με τη Μαδρίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και την εικόνα Φρανκφούρτης, Παρισίων να παραπέμπει σε προσπάθεια window dressing.

Αγοραστές στα πρώτα 5' της συνεδρίασης στο ελληνικό, αλλά με λίγες κινήσεις που μέχρι τις 10:40 είχαν παραχωρήσει τη θέση τους στους πωλητές, ειδικότερα στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σημερινή συνεδρίαση του EWG, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης. Εκτός από την ταμειακή ρευστότητα, εύλογα θα επιχειρήσει να κερδίσει λίγο χρόνο για να ανασυνταχθεί ενόψει των πολύ δυσκολότερων που έπονται της αλλαγής του χρόνου.

Βέβαια στο Χ.Α. η συμφωνία και για το... 13ο προαπαιτούμενο και για την αποδέσμευση της υποδόσης θεωρούνται "λυμένα" και κατά πάσα βεβαιότητα δεν είναι αυτά οι αφορμές για τη μέχρι τώρα διστακτική εικόνα που παρουσιάζουν οι παίκτες. Αλλωστε σταδιακά μετά τις 11:15-11:20, οι αγοραστές επανήλθαν στον τραπεζικό κλάδο και με αιχμή τις Εθνική, Alpha Bank συνέβαλαν στην εξισορρόπηση της τάσης.

Στην περιοχή των 182,5-183 μονάδων ο FT 25, με τις 186 να έχουν τεθεί ως σημείο αναφοράς και πιθανή αντίσταση σε αυτή τη φάση της αγοράς. Οριακά πάνω από τις 60 μονάδες με μικρή θετική απόδοση ο Δείκτης Τραπεζών, με την Alpha Bank έως 0,55 ευρώ πάνω από τα 2 ευρώ της ΑΜΚ, και την ΕΤΕ έως 0,06 από το 0,30 ευρώ της ΑΜΚ. Εως το 0,298 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Πειραιώς, απέχοντας οριακά από το δικό της 0,30 της ΑΜΚ.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, σε ΕΤΕ και Πειραιώς είχαν αλλάξει χέρια τα 3/5 των συνολικών μετοχών, ενώ το 89% του τζίρου είχε πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Με λιγοστές ρευστοποιήσεις αρχικά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά με το ενδιαφέρον των παικτών να έχει στραφεί στη μετοχή του ΟΛΠ. Εύλογα οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις για το "μεγάλο λιμάνι" έχουν δημιουργήσει στροφή προς τη μετοχή του Οργανισμού.

Συναλλαγές... μηνός όσες είχαν γίνει μέχρι τις 11:30 -δεδομένης της "ρηχής" εμπορευσιμότητας της συγκεκριμένης μετοχής- καθώς και σήμερα ισχυρά χέρια ακολουθούν τον τίτλο από τα 14,91 έως τα 15,59 ευρώ. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε ότι η περίπτωση του ΟΛΠ είναι ενδεικτική της μόχλευσης και της δυναμικής που θα μπορούσε να διαμορφωθεί όχι μόνο για μεμονωμένες μετοχές/εισηγμένες αλλά -υπό προϋποθέσεις- για δραστηριότητες, ενδεχομένως κλάδους, εάν συνέτρεχαν οι ανάλογοι λόγοι και αφορμές.

Στο 13,72% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή του ΟΛΠ, που έχει ενισχυθεί 48,38% από την αρχή του έτους. Με τρέχουσα αποτίμηση 389 εκατ. ευρώ, είναι μέχρι στιγμής το πιο... hot σημείο αναφοράς (στο ταμπλό) και συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Ικανοποιητικές συναλλαγές σε Μυτιληναίο, Jumbo, FF Group, με τον τζίρο να έχει φτάσει τα 32 εκατ. ευρώ, στις 11:40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v