Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και αντίδραση πολλών blue chips. Κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές, που με μικρές απώλειες υποχωρούν, στην ελληνική, οι αγοραστές ωθούν βασικούς δείκτες και μετοχές προς τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης.
Με λιγότερες συναλλαγές και τζίρο απ' ό,τι τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, η σημερινή έχει ξεκινήσει με την ενθαρρυντική προσπάθεια αντίδρασης πολλών εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, σε αντίθεση με την "ταλαιπωρία" της Δευτέρας - Τρίτης.
Το 85% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες (όπως χθες-προχθές), ωστόσο με συντονισμένες αγορές ενισχύεται η τιμή των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αλλά και τίτλων με ενδεικτική την περίπτωση των FF Group, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου κ.ά.
Εως τις 591,60 μονάδες στα πρώτα 5-10' ο Γενικός Δείκτης, για να οπισθοχωρήσει προς τις 587 καθώς έγιναν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις (λίγο πριν τις 10:45).
Σε σαφώς ηπιότερο ρυθμό τα πρώτα 30-35' σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο ημέρες, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις και με τις 24 από τις μετοχές του FT 25 σε φορά αντίδρασης.
Με εξαίρεση την Jumbo, στους 24 τίτλους του δείκτη έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς από τα πρώτα κιόλας λεπτά, σε μία εμφανή προσπάθεια να δοθούν κάποιες... ανάσες και στα υπερπιεσμένα blue chips.
Ανοδικά συνεχίζει ο Τραπεζικός Δείκτης (προς την περιοχή των 58 μονάδων), με Εθνική, Eurobank υψηλότερα, σταθερή την Alpha Bank και μικρές απώλειες (μετά τις 11:45) για την Πειραιώς. Στα 2,43 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Πειραιώς με αυξημένη στάθμιση/βαρύτητα από σήμερα, ακολουθώντας τις Alpha Bank, Eurobank και την ΕΤΕ να κλείνει αυτόν τον κύκλο την ερχόμενη εβδομάδα.
Σαφώς λιγότερες οι συναλλαγές και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενώ από την αρχή της συνεδρίασης σχετική κινητικότητα σημειώνεται και στα Παράγωγα. Μέτριος μεν ο αριθμός των Συμβολαίων του δείκτη FT 25 και μετοχών, ωστόσο στην πλειονότητά τους πραγματοποιούνται σε λίγο υψηλότερες τιμές/premium (ειδικότερα στα ΣΜΕ των Alpha Bank, Eurobank). Σε μέτρια επίπεδα η λήψη θέσεων σε ΣΜΕ άλλων μετοχών.
Το κυριότερο στοιχείο, που διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση σε σχέση με αυτές τις Δευτέρας - Τρίτης, είναι η πιο φυσιολογική ροή συναλλαγών, η διεύρυνση της κίνησης που είναι ευρύτερα ανοδική για την πλειονότητα των 45 μετοχών των FT 25 και FT Mid Cap, με ζητούμενο την επαναφορά της αγοράς σε πιο... λογικά πλαίσια.
Η διαφορά αποδίδεται στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της προσφοράς που ενεργοποιήθηκε με την είσοδο των "νέων μετοχών" της Εθνικής και τις αλλαγές θέσεων λόγω του rebalancing.
Στο μη τραπεζικό μέρος του ταμπλό... η αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ έρχεται μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 16,27% και διόρθωση που περιόρισε την αποτίμηση της Επιχείρησης σε μόλις 850 εκατ. ευρώ. Συνεπώς η αντίδραση από τα χαμηλά των 3,73 ευρώ ήταν τεχνικά αναμενόμενη.
Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ έως τα 8,48 και 5,85 ευρώ αντίστοιχα, αλλά για αμφότερες τις μετοχές έχει χαθεί η βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση, καθώς απέχουν σημαντικά από τις πρώτες αντιστάσεις.
Προσπάθεια επαναφοράς σε μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group κ.α.
Ειδικότερα για την FF Group, μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 7,94%, εντολές αγοράς έχουν ενεργοποιηθεί από τα 14,47 ευρώ. Για τη μετοχή, η τρέχουσα τιμή "αντιστοιχεί" στα χαμηλά της 24ης Αυγούστου, με τον κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης να ελλοχεύει στη συνέχεια. Σε ενδεχόμενη απώλεια των τρεχουσών τιμών, η μετοχή "κινδυνεύει" με επιστροφή στα επίπεδα του Ιουνίου 2013.
Προσπάθειες αντίδρασης και για άλλες μετοχές που τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες έχασαν σημαντικό έδαφος, "επιστρέφοντας" σε χαμηλές τιμές του 2013 και του 2012, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τάση των μη τραπεζικών κλάδων.
Εβδομαδιαίες απώλειες 10,75% για τη μετοχή του Μυτιληναίου, που χαμηλότερα των 3,50 ευρώ είχε να βρεθεί από τις αρχές Απριλίου του 2013.
Απώλειες 7,07% για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που χάνοντας και τα 4,50 ευρώ "επιστρέφει" ταχύτερα προς τα χαμηλά της 3ης Αυγούστου (2015) και τα 4,09 ευρώ.
Σε ανάλογη φορά οι περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές, με ζητούμενο καταρχήν την αναστροφή της τάσης σε εβδομαδιαία μέτρηση.
Λίγο μετά τις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια 31 εκατ. μετοχές, με μόλις ένα πακέτο 2.000.000 μετοχών της Εθνικής στο 0,285 ευρώ, συνολικής αξίας 570.000 ευρώ. Στα 16,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος.
Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του αναγνώστη Dell (στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου), ο οποίος μετρά πως τις πρώτες δύο ημέρες διαπραγμάτευσης, η Alpha έκανε τζίρο 500 εκατ. με ΑΜΚ 2,5 δισ., η EFG έκανε τζίρο 300 εκατ. με ΑΜΚ 2 δισ. και η ΕΤΕ... έκανε τζίρο 110 εκατ. με ΑΜΚ 1,5 δισ. (χωρίς το δημόσιο φυσικά).