Δείτε εδώ την ειδική έκδοση
Δεκ 23 2015

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ

Με πλήρη βαρύτητα από σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς με την Εθνική ολοκληρώνεται ένας κύκλος αναδιάρθρωσης του κλάδου με αφορμή την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών ομίλων.

Με απώλειες η χθεσινή συνεδρίαση, λίγο έως πολύ αναμενόμενες και λόγω της μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στην οποία προχώρησαν αρκετοί παίκτες. Στις 619 μονάδες οπισθοχώρησε ο Γενικός Δείκτης, στις 180 ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών να σταματά ένα καλό ανοδικό σερί και να διαμορφώνεται στην περιοχή των 60 μονάδων.

Οι συναλλαγές αυξημένες, στα 342,6 εκατ. τεμάχια, όπως επίσης και ο τζίρος στα 194,8 εκατ. ευρώ, με αρκετά πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις και τη μερίδα του λέοντος στη μετοχή της Εθνικής.

Για... Εθνική συνεδρίαση είχαμε αναφερθεί από τα πρώτα κιόλας σχόλιά μας χθες, καθώς κυριαρχούσαν οι εξελίξεις από το μέτωπο της Finansbank, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και του τζίρου να επικεντρώνεται στον συγκεκριμένο τραπεζικό τίτλο. Την επόμενη ημέρα μετά τη Finans αναλύει η Αναστασία Παπαϊωάννου, στους αριθμούς πίσω από την πώληση της τουρκικής θυγατρικής αναφέρεται σχετικό θέμα του Euro2day.gr, με τη ΝΔ να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα.

Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί, θα μπορούσε να πει κάποιος για τη στάση της ΝΔ -αξιωματικής αντιπολίτευσης- κατά του ΣΥΡΙΖΑ -νυν κυβέρνησης- και... τούμπαλιν. Εν τέλει οι πολιτικοί μας έχουν... χιούμορ. Κλείνει η παρένθεση αλλά δεν μπορείς να μη σχολιάζεις τα προφανή.

Ωστόσο η Εθνική δεν "τράβηξε" υψηλότερα την αγορά, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετρώντας πως το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών άλλαξε χέρια στον τίτλο της ΕΤΕ.

Να συνεκτιμηθεί πως με βάση το χθεσινό κλείσιμο, βαρύτερη μετοχή είναι της Alpha Bank με στάθμιση 22,1%, ακολουθεί η Eurobank με 11,58%, ο ΟΤΕ με 6,17%, η Coca Cola με 5,40% και ο ΟΠΑΠ με 3,39%, Jumbo με 3,12%, Τιτάν με 2,89%, Motor Oil με 2,84%, FF Group με 2,73%, ΔΕΗ με 2,45%, Ελληνικά Πετρέλαια με 1,82% και Αεροπορία Αιγαίου με 1,31% στον Γενικό Δείκτη.

Η ένταξη και της Εθνικής δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς ο τραπεζικός κλάδος θα έχει πλέον σωρευτικά βαρύτητα 25% στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και 39% στον FT 25. Η Εθνική θα βαραίνει με 7,5% (το ποσοστό είναι μικρότερο και από αυτό της Eurobank, καθώς παρά την αυξημένη αποτίμηση, το ΤΧΣ συμμετέχει με ένα σεβαστό μερίδιο 40% στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ).

Διευκρινίσεις απαραίτητες από τη στιγμή που έχει αρθεί η απαγόρευση του short selling στις μετοχές των 4 συστηματικών μετοχών, όπου ολοκληρώθηκε και το τελευταίο rebalancing που αφορούσε στους δείκτες του Χ.Α., με μόνο να απομένει αυτό της αλλαγής στάθμισης στους δείκτες MSCI (από 0,45% σε 0,60%). Απαραίτητη η συνεξέταση, κυρίως για όσους ενεργούν και στην αγορά Παραγώγων, που κατά την εκτίμηση ειδικών της αγοράς σταδιακά θα (ξανα)αρχίσει να βρίσκει ρυθμό. Για να δούμε, γιατί η αγορά χρειάζεται όλα τα εργαλεία "μόχλευσης" και αντιστάθμισης κινδύνου, ώστε σταδιακά να (ξανα)γίνεται λειτουργικό χρηματιστήριο.

Τεχνικά η αδυναμία υπέρβασης (σε κλείσιμο) των 185-186 μονάδων για τον FT 25 υποχρεώνει αρκετούς βραχυπρόθεσμους σε αναδίπλωση, καθότι σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, από Δευτέρα πάλι και βλέπουμε... οπότε, εύλογα, πολλοί που δεν έκαναν εχθες ταμείο ίσως περάσουν στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Κινητικότητα πάντως αναμένεται και για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) αποδίδει τη διαφορά που κάνει η Εθνική στο ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος των CoCos, ενώ για την Alpha Bank συνεχίζεται η αυτόνομη και καλύτερη από τις άλλες 3 συστημικές πορεία απομάκρυνσης από την τιμή της ΑΜΚ των 2 ευρώ. Ενθαρρυντικό το κλείσιμο της Lamda πάνω από τα 4 ευρώ, η Κρι Κρι δικαιώνει τους ανιχνευτές μικρών αλλά υγειών εισηγμένων, στον Αστέρα κάποιοι -μετά από καιρό- θυμήθηκαν την κρυμμένη υπεραξία που μπορεί να κρύβει το χαρτί.

Στηρίξεις για τον FT 25 στις 179 και λίγο χαμηλότερα στις 176 μονάδες η κύρια. Θα κλείσω με υπενθύμιση της τελευταίας μέτρησης του Βασίλη Μαρκάκη (The Trader's Diary), πως η υπέρβαση των διακεκαυμένων 185-186 δεν θα γίνει με την πρώτη. Κατά πάσα πιθανότητα, θα προηγηθεί συσσώρευση λίγων ημερών ή πτωτική διόρθωση. Οπότε περιμένουμε για μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v