Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βάζουν πλάτη ΕΤΕ, Coca Cola

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γ.Δ. στα επίπεδα των 625 μονάδων. Υπεραποδίδει η μετοχή της Εθνικής. Κέρδη για Coca Cola, Lamda, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς. Αυξημένος ο τζίρος.

Εθνική... συνεδρίαση με ανοδικό ξεκίνημα και διατήρηση δυνάμεων στο εύρος των 625-629 μονάδων.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε στον τίτλο της ΕΤΕ, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ευνοούνται από τις τελευταίες εξελίξεις και με αγορές να ωθούν έως το 0,338 ευρώ τη μετοχή.

Σχεδόν τα 3/5 συναλλαγών-τζίρου στα πρώτα 20'-25' της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της ΕΤΕ, που μετά και την εξέλιξη με τη Finansbank εύλογα παρουσιάζει και βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Αλλωστε πλέον οι κινήσεις πραγματοποιούνται στο εύρος του 0,323 έως 0,338 ευρώ, θυμίζοντας το προ ημερών τίμημα της ΑΜΚ στο 0,30 ευρώ. Επιπλέον στη μετοχή της ΕΤΕ η κινητικότητα θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς άμεσα θα προσμετράται με βαρύτερη στάθμιση στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών. Πρόσθετα, παραμένει στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος και λόγω της αναδιάταξης των δειθνών δεικτών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, μέχρι το τέλος-κλείσιμο του 2015.

Πλέον από τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, η Alpha Bank, με τρέχουσα τιμή έως τα 2,60 ευρώ, αποφέρει ήδη 0,60 από τα 2 ευρώ της ΑΜΚ, η Eurobank στο 1,10 ευρώ αποφέρει 0,10 σε σχέση με το 1 ευρώ της ΑΜΚ, η Εθνική περίπου 0,40 ευρώ με βάση το 0,30 της ΑΜΚ, ενώ υπολείπεται η Πειραιώς, επίσης με 0,30 ευρώ τιμή της ΑΜΚ.

Καταλυτική η συνεισφορά των τραπεζικών μετοχών στο νέο σκηνικό και στις ισορροπίες που διαμορφώνονται σταδιακά. Ενδεικτικό το γεγονός πως και σήμερα η μερίδα του λέοντος του τζίρου επικεντρώνεται στα 4 τραπεζικά χαρτιά, με ποσοστό 89% (!) της συνολικής αξίας που είχε γίνει μέχρι τις 11:05.

Η υπεραπόδοση της ΕΤΕ και η ισχυροποίηση της τάσης μετά τα πρώτα 30'-35' συνέβαλε στην ενεργοποίηση και άλλων παικτών, με την πλειονότητά τους σε αγορές σε όλο και περισσότερες μετοχές του FT 25, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο συσχετισμός ανοδικών/καθοδικών. με 16 να ενισχύονται, 3 χωρίς μεταβολή και τις υπόλοιπες με μικρές απώλειες.

Σημαντική η συνεισφορά της Coca Cola, που μπορεί να μην έχει πλέον τη βαρύτητα που είχε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο παραμένει ένας από τους σηματωρούς της διάθεσης των ισχυρών χεριών. Στα 19,72 ευρώ η μετοχή, που σε φάσεις αντίδρασης των τραπεζικών παραμένει σε εφεδρεία.

Με ελαφρώς περισσότερους αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με λίγους πωλητές στη ΔΕΗ και τον περισσότερο τζίρο στη μετοχή του Οργανισμού, καθώς επανέρχεται πάνω από τα 9 ευρώ. Η επαναφορά υψηλότερα του ορίου των 9 ευρώ εκτιμάται πως θα αυξήσει τη μεταβλητότητα και συναλλακτικότητα για τη μετοχή του ΟΤΕ, με κύριο στόχο την επανακατάκτηση των 9,20 ευρώ. Στα 3,98-4,13 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, για την οποία χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα "κλεισίματα" υψηλότερα των 4 ευρώ.

Στα 5,35-5,53 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, που θα πρέπει να περάσει τα 5,55 ευρώ για να "δει" τιμές προς τα 6 ευρώ.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, λιγοστό το ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΛΠ, με την προσφορά φειδωλή και τους εν δυνάμει αγοραστές από τα 15,44 έως τα 15,66 ευρώ. Ελάχιστο το βάθος αγοράς για τη μετοχή του ΟΛΠ (μόλις 123 στις 11:10), μεγαλύτερο για την ΕΧΑΕ (για 9.530 τεμάχια, την ίδια ώρα).

Χαμηλότερα των 3,80 ευρώ ο Μυτιληναίος, χωρίς να βιάζεται να κάνει κίνηση προς τα 4 ευρώ, σε αντίθεση με Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, που στα τρέχοντα επίπεδα φαίνεται να διαμορφώνεται βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum. Για τη Viohalco, ζητούμενη είναι η υπέρβαση του 1,55 ευρώ, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του 1,50 ευρώ.

Ελάχιστα Συμβόλαια στον δείκτη αλλά και στην πλειονότητα των μετοχών, πλην Εθνικής. Αναμενόμενη η μόχλευση στην ΕΤΕ και μέσω των Παραγώγων, με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ΣΜΕ στα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης. Πάνω από 18.000 ΣΜΕ στον τρέχοντα μήνα με σημαντικό premium, "προκαταλαμβάνοντας" τιμές προς το 0,35 ευρώ για τη μετοχή.

Με μικρά κέρδη οι κύριοι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ταλαιπωρίας συνέχεια για το ισπανικό.

Στις 11:20-11:25, από τα περίπου 80 εκατ. μετοχές, τα 63 (!) είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική, ενώ από τον τζίρο των 40,8, τα σχεδόν 22 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί στην ίδια μετοχή.

Από ένα πακέτο σε Alpha Bank για 125.000 στα 2,58 ευρώ και Eurobank για 1.000.000 στο 1,09 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v