Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Ανοδικά κινείται το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν στραμμένοι όλοι οι προβολείς, λόγω Εθνικής αλλά και άρσης του short selling. Προβληματίζει η αδυναμία του FT 25να υπερβεί τα επίπεδα των 185 μονάδων. Κινητικότητα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Η εικόνα στα παράγωγα.

Ράλι στο νήμα στη Wall Street, στο «πράσινο» οι ευρωαγορές πλην της ισπανικής, «αδιόρθωτο» για ακόμη μία ημέρα το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 625 και τον FT 25 στις 182 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές, με 722 εκατ. μετοχές, υψηλό τζίρο 293 εκατ. ευρώ, αρκετά πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις, συνέχεια της αντίδρασης για τις τράπεζες και αναστροφή για τον ΟΠΑΠ.

Αναμφίβολα το deal της ΕΤΕ με το Κατάρ για την πώληση της Finansbank είναι η είδηση της ημέρας, αν και η διαδικασία του ΟΛΠ έχει επίσης τη σημασία της, καθώς καταδεικνύει τη στροφή προς την πραγματικότητα της κυβέρνησης.

Όπως επίσης ο νέος επώδυνος συμβιβασμός στην εκκρεμότητα του... 13ου προαπαιτούμενου, καθώς η κλιμακωτή μείωση 9% έως 43% στις τιμές διαγνωστικών κέντρων του ΕΟΠΠΥ μάς δίνει -κατά την εκτίμησή μου- πρόγευση για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση και το πακέτο-φωτιά του ασφαλιστικού - φορολογικού - κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Ποδαρικό με ασφαλιστικό σχεδιάζει η κυβέρνηση, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, με την περίπτωση του ΕΟΠΠΥ ενδεικτική της κατάληξης που έχουν οι διαπραγματεύσεις δανειστών - κυβέρνησης. Οι πρώτοι θέτουν έναν μαξιμαλιστικό στόχο, η όλη κατάσταση δραματοποιείται στο έπακρο με διλημματικού χαρακτήρα τροπή, ενώ με την κατάλληλη επικοινωνιακή «καταιγίδα» στο τέλος η κυβέρνηση σημειώνει ακόμη μία... αξιοπρεπή οπισθοχώρηση. Εκτίμησή μου πως και το πακέτο-φωτιά κάπως έτσι θα περάσει και από τη Βουλή.

Τα αναφέρω αυτά γιατί, κατά πώς φαίνεται, στις «αγορές» αρέσει αυτή η πολιτική, η ψήφιση όλων αυτών των προαπαιτούμενων μέτρων, ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ. Οι «αγορές» κάνουν business και απ' ό,τι φαίνεται δεν θα μπορούσαν να τις κάνουν καλύτερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξηγείται έτσι η στήριξη των «αγορών» καταρχήν στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (ήδη αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες από τη διαφορά τρέχουσας τιμής - τιμής ΑΜΚ, από τις προμήθειες των αυξήσεων κ.λπ.), στη διακριτική αλλά σταθερή εκ νέου λήψη θέσεων στρατηγικής συμμετοχής σε μετοχές/εισηγμένες του FT 25, αφού είχε προηγηθεί η μείωση της αποτίμησης των λεγόμενων «κάστρων», στη διακριτική συνδρομή ξένων -κυρίως αμερικανικών- οίκων σε συγκεκριμένες επιλογές.

Κάπως έτσι βλέπω να κλείνει το 2015, με τη χθεσινή άνοδο να οφείλεται στις τράπεζες και στον ΟΠΑΠ, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μια συγκυρία που, σύμφωνα με τη μέτρηση του Στέφανου Κοτζαμάνη, το κλείσιμο του εννεαμήνου βρίσκει περίπου τη μία στις πέντε εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Είναι προφανές πως η «επόμενη ημέρα» (και) για τις εισηγμένες περνά μέσα από την οδυνηρή διαδικασία σύνθλιψης πολλών εταιριών που σταδιακά μένουν εκτός παιδιάς και όσων αντέχουν, να προχωρούν για τη συνέχεια.

Ξεκαθάρισμα, χωρίς να εξετάζεται εάν είναι δίκαιο ή άδικο, σχεδόν σε όλους τους τομείς, από το επιχειρείν, τις τράπεζες, την πραγματική οικονομία και -δυστυχώς- την ίδια την κοινωνία(*).

Έτσι πορευόμεθα, με αυτήν την κρησάρα συνεχίζει και το Χ.Α., με προσπάθεια επαναφοράς του τραπεζικού κλάδου (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Άρση της απαγόρευσης του short selling στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών και το τέλος του 2015 αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, προεξοφλώντας σταθερά υψηλές συναλλαγές, τζίρους και μόχλευση όπου αυτή είναι εφικτή.

Ο FT 25 μπορεί να μη δίνει επαρκές σήμα, καθώς αδυνατεί να υπερβεί τις 185-186 μονάδες (και μάλιστα σε κλείσιμο), ωστόσο εξελίσσεται μία ελαφρώς ανοδική συσσώρευση, με αναδιανομή θέσεων/χαρτιών, επαναφορά αρκετών blue chips και ευκαιρίες από σηματωρούς του δείκτη αλλά και της μεσαίας κατηγορίας.

Η ΕΧΑΕ δείχνει πως θα δοκιμάσει τα 5,80 ευρώ, ο ΟΠΑΠ και η Σωληνουργεία Κορίνθου με εμφανή σήματα για τους long παίκτες, η ΔΕΗ παραμένει ερωτηματικό όσο δεν αποσαφηνίζεται η εικόνα με τον ΑΔΜΗΕ, «λιμάνια» και Αστέρας εύλογα αποκτούν εκ νέου ενδιαφέρον, όπως κι άλλες μετοχές από τους δείκτες FT 25 και FT Mid Cap.

Στα Παράγωγα, που και λόγω της άρσης του short selling στις τράπεζες αποκτούν το ενδιαφέρον τους, μειώθηκαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα Ιανουάριο.

Στα 32.918 τα ΣΜΕ επί μετοχών, στα 15.580 για τον δείκτη, με το μικρό discount 0,20% να διατηρείται και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Περισσότερο δανεισμένες οι μετοχές των ΔΕΗ, Εθνικής και Πειραιώς.

(*) Τηρουμένων των αναλογιών και των μέτρων, μία άλλη πτυχή του ιδίου προβλήματος είναι η προσέγγιση που επιχειρεί ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, καταγράφοντας τη διαρθρωτική... κατάρρευση της οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v