Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αρνητική (15/12), στις τελευταίες έξι, με αθροιστικά κέρδη 11,15%, ενώ για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, η μικτή αξία συναλλαγών, στο Χ.Α., ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ.
Από την άλλη ο σημερινός τζίρος ήταν σημαντικά χαμηλότερος των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, παρά το γεγονός ότι η πρώτη ώρα συνεδρίασης (η μικτή αξία συναλλαγών στα 48 εκατ., με τα "πακέτα" στα 3,4 εκατ.) έδινε "υποσχέσεις" για κάτι σημαντικά καλύτερο.
Η σημερινή ανοδική κίνηση, συνέχεια της πλαγιοανοδικής προσπάθειας των αμέσως προηγούμενων ημερών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι βοηθήθηκε και από την θετική εικόνα των διεθνών Αγορών, που ξεπέρασαν τους φόβους τους για την αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων και κινήθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε χθες τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25 με 0,5% (πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006, με ομόφωνη απόφαση των μελών της Επιτροπής) από τα μηδενικά επίπεδα που βρίσκονταν τα τελευταία επτά χρόνια, επικαλούμενη την σταθερή ανάκαμψη της Αμερικανικής Οικονομίας. Η Fed διευκρίνισε πως οι επόμενες αντιδράσεις της Τράπεζας θα είναι ανάλογες με την κατάσταση της Οικονομίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετάσει και τα αρνητικά επιτόκια, αν χρειαστεί.
Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" θα μπορούσε αβίαστα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διέψευσε σε σημαντικό βαθμό τις πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στο Τραπεζικό ταμπλώ και συνέχιση του επιλεκτικού ενδιαφέροντος στις μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Από την άλλη και ανεξάρτητα της βραχυπρόθεσμης τάσης της Αγοράς, που θα συνεχίσει να απασχολεί τους ημερήσιους traders, ο απόλυτος "σηματωρός" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου όπου θα πρέπει να κλείσει το μέγα ζήτημα του Ασφαλιστικού και η Χώρα να περάσει την πρώτη αξιολόγηση (που ήδη μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο), γεγονός που θα επιτρέψει στην Οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα και το Χ.Α. να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Παρά την συνεχιζόμενη προσπάθεια ανάτασης και στην σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε σημαντικά η εικόνα των ημερήσιων πρωταγωνιστών, όσον αφορά την αξία συναλλαγών, με τους Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να "απασχολούν" το 90,5% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Παρά την αξιοσημείωτη προσπάθεια, για μία ακόμα συνεδρίαση η Πειραιώς παρέμεινε, έστω και οριακά, χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ο τίτλος της Alpha Bank (+3,73%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,59 ευρώ (+7,47%) και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διατηρεί το καλύτερο τεχνικό γράφημα, με την επόμενη τεχνική αντίσταση να εντοπίζεται στην περιοχή των 2,75 ευρώ. Σε περίπτωση υποχώρησης χαμηλότερα των 2,30 ευρώ, οι "long" θα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν θέσεις.
Στην περίπτωση της Eurobank (+6,8%) το "stop" για τους "long" εντοπίζεται στα 0,99 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 1,15 - 1,16 ευρώ. Σήμερα ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,14 ευρώ (+10,68%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα.
Επόμενη σημαντική αντίσταση, όπως αποδεικνύεται, για την Πειραιώς (+5,65%), παραμένει η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 0,30 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 0,40 ευρώ. Το "stop" για τους "long" έχει ανέβει στα 0,2790 ευρώ. Το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 0,2990 ευρώ, όπου και τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο τίτλος της Εθνικής (+4,48%), παρά το γεγονός ότι σήμερα, για πρώτη φορά, πέτυχε την υπέρβαση υψηλότερα της τιμής της πρόσφατης Α.Μ.Κ. Και αυτό καθώς είναι βέβαιη η επιστροφή των "αναταράξεων" κατά την αυριανή συνεδρίαση, καθώς ο τίτλος αναμένεται να αυξήσει στάθμιση στον δείκτη FTSE All World, μαζί με τις Alpha Bank και Πειραιώς (η Eurobank συμμετέχει στον FTSE Global Small Cap), όμως από την άλλη αύριο είναι η τελευταία ημέρα, για όσους πρέπει να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις, καθώς ο τίτλος της Εθνικής εξέρχεται από τον δείκτη EuroStox 600, με το σύνολο των αναλυτών να εκτιμά ότι σε αυτό το ιδιότυπο rebalancing της Εθνικής, οι πωλητές θα έχουν "το πάνω χέρι".
Μένοντας στις αναδιαρθρώσεις λόγω αλλαγών στάθμισης στον δείκτη FTSE All World, δύο επόμενες μετοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς είναι οι μόνοι τίτλοι, πλην των Τραπεζικών, που συμμετέχουν στον παραπάνω δείκτη.
Τόσο η μετοχή του ΟΠΑΠ (+7,59%), όσο και αυτή του ΟΤΕ (+5,66%), σήμερα κυνήγησαν τιμές σημαντικά υψηλότερες, πιθανότατα και για την δημιουργία ανοδικού "μαξιλαριού", καθώς η επικείμενη αύξηση των σταθμίσεων για τις Τραπεζικές μετοχές, που συνεπάγεται μείωση για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δεν αποκλείεται, αύριο, να φέρει βραχυπρόθεσμες πιέσεις για τους δύο τίτλους.
Όλα τα παραπάνω και ενώ μέχρι τις 14.00 θα έχει ολοκληρωθεί το triple witching Δεκεμβρίου, αν μη τι άλλο, υπόσχονται "γκολ και θέαμα" για όσους παρακολουθήσουν "step by step" την αυριανή συνεδρίαση και κυρίως τις τελικές δημοπρασίες.
Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δύο ακόμα τίτλοι χρήσουν ιδιαίτερης αναφοράς.
Ξεκινώντας από την μετοχή της ΕΧΑΕ (+7,32%), από χθες η στήλη είχε επισημάνει ότι οι αυξημένοι τζίροι την συνιστούν σαν το επικρατέστερο "γκανιάν". Και σήμερα ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ σημαντικά "καύσιμα" ανόδου έδωσε και η χθεσινή, μετασυνεδριακή, ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Goldman Sachs αύξησε την έμμεση συμμετοχή της στο 6,33%. Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 5,33 ευρώ (+8,33%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση χαμηλότερα, υπό το βάρος των κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και ενώ οι τελικές δημοπρασίες έδωσαν κάποιες τελευταίες "βοήθειες".
Τεχνικά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ελαφρώς υψηλότερα εντοπίζεται η αντίσταση - γρανίτης των 5,34 ευρώ, ανοδική διάσπαση της οποία θα δώσει κίνηση προς τα 5,50 και 5,80 ευρώ.
Απόλυτα απογοητευτική και η σημερινή "εμφάνιση" του ΟΛΠ (+0,52%), με τον όγκο συναλλαγών (5651 τεμ.) σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης να μην θυμίζει τίτλο εταιρείας που περιμένει στις 21/12 την υποβολή των τελικών προσφορών για την ιδιωτικοποίησή της.
Το διάγραμμα του ΟΛΠ από την αρχή του έτους
Από εκεί και πέρα και μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ (+6,92%) και Jumbo (+5,49%), ενώ με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco (-0,63%), Grivalia (-1,13%), Motor Oil (-3,56%), Μυτιληναίος (-0,81%) και Μέτκα (-0,97%).
Πλην των παραπάνω τίτλων που έκλεισαν στο "κόκκινο", δεν έπεισαν ότι έχει ολοκληρωθεί το κύμα ρευστοποιήσεων, οι Ελ. Πετρέλαια (+0,25%) και Folli Follie Group (+3,33%), έστω και αν και οι δύο τίτλοι προσπαθούν, ασθμαίνοντας, να ανακάμψουν από τα πρόσφατα χαμηλά.
Συνεχίστηκε η διάθεση αύξησης των συναλλαγών, λόγω μετακύλισης θέσεων, στα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ, στην Αγορά ομολόγων, αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες 6,56%, 5ετες 6,94% και 10ετες 7,78%.
Τεχνικά και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε πόντους στους "long", όμως τα "ασφαλέστερα" συμπεράσματα θα βγουν την επόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί και το τελευταίο κύμα αναδιαρθρώσεων.
Σε κάθε περίπτωση και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 627, 640 και 655 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 605 και δεύτερη τις 595 - 592 μονάδες.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Στην περίπτωση του FTSE25 (+3,51%) πρώτο ζητούμενο είναι η υπέρβαση τις απόλυτα κοντινής αντίστασης στις 182 μονάδες, με αμέσως επόμενες τις 185 και 199 - 200 μονάδες. Πρώτη σημαντική στήριξη στις 174 μονάδες, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 170 μονάδων, απαιτεί άμεσο κλείσιμο "long" θέσεων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κινείται έντονα ανοδικά, στην τρέχουσα εβδομάδα, με ιδιαίτερα αυξημένους τζίρους και νέους πρωταγωνιστές" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Οι αυξημένοι τζίροι οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, που είχαν σαν αποτέλεσμα αυξημένες εισροές στις Τραπεζικές μετοχές και οι οποίες απορρόφησαν, έτσι, τις υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις των ομολογιούχων, ενώ κατάφεραν, οι περισσότερες, να κινηθούν και πάνω από τις τιμές των αυξήσεων.
Η βαρύτητα, πια, των Τραπεζών στους δείκτες είναι σημαντική και απομένει η ΕΤΕ, την επόμενη εβδομάδα, να αλλάξει τις σταθμίσεις της και να δεχτεί τις αντίστοιχες εισροές.
Αντίθετα οι εκροές στις υπόλοιπες μετοχές πίεσαν αρχικά τις τιμές, αλλά το τέλος των αλλαγών στους δείκτες και οι ελκυστικές τιμές που διαμορφώθηκαν, έδωσαν ισχυρή ανοδική αντίδραση τις δύο τελευταίες μέρες.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 600 μονάδων και ο επόμενος σημαντικός στόχος είναι η περιοχή των 645 μονάδων που είναι και το 50% της διόρθωσης που ξεκίνησε από την κορυφή των 731 μονάδων (29/10).
Απομένουν 7,5 συνεδριάσεις ως το τέλος του έτους και οι επενδυτές τοποθετούνται στην Αγορά ενόψει μιας πολύ ενδιαφέρουσας χρονιάς που ακολουθεί.
Το πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα καθορίσει την πορεία του χρηματιστηρίου για τον επόμενο χρόνο. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την υπογραφή της σύμβασης για τα Αεροδρόμια, το μεγάλο "στοίχημα" για την Κυβέρνηση, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις σε Ασφαλιστικό, Αγροτικό και "κόκκινα δάνεια".
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, η επιτυχής έκβαση των παραπάνω θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος που αλλάζει τον ορίζοντα για την Οικονομία, τις Επενδύσεις και τις επικείμενες Ιδιωτικοποιήσεις και σίγουρα αλλάζει και τα επίπεδα διακύμανσης για το Χρηματιστήριο που τόσο ταλαιπωρήθηκε την φετινή χρονιά.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τους Nikkei (+1,59%) και Shanghai (+1,81%).
Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, με τις Αγοράς να υποχωρούν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς οι διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street, τραβάνε χαμηλότερα και τους Ευρωπαϊκούς δείκτες.
Σημαντικές πιέσεις στο πετρέλαιο, αλλά και στον χρυσό (με σχετική χρονοκαθυστέρηση), ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα διολισθαίνει και το ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, απρόσμενη επιδείνωση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο "Ifo", ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 108,7 τον Δεκέμβριο, από 109 τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος στο 109.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 11.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 271.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 275.000.
Επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed. Ειδικότερα, διολίσθησε στο -5,9 τον Δεκέμβριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 1 σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Στα επιμέρους, η "AstraZeneca" συμφώνησε να αγοράσει ένα μερίδιο 55% στην "Acerta Pharma", για $4 δισ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αγορά θα δώσει στη Βρετανική Φαρμακευτική ένα πιθανό, εξαιρετικά εμπορικό φάρμακο για τον καρκίνο. Η "AstraZeneca" θα πληρώσει $2,5 δισ προκαταβολικά και άλλο $1,5 δισ όταν το πειραματικό φάρμακο της "Acerta" πάρει έγκριση από μια Αρμόδια Αρχή, ή στα τέλη του 2018, ότι έρθει πρώτο. Όπως ανακοίνωσε η Φαρμακευτική με έδρα το Λονδίνο, η συμφωνία περιλαμβάνει και κάποιες επιπλέον ρήτρες, βάσει των οποίων η "AstraZeneca" μπορεί να αγοράσει την υπόλοιπη "Acerta" για περίπου $3 δισ.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στο 24% υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας το τρίτο τρίμηνο, έναντι 24,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 25,5% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Συνολικά 39 από τους 55 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης βρέθηκαν εκτός στόχων πλέον του 10% στο εννεάμηνο, δημιουργώντας μια απόκλιση ύψους 434 εκατ. ευρώ, από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών.
"Η Attica Bank απέφυγε τον κίνδυνο εκκαθάρισης, συγκεντρώνοντας τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψει το βασικό σενάριο και τώρα κυνηγά την κάλυψη του δυσμενούς", σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της για την Τράπεζα.
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 624,43 μονάδες (+3,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,26 (+3%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 622,23 μονάδες με κέρδη 3,5%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 259,8 εκατ. από τα οποία τα 29,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΣΤΗΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 406910195 τίτλοι, από τους οποίους τα 397366250 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.
Μένοντας στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ).
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Τιτάν.
Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ακρίτα (+19,69%), με "ανοιχτές" εντολές αγορών και ελάχιστες συναλλαγές, ενώ μεταξύ των διακριθέντων ημέρας πλασαρίστηκαν και οι Fourlis (+8,75%), Frigoglass (+5,36%) και Ιντρακάτ (+5,33%).
Συνέχεια ικανοποιητικών τελικών εικόνων, με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ για 16 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε αλλαγές στη σύνθεση των Δεικτών Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων στο πλαίσιο των Βασικών Κανόνων αφαιρώντας από τη σύνθεση του δείκτη το ομόλογο λήξης 30/04/2019 της εταιρείας "NBG FINANCE PLC". Η παραπάνω αλλαγή θα ισχύσει από τη συνεδρίασης της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου 2015.
---ΧΠΑ
Σημαντικής ανόδου συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, έστω και αν οι εκεί εμπλεκόμενοι φάνηκαν σχετικά διστακτικότεροι, γυρίζοντας τα συμβόλαια του δείκτη σε οριακή υποτίμηση.
Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, ενώ οι συναλλαγές ήταν σχετικά υψηλότερες στα συμβόλαια του δείκτη και εμφανώς υψηλότερες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (90.602 συμβόλαια).
Στα 7.419 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.915, 5.500 για τον Δεκέμβριο, 5.369 για τον Ιανουάριο και 46 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 181,75) κινήθηκε μεταξύ 177 και 184 μονάδων, γυρίζοντας σε discount 0,12%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (57.000 ΔΕΗ, 300.000 Εθνική, 32.300 ΟΠΑΠ, 31.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (4.015), ΔΕΗ (3.348), ΟΤΕ (5.169), MIG (11.777), Alpha Bank (6.660), Eurobank (9.173), ΓΕΚ (619), Ελ. Πετρέλαια (2.638), Μυτιληναίο (1.665), ΕΧΑΕ (459), Jumbo (199), Πειραιώς (12.834), Εθνική (29.640), Folli Follie Group (128), Frigoglass (254), Σωλ. Κορίνθου (382), Ελλάκτωρα (700), Μέτκα (309), Τιτάνα (358), Τέρνα Ενεργειακή (211), Viohalco (477), ΕΥΔΑΠ (104), Intralot (341), Motor Oil (114).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, σε μέτρια επίπεδα παρέμεινε η ημερήσια κινητικότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφηκαν συνολικά 742 τεμάχια (692 calls / 50 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 40%.
Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: ΔΕΗ (1.166.293 τεμ.), Alpha Bank (1.657.814 τεμ.), Εθνική (3.518.167 τεμ.). Πειραιώς (1.188.797 τεμ.), Eurobank (1.557.698 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance