Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 615 μονάδων. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Alpha, OΠΑΠ, Μυτιληναίος. Ανοδος υψηλότερη του 2% για την Coca Cola. Κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Folli Follie. Μέτριος ο τζίρος.

Εορταστικό κλίμα στις ευρωαγορές, σκεπτικισμός και νωχελικές κινήσεις στο Χ.Α. Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, μακράν από τα μέσα επίπεδα των τελευταίων πολύ δυνατών συνεδριάσεων, ένδειξη για το πώς θα πρέπει να περιμένουμε τη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης.

Παίρνοντας ως «οροφή» τις 185-186 μονάδες για τον FT 25, και για αυτή τη φάση της αγοράς, αρκετοί παίκτες θεωρούν εύλογο το να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους. Εάν μάλιστα στη συνέχεια ενισχυθεί η εκτίμηση πως δεν επίκειται άμεση ανοδική διάσπαση των 185-186 μονάδων, πιθανότατα να ενεργοποιηθούν κι άλλες εντολές πώλησης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλότερα σημεία αναφοράς στις 179 και στις 176 μονάδες, όπως αναφέρθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Προσώρας, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου δεν πραγματοποιείται στη μετοχή της Εθνικής, όπως ειδικά χθες, αλλά στους τίτλους των ΟΤΕ και Jumbo. Τρία σημαντικά πακέτα σε ΟΤΕ για 100.000 μετοχές στα 9 ευρώ, στην Jumbo για 124.400 στα 9,26 ευρώ και στη Lamda Development για 125.300 στα 7,775 ευρώ έχουν αλλάξει χέρια, πιθανότατα στο πλαίσιο αλλαγής θεματοφύλακα ή «κλεισίματος» θέσης.

Σαφώς λιγότερες οι συναλλαγές, χαμηλότερος ο τζίρος στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με τον ρυθμό να έχει πέσει αισθητά παραπέμποντας περισσότερο σε προσπάθεια διατήρησης δυνάμεων και ει δυνατόν αποκόμισης υπεραξιών σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Προφανώς αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δοκιμασίας στη συνέχεια της ημέρας, της δεύτερης στήριξης του 25άρη προς τις 176 μονάδες, επίπεδο όπου αναμένεται να εκδηλωθεί ουσιαστική (υπο)στήριξη.

Με απώλειες οι 3 από τις 4 τραπεζικές, με τη Eurobank σταθερή στο 1,04 ευρώ κρατώντας πρακτικά την τιμή της ΑΜΚ στο 1 ευρώ, σε αντίθεση με Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, όπου τον πρώτο λόγο έχουν με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις οι πωλητές. Στο 0,329 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στα 2,54 ευρώ της Alpha Bank και στο 0,294 ευρώ της Πειραιώς, που δείχνει να «δυσκολεύεται» με το 0,30 ευρώ.

Μικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ στη λιγότερο δεικτοβαρή πλέον Coca Cola έχουν επιστρατευθεί αγοραστές έως τα 19,80 ευρώ. Στο σχεδόν 1/4 της Alpha Bank εδώ και λίγες ημέρες η βαρύτητα της Coca Cola στη στάθμιση του Γ.Δ. παραμένει σταθερά ένα αξιόπιστο χαρτί του FT 25. Ωστόσο, είναι εμφανής η διατήρηση δυνάμεων σε τιμές χαμηλότερα του ορίου των 20 ευρώ.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που μέχρι νωρίτερα κρατούσε το όριο των 9 αλλά δεν υπερέβαινε τα 9,05 ευρώ, πρακτικά μακριά από τον στόχο των 9,20 ευρώ. Σταθερές ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξαφνιάζει το -7,15% στο 1,05 ευρώ της Intralot, με συγκριτικά αυξημένη προσφορά, αλλά και η ανοδική προσπάθεια της Frigoglass να πιάσει το 1,95 ευρώ.

Με μικρό premium παραμένει το Συμβόλαιο επί του δείκτη για τον τρέχοντα μήνα (Ιανουάριο), αλλά με μειούμενη απόδοση, κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί στη συνέχεια, ειδικότερα στο ενδεχόμενο που ο FT 25 υποχωρήσει κάτω από τις 176 μονάδες, στην υποκείμενη αγορά. Προσοχή στο ΣΜΕ του FT 25, καθώς κλείνει το αρχικά μεγαλύτερο premium.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v