Ηπια κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τους βραχυπρόθεσμους να «κλειδώνουν» κέρδη σε τράπεζες και blue chips. «Δοκιμάζεται» στις 180 μονάδες ο FT 25. Ισχυρή άνοδος για ΟΠΑΠ, κέρδη και για Alpha, Coca Cola, ΟΛΠ. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Σε δοκιμασία οι 610 μονάδες, με αφορμή και τη λήξη της σειράς "τριών παράγωγων προϊόντων", με τη ΔΕΗ να χάνει σε τάση, την Πειραιώς να διορθώνει και τον Μυτιληναίο να χάνει τα 3,60 ευρώ.

Αυξημένες οι συναλλαγές, εντεινόμενες στο διάστημα 13:45-14:00, με τη μερίδα του λέοντος στην Πειραιώς και συγκριτικά υψηλούς τζίρους σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ αλλά και Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίο και ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ, ΜΕΤΚΑ κ.ά.

Με εμφανή τη διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών να "κλείσει" το triple witching χωρίς σημαντική διαφοροποίηση (είτε με premium, είτε με discount), κάτι που νωρίτερα αποτυπώθηκε και στην αγορά Παραγώγων, με το Συμβόλαιο του FT 25 στις 181,75 μονάδες (*).

Με τους πωλητές να αναλαμβάνουν ενεργότερη δράση σταδιακά μετά τις 14:10-14:20, οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες διευρύνθηκαν φτάνοντας έως 0,92% για τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας όσους θεωρούσαν πιθανότερη τη μερική κατοχύρωση θέσεων/υπεραξιών, τη μικρή πίεση των δεικτών (και του Euro2day.gr, από το προσυνεδριακό σχόλιο κιόλας...) με περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να οπισθοχωρούν και τον δείκτη να "δοκιμάζεται" στις 180 μονάδες.

Οπως εκτιμά ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, για όσο διάστημα ο ΓΔ διατηρείται χαμηλότερα των 666 μονάδων, οι πωλητές/short παίκτες έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ όσο ο FT 25 διατηρείται πάνω από τις 173/4 μονάδες, θα παραμένουν βάσιμες οι ελπίδες για αναστροφή της τάσης.

Είναι προφανές πως (και) το ΧΑ έχει βρεθεί -βραχυπρόθεσμα- σε σημείο καμπής, με τις εξελίξεις να καθορίζουν εάν θα συνεχίσει προς τις 650, ή θα "χαμηλώσει" δοκιμάζοντας τις 610-600 μονάδες. Η λήξη των συμβολαίων και η αναδιάταξη της βαρύτητας/στάθμισης μετοχών/δεικτών επηρεάζουν τη διακύμανση των κύριων δεικτών αλλά και την τάση των 4 τραπεζικών μετοχών όπως και των τίτλων των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις/πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, με τους πωλητές μέχρι τα 3,88 ευρώ, χάνοντας με χαρακτηριστική ευκολία τα σημαντικά 4 ευρώ. Οι πωλητές επέμεναν μέχρι πριν λίγο με παράλληλες κινήσεις και στα Συμβόλαια της μετοχής, όπου είχαν γίνει 1.430 νέες θέσεις για την πρώτη σειρά του 2016, με discount που ξεπερνούσε το 7% σε σχέση με την τιμή στην υποκείμενη αγορά.

Απώλειες και για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με ορισμένους παίκτες να αποδίδουν τη διόρθωση στη μετοχή της Επιχείρησης στην επισημοποίηση της συμμετοχής της στην α.μ.κ. της Attica Bank.

Από τις μετοχές-σηματωρούς ο Μυτιληναίος (δευτερευόντως η ΜΕΤΚΑ), με τους πωλητές να πιέζουν μέχρι τα 3,55 ευρώ. Δεδομένης της σημασίας που έχει για πολλά σημαντικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια η μετοχή, ξεχωριστή αναφορά έγινε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Για μόλις 7 από τις 25 μετοχές του δείκτη διαμορφωνόταν ανοδική φορά νωρίτερα, συγκεκριμένα για τις Alpha Bank, Coca Cola HBC, Jumbo, FF Group, TITAN, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

(*) Στις 14:40 είχαν γίνει 1.825 Συμβόλαια επί του δείκτη FT 25.

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση στο "κλείσιμο" του μήνα (Δεκεμβρίου) και του τριμήνου, ενώ από τη μετακύλιση θέσεων στην πρώτη σειρά του 2016 αποτυπώνεται η επιφυλακτικότητα ορισμένων παικτών, εξού και το μικρό discount στα ΣΜΕ του δείκτη. Στις 1.514 οι θέσεις στη μετοχή της Alpha Bank σε μικρό premium, περί τις 2.719 στην Εθνική, στις 1.054 στη Eurobank και 3.952 της Πειραιώς, όλες οι θέσεις για την πρώτη σειρά του 2016.
Οι συναλλαγές στα 150 εκατ. τεμάχια, από τα οποία τα 65 στην Πειραιώς. Ο τζίρος στα περίπου 100 εκατ. ευρώ, με το 77% στις τράπεζες, με πάνω από 20 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 2,59 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v