Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ανοδο καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στις τράπεζες αλλά και στις εξελίξεις για την αποδέσμευση της υπoδόσης του 1 δισ. ευρώ στρέφεται η προσοχή της αγοράς. Kρίσιμη η συντήρηση του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.

Προτελευταία εβδομάδα για το 2015, με τις εξελίξεις σε εξωτερικό-εσωτερικό να διαμορφώνουν νέες παραμέτρους για τη συνέχεια.

Εάν μάλιστα στο... τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία προσμετρηθεί η απόφαση της Fed να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια (υπό την έννοια πως "υποχρεώνει" την ΕΚΤ να "απαντήσει" με ανάλογες κινήσεις), η συνέχεια θα μπορούσε να αφορά (άμεσα ή έμμεσα) και την "ελληνική περίπτωση".

Αυτά βέβαια σε ορίζοντα χρόνου και ενόσω δανειστές - Αθήνα θα διαπραγματεύονται τα της αξιολόγησης, με το ενδεχόμενο της (επαν)ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε ένα πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης", με τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος να έπεται.

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία αφορά και την περίπτωσή μας. Νέα παράμετρος όμως και οι διεργασίες στη Ν.Δ., καθότι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ,με τα δύο κύρια στρατόπεδα Μεϊμαρακικών/Καραμανλικών - Μητσοτακικών -επί της ουσίας- να αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο στο καθαρά βραχυπρόθεσμο παιχνίδι για το Χ.Α., αυτό που "μετράει" είναι η συντήρηση του βελτιούμενου κλίματος, η συντήρηση του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, η ολοκλήρωση της φάσης αναδιάταξης της στάθμισης/βαρύτητας στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να κλείνει τη σχετική διαδικασία.

Στα πιθανά σενάρια για ένα ενδεχόμενο window dressing αναφερθήκαμε στο σχόλιό μας της 19ης Δεκεμβρίου, θεωρώντας παρακαταθήκη την αύξηση του τζίρου και την αλλαγή χαρτιών σε αρκετά blue chips στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Το τι περιμένει η αγορά από τις τράπεζες το 2016 επιχειρεί να προσεγγίσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ξεκινώντας από το... αυτονόητο πως "...η εγχώρια αγορά μετοχών ήταν ανέκαθεν τραπεζοκεντρική και οι τραπεζικοί τίτλοι ήταν η βασική παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών των δεικτών". Απόλυτα σωστός ο Γιώργος, με τον ΔΤΡ οριακά στις 60 μονάδες με εβδομαδιαία απόδοση 20,26% (αλλά σωρευτικές απώλειες 93,77% για το 2015). Με την ΕΤΕ στο 0,303 ευρώ, την Alpha Bank στα 2,50 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,299 ευρώ και τη Eurobank στο 1,10 ευρώ.

Ηδη στις Alpha Bank, Eurobank, με τρέχουσα τιμή πάνω από αυτήν της ΑΜΚ προστέθηκε -έστω και οριακά- από την Παρασκευή η Εθνική, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός "μαξιλαριού" ενόψει της τελικής διαμόρφωσης της στάθμισης/βαρύτητας.

Με μία μικρή εκκρεμότητα στο θέμα του... 13ου προαπαιτούμενου ξεκινά η εβδομάδα, αλλά με την αγορά να θεωρεί "τελειωμένη" την υπόθεση της αποδέσμευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ σήμερα-αύριο. Η Μαρίνα Μάνη μάς ενημερώνει σχετικά με την όλη αντιπαράθεση δανειστών - υπ. Υγείας να θεωρείται πρόκριμα για τη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα αφορά στο ασφαλιστικό/φορολογικό/κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας.

Για το συγκεκριμένο θέμα, πηγές των δανειστών υποστηρίζουν πως κερδίζει έδαφος η προοπτική συνεξέτασης όλων των πολύ δύσκολων θεμάτων σε "ένα πακέτο", προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και εμπόδια. Αλλά αυτά από την αρχή του 2016...

Στις 622 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με προίκα από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η προσπάθεια αντίδρασης στα περισσότερα blue chips, με αποτέλεσμα να καλυφθεί μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος από τις σημαντικές απώλειες που είχαν προηγηθεί.

Στις 181,97 μονάδες ο FT 25, με την πλειονότητα των επιμέρους κλαδικών σε φάση αντίδρασης και τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη να εκτιμά ότι για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται τουλάχιστον ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 186 μονάδες.

Ο δείκτης προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής τη διακεκαυμένη ζώνη που εκτείνεται από το gap των 183 μονάδων έως τον τοπικό "πυθμένα" των 186 (απ' όπου διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του πρόσφατου πτωτικού). Αν σε αυτά προστεθούν οι 185 μονάδες (εκθετικός Κινητός Μέσος Ορος 30 ημερών) φαίνεται πως η υπέρβαση των 186 μονάδων με την πρώτη προσπάθεια μάλλον δεν θα επιτευχθεί εύκολα.

Πιθανή μία βραχυπρόθεσμη συσσώρευση, ή ακόμη και μία μικρή οπισθοχώρηση, προκειμένου να δοκιμαστεί εκ νέου αντίδραση για την υπέρβαση των 186 από λίγο χαμηλότερες τιμές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο FT 25 δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 178 ή έστω των 175-173 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v