Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ, με τον ΓΔ στην περιοχή των 625 μονάδων. Στο +5% η μετοχή του ΟΛΠ. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Alpha Bank, Μυτιληναίος. Απώλειες σημειώνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Σε συσσώρευση δυνάμεων περιορίζονται οι -μέχρι στιγμής- κινήσεις των παικτών. Σε στενά εύρη διακύμανσης για βασικούς δείκτες και μέτρια μεταβλητότητα για μετοχές-σηματωρούς αλλάζουν χέρια σημαντικές θέσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε επιλεγμένα blue chips.

Τόσο το πλήθος των συναλλαγών όσο και ο τζίρος ενισχύουν την εκτίμηση πως σε αυτά τα επίπεδα και μετά από ένα μικρό ανοδικό σερί 6 συνεδριάσεων, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι αναδιαρθρώνουν τη συμμετοχή τους σε τραπεζικούς και μη τίτλους.

Το γεγονός πως μέχρι πριν από λίγο το 87% του συνολικού τζίρου παρέμενε επικεντρωμένο στις μετοχές των συστημικών τραπεζών δείχνει τον χαρακτήρα της συνεδρίασης και τον εδώ και λίγες μέρες επαναπροσανατολισμό πολλών επενδυτών.

Στο εύρος των 619.53 έως 628,56 μονάδων η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, με χαμηλό ημέρας (περίπου) στις 11:50 και υψηλό στις 10:35 και με εμφανή σχηματισμό «διπλής κορυφής» (αλλά με χαμηλότερη τη δεύτερη στις 13:10 από την πρώτη στις 10:35), η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς παραπέμπει περισσότερο σε κατοχύρωση της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τις 557,63 μονάδες.

Ανάλογα για τον FT 25, το εύρος διαμορφώνεται μεταξύ 181,41 και 184,09, με τον δείκτη να πλησιάζει την περιοχή των 185-186 μονάδων, που για πολλούς ειδικούς της αγοράς θεωρείται ισχυρό σημείο αναφοράς.

Η κίνηση του δείκτη στηρίζεται στην κατά 0,75% αντίδραση του ΔΤΡ αλλά και επιμέρους δεικτοβαρών κλαδικών, καθώς την τελευταία ώρα ενισχύονται οι μετοχές των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Τιτάνα, Lamda Development, FF Group, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κ.ά.

Περιορισμένες -αναλογικά- οι συναλλαγές στα μη τραπεζικά χαρτιά, καθώς τη μερίδα του λέοντος τη... νέμονται Εθνική (με σχεδόν 70 εκατ. μετοχές) και Πειραιώς (με άλλα 53 εκατ. μετοχές), με σημαντικό μέρος των συναλλαγών να αλλάζει χέρια μέσω πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων.

Για την Εθνική, το επιπλέον ενδιαφέρον σχετίζεται και με το ότι σήμερα «κληρώνει» για τη Finansbank, με πήχη την εσωτερική λογιστική αξία της θυγατρικής σε μία ρευστή περίοδο (και) για την τουρκική οικονομία.

Στο 0,305 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, με την εισηγμένη να αποτιμάται πλέον στα 2,79 δισ. ευρώ έναντι 3,97 της Alpha Bank. Στη μετοχή της δεύτερης, συναλλαγές γίνονταν μέχρι τα 2,65 ευρώ, δηλαδή 0,65 του ευρώ πάνω από την τιμή της ΑΜΚ.

Σταθερά στο 0,292-0,298 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή της Πειραιώς, που πλέον είναι η μόνη σε τρέχουσα τιμή χαμηλότερη της ΑΜΚ. Η μεταφορά ρευστότητας αποδίδεται και σε πονταρίσματα πως η Πειραιώς θα ακολουθήσει και την ΕΤΕ, συμπληρώνοντας έτσι το «καρέ» της υπερκάλυψης της τιμής των ΑΜΚ.

Σταθερά υψηλές οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΛΠ -με πάνω από 420 χιλιάδες ευρώ-, που για τα δεδομένα του Οργανισμού αποτελούν τζίρο... μηνός. Ειδική αναφορά για τον ΟΛΠ είχε γίνει στο προηγούμενο σχόλιο.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η μετοχή της Επιχείρησης είναι αυτή με υπερίσχυση των αγοραστών και ανοδικό «γύρισμα» μετά τις 12:45, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Η επαναφορά της μετοχής πάνω από το όριο των 4 ευρώ «ζωντάνεψε» τις αγορές βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν, FF Group, Jumbo κ.ά. από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Λίγο πριν από τις 14:00 στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 1,12% στις 10.727 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,58% στις 4.651 μονάδες.

Στις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 138 εκατ. μετοχές, με συνολικό τζίρο 73 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v