Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Όλα τα λεφτά στην Εθνική

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων. Σχεδόν το 50% του τζίρου στη μετοχή της Εθνικής που ενισχύεται πάνω από 7% μετά το deal για Finansbank. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες για Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο.

Με το ήμισυ του συνολικού τζίρου στη μετοχή της Εθνικής συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να έχουν λάβει κλίση μετά τις 12:30.

Παρά την υπεραπόδοση που σημειώνεται για τη μετοχή της ΕΤΕ, βάσει της τρέχουσας βαρύτητας/στάθμισης δεν επαρκεί για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούνται από τις απώλειες των άλλων τριών συστημικών τραπεζικών.

Σε άτυπο ανταγωνισμό ΕΤΕ vs των 3 συστημικών τραπεζών εξελίσσεται η τελευταία ώρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος και της ρευστότητας έχει μεταφερθεί στον πυλώνα της Εθνικής.

Αφενός, οι εξελίξεις με αφορμή τη συμφωνία με το Κατάρ για τη Finansbank, αφετέτρου, οι ανακατατάξεις λόγω της στάθμισης (και) στους διεθνείς δείκτες κρατούν την ΕΤΕ στο προσκήνιο του (κυρίως βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος), με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται στο ταμπλό από τις πρώτες κιόλας εντολές της ημέρας.

Στο 0,60% από 0,45% η στάθμιση στους δείκτες MSCI, με εκτιμώμενες εισροές έως 50 εκατ. ευρώ, την ώρα που στη μετοχή είχαν αλλάξει χέρια θέσεις αξίας 51 εκατ. ευρώ, με τις εντολές να εντείνονται και το βάθος αγοράς σε υψηλό βαθμό, στο 0,337 ευρώ πριν λίγη ώρα.

Πλην όμως η ΕΤΕ μόνη της δεν αρκεί, καθώς σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, πιέζοντας έως 2,67% χαμηλότερα την τιμή (στο 0,293 για την Πειραιώς). Σε Alpha Bank, δευτερευόντως σε Eurobank, παρατηρούνται ρευστοποιήσεις-μετακύλιση θέσεων σχεδόν αποκλειστικά προς την ΕΤΕ.

Να συνεκτιμηθεί πως υπολείπεται η αναπροσαρμογή της στάθμισης της βαρύτητας του τραπεζικού τίτλου (στον FT 25), για να κλείσει αυτός ο κύκλος που ξεκίνησε τελευταία με την ανάδειξη της Alpha Bank σε βαρύτερη μετοχή του δείκτη (και της συνακόλουθης υποχώρησης της Coca Cola στην πέμπτη και άμεσα στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης).

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το αρνητικό "γύρισμα" του ΧΑ στην υποχώρηση του ΔΤΡ, συνέπεια της μετακίνησης από Alpha Bank προς ΕΤΕ, δευτερευόντως στη διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και στις επικείμενες αργίες.

Να συνεκτιμηθεί πως αύριο Τετάρτη είναι η τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα, για να ακολουθήσουν "νεκρές" Πέμπτη, Παρασκευή, με το ΧΑ να επαναλειτουργεί τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ουσιαστικά χρόνος πολύς για ένα τόσο "ρηχό" και "ευπαθές" χρηματιστήριο.

Συνεπώς, δικαιολογημένη η σταδιακή κατοχύρωση των όποιων εβδομαδιαίων αποδόσεων, που ενδεικτικά στην περίπτωση της ΕΤΕ κυμαίνονται στο 33,73%, στο 8,94% για την Alpha Bank, περίπου όσο και για τη μετοχή της Eurobank. Στο 20,15% διαμορφώνεται η απόδοση για τη μετοχή της Πειραιώς σε μέτρηση εβδομάδας, έναντι 7,51% του Δείκτη Τραπεζών στο ίδιο διάστημα.

Στα 19,45 έως 19,87 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με την "υψηλή τιμή ημέρας" να έχει σημειωθεί στα πρώτα 5-10' της συνεδρίασης και η "χαμηλή" γύρω στις 12:30, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου λίγες εντολές αγοράς.

Με απώλειες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τις πρώτες δύο να ακολουθούν σε απώλειες τη ΔΕΗ που από την αρχή της ημέρας βαρύνεται από σταθερές πωλήσεις. Εως τα 8,99 ευρώ οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, που δεν θα πρέπει να χάσει τα 9 ευρώ σε κλείσιμο.

Κατοχύρωση θέσεων σε ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, αμφότερες σε χαμηλότερες τιμές, λιγοστές ρευστοποιήσεις στην Αεροπορία Αιγαίου, ελεγχόμενη πίεση και στις δύο του κλάδου διύλισης ΕΛ.ΠΕ, Motor Oil, με τον τίτλο των Πετρελαίων να (ξανα)χάνει (ενδοσυνεδριακά, προσώρας) τα 4 ευρώ.

Εως τα 9,75 ευρώ οι πωλήσεις στη μετοχή της ΜΟΗ, που για να μην υποχωρήσει χαμηλότερα του ορίου του 1 δισ. ευρώ (αποτίμηση), δεν θα πρέπει να διορθώσει κάτω από τα 9,70 ευρώ σε κλείσιμο.

Ενδιαφέρουσα από την κατηγορία του FT Mid Cap η αντίδραση για τη μετοχή της ΙΚΤΙΝΟΣ στο 1,08 ευρώ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Η μετοχή επανέρχεται στα επίπεδα της 11ης Νοεμβρίου -καθοδικό gap στο 1,10 ευρώ που εάν το υπερβεί, θα μπορούσε να συνεχίσει προς το 1,20 ευρώ της 20-21ης Οκτωβρίου.

Λίγο μετά τις 14:20 είχαν αλλάξει χέρια 210 εκατ. τεμάχια (τα 160! στην Εθνική), με τζίρο 107 από τα οποία τα 54 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v