Τραπεζική κατηφόρα στο Χρηματιστήριο

Νέες βαριές απώλειες για τον κλάδο με την ΕΤΕ σε (αναμενόμενο) limit down. Δεύτερο κλείσιμο της Eurobank κάτω από την τιμή της ΑΜΚ, μάχη στο όριο για την Alpha. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις επόμενες ημέρες.

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση, καθώς στην ταλαιπωρία των αποτιμήσεων για τις Τραπεζικές μετοχές, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει προστεθεί και η έλλειψη βοηθειών από τους υπόλοιπους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους.

Η πτωτική τάση ανέβασε στροφές, μετά την επιδείνωση της εικόνας στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, που έφεραν οι δηλώσεις Draghi, ο οποίος μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού ως το Μάρτιο του 2017, αλλά κράτησε σταθερό τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών στα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι Αγορές περίμεναν "κάτι παραπάνω".

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους αυτούς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως οι Τραπεζικοί τίτλοι, πλέον, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μια εισαγωγή νέας εταιρείας στο Χ.Α. και ξεχνώντας την ιστορικότητα τους.

Δυστυχώς, οι τελευταίες συνεδριάσεις, τείνουν να διαψεύσουν τα συγκρατημένα αισιόδοξα σενάρια, βάσει των οποίων οι τιμές των πρόσφατων Τραπεζικών Α.Μ.Κ. έγιναν σε ιστορικά χαμηλά και πιθανόν αυτό να λειτουργούσε ανασταλτικά στις πωλησιακές διαθέσεις όσων συμμετείχαν στις κεφαλαιακές ενισχύσεις.

H επιμονή του τίτλου της Eurobank σε δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (προσαρμοσμένη τιμή 1,00 ευρώ) και οι "μάχες" που δίνει ο τίτλος της Alpha Bank να μην υποχωρήσει χαμηλότερα από την προσαρμοσμένη τιμή της Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ), νομοτελειακά οδηγούν σε "δεύτερες σκέψεις".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχεια της ταλαιπωρίας και για τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, λόγω των συνεχιζόμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, με αιτία την αλλαγή στάθμισης αρκετών μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, τίτλων, σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας την ειδησεογραφία με την χρονική της σειρά, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 235.543.309 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών. H τράπεζα έπιασε τον επιθυμητό στόχο των 300 εκατ. ευρώ  στη δημόσια προσφορά προς τους Έλληνες επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης ήταν στο 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Μένοντας στην Εθνική και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της πώλησης του 100% των μετοχών της Finansbank.

Από την άλλη, το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Τρ. Πειραιώς ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά ποσό 2.601.649.044,60 ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, με καταβολή μετρητών, κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων εξομοιούμενη με καταβολή μετρητών και εισφορά σε είδος με την έκδοση 8.672.163.482 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μια και με τιμή διάθεσης €0,30 για κάθε μια μετοχή.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, αποεπενδύθηκαν από την Αlpha Bank τα δύο Κρατικά Ταμεία που απέκτησαν μετοχές μέσω της άσκησης διαχείρισης παθητικού (LME).

Από την άλλη, το Χ.Α. ανακοίνωσε, από σήμερα, την άρση της αναστολής των παραστατικών τίτλων της Αlpha Bank και τη συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης των παραστατικών τίτλων των Εθνικής και Πειραιώς, μέχρι την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, σχετικά με την προσαρμογή των όρων τους, λόγω πραγματοποίησης της εταιρικής πράξης του Reverse Split στην υποκείμενη αυτών αξία.

Τα νέα χαρακτηριστικά του warrant της Αlpha Bank είναι ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχούν στην άσκηση ενός παραστατικού τίτλου, ο πολλαπλασιαστής δηλαδή, ο οποίος αναπροσαρμόζεται από τις 7,41 μετοχές σε 0,1481736614.

Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,001 ευρώ (-66,67%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,002 ευρώ με απώλειες 33,33%.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και επιχειρώντας αναλυτικότερη παρουσίαση της σημερινής συμπεριφοράς των Τραπεζικών μετοχών, μόνο ο τίτλος της Αlpha Bank (+0,50%) έκλεισε με θετικό πρόσημο, κινούμενος μεταξύ 1,99 ευρώ (-0,5%) και 2,06 ευρώ (+3%).

Με εναλλαγές προσήμων η μετοχή της Eurobank (-5,86%), κάλυψε το εύρος μεταξύ 1,00 (+1,01%) και 0,9160 ευρώ (-7,47%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όπως και αναμενόταν, κινήθηκαν Εθνική (-30%) και Πειραιώς (-6,85%), με τον πρώτο τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 0,8470 ευρώ (-30%) και εκεί να ολοκληρώνει την συνεδρίαση και τον δεύτερο μέχρι τα 0,5660 ευρώ (-22,47%).

Ο Τραπεζικός δείκτης, μετά τις 10.33 και αφού μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι τίτλοι των Εθνικής και Πειραιώς (ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ"), κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 48,03 μονάδες (-7,10%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 48,26 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 6,94%.

Τραπεζικός δείκτης, αλλά και Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Συνεχίζει να μην είναι καλή η εικόνα και στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, με αρκετούς τίτλους να δημιουργούν έντονους προβληματισμούς.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ (-2,69%), ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών επιμένει στην πλαγιοκαθοδική του κίνηση και δείχνει να "φλερτάρει" με τα χαμηλά τρέχοντος έτους που είναι και χαμηλά 29 μηνών. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,30 και 6,00 ευρώ.

Κοντά σε χαμηλό 29 μηνών ο ΟΠΑΠ

Επόμενη μετοχή που ενεργοποίησε "red alert" ήταν αυτή της Viohalco (-1,50%), που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλότερα κλεισίματα, από την ημέρα που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α. Σε περίπτωση συνέχισης των πιέσεων, τα τελευταία "οχυρά" εντοπίζονται στα 1,87 και 1,78 ευρώ.

Η πορεία της Viohalco μετά την επιστροφή της στο ΧΑ

Από τις μετοχές του 25αρη που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, η Lamda Development (+4,52%) προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις τρεις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου (+0,67%). Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,50 ευρώ, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις οριοθετούνται στα 7,78 - 7,80 και 8,10 ευρώ.

Με τα δεδομένα που δημιουργούν οι τελευταίες συνεδριάσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανεύρεση ισορροπιών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και η επαναδοκιμασία της ζώνης στήριξης 603 - 595. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η είσοδος όλων των νέων Τραπεζικών μετοχών, να έχουν μηδενίσει θέσεις (στο Τραπεζικό ταμπλώ) οι "βιαστικοί" και οι πρώην ομολογιούχοι, να έχουν απορροφηθεί οι "κραδασμοί" από την επικείμενη έξοδο της μετοχής της Εθνικής από τον δείκτη EuroStoxx 600 (ισχύει από τις 21/12, με τις τελευταίες υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις στις 18/12, ταυτόχρονα με το triple witching Δεκεμβρίου) και να έχουν αλλάξει οι σταθμίσεις των Δεικτοβαρών μετοχών, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Όπως και να έχει ο Δεκέμβριος, κάθε άλλο παρά ήρεμος, χρηματιστηριακά, μήνας αναμένεται, καθώς η απορρόφηση της προσφοράς και οι αντιδράσεις των τιμών θα δώσουν μεγάλο εύρος κινήσεων μέχρι την εκτόνωση τους.

Για όσους θα προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στον Ταρπεζικό κλάδο, με τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επόμενα σημαντικά ζητούμενα θεωρούνται, αφενός η διαχείριση - ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων και αφετέρου η επιστροφή των καταθέσεων.

Τεχνικά, η εικόνα για FTSE25 και Γενικό Δείκτη, επιδεινώνεται επί καθημερινής, πλέον βάσεως.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και αφού χάθηκε η, θεωρητικά, ισχυρή στήριξη των 640, αλλά και των 630 - 627 μονάδων, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 603 - 595 μονάδες. Οι 640 - 642 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση και οι 652 μονάδες το "stop" στο "short" σε "intraday" γράφημα.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκαν τόσο οι 187, όσο και οι 185 μονάδες. Τεχνικά η άκρως σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα στις 170 με 160 μονάδες. Για να προκληθεί ισχυρή αντιστροφή τάσης θα πρέπει να διαρραγεί ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, ενώ οι 191 - 193 μονάδες είναι οι πρώτες αντιστάσεις με το 193 να είναι και το "intraday stop" για τους "short", ενώ σε "daily" γράφημα είναι οι 198 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτικά κινείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά" όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης. Κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας, η επαναδιαπραγμάτευση των Τραπεζικών μετοχών που στις περιπτώσεις της Alpha Bank και της Eurobank έχει γίνει μαζί με τις νέες μετοχές που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Όπως συμβαίνει πάντα οι τιμές διαπραγμάτευσης τείνουν να συναντήσουν τις τιμές των αυξήσεων και στις περιπτώσεις της Εθνικής και Πειραιώς απέχουν ακόμη αρκετά με αποτέλεσμα η πίεση να συνεχίζεται.

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις στηρίξεις των 640 και 630 μονάδων και η επόμενη σημαντική στήριξη βρίσκεται στις 595 μονάδες.

Η πίεση πέρα των Τραπεζικών μετοχών διευρύνεται σταδιακά και στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap που ως τώρα είχαν σταθεί σε πολύ καλά επίπεδα τιμών. Κύρια αιτία της διόρθωσης αυτής, η επικείμενη αλλαγή στις σταθμίσεις των δεικτών που επιβάλει την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω των νέων μετοχών των Τραπεζών και της τεράστιας αλλαγής των κεφαλαιοποιήσεων τους. Ήδη μετοχές όπως οι ΜΕΤΚ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ , ΤΙΤΚ , ΕΛΠΕ (οριακά), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ κινούνται, πια, κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Μετά τις εισαγωγές των νέων μετοχών και των υπόλοιπων Τραπεζών, την απορρόφηση των αναγκαστικών πωλήσεων των ομολογιούχων, τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγής σταθμίσεων στους δείκτες, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά θα βρει ένα σημείο ισορροπίας και αφετηρίας για μια νέα κίνηση που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Οικονομία και στο πολιτικό σκηνικό.

Τα προαπαιτούμενα, το Ασφαλιστικό και η σταθερότητα της Κυβέρνησης θα καθορίσουν την πορεία, με σημαντικά σημεία αντίστασης τις 650 και 670 μονάδες, που οι θετικές εξελίξεις στα παραπάνω θέματα είναι βασική προϋπόθεση για διάσπαση τους.

"Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup (7/12), την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Πειραιώς ενώ και οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Σέγκεν έχουν μεγάλη βαρύτητα" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν από Shanghai (+1,36%) και οι μεγαλύτερες απώλειες από τον δείκτη Sensex 30 (-0,81%).

Βαριές οι απώλειες, μετά τις δηλώσεις Draghi στην Ευρώπη, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησαν την συνεδρίαση και οι δείκτες στην Wall Street.

Ο σταθερός ρυθμός των μηνιαίων αγορών στα 60 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ δίνει σημαντικές κέρδη, σαφώς μικρότερα τα κέρδη για τον χρυσό, ενώ προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα των $40 το πετρέλαιο.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Janet Yellen, δήλωσε πως έχει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Η ίδια προειδοποίησε, παράλληλα, ότι αν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένο διάστημα ενδέχεται να δημιουργηθούν ρίσκα για την Οικονομία. Η επιτροπή FOMC της Fed συνεδριάζει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι θα αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Η Οικονομία επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο εν μέσω αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση Beige Book της Fed. Το ισχυρό δολάριο και οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια είχαν αντίκτυπο στις τιμές, σύμφωνα με την έκθεση. Με βάση την Beige Book, μικτή ήταν η εικόνα στον τομέα της Μεταποίησης, ενώ η Αγορά Κατοικιών βελτιώθηκε με "μέτριο ρυθμό".

Ερχόμενοι, σήμερα, στην Ευρώπη, περαιτέρω στο "κόκκινο" μπαίνουν τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισαν την μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% από -0,2% προηγουμένως. Σταθερό στο 0,05% διατήρησαν το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,3%.
Επίσης, η ΕΚΤ μείωσε το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας για τις Ελληνικές Τράπεζες κατά 7,8 δισ. ευρώ, στα 77,9 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, οι "JP Morgan Chase", "Bank of America" και "Citigroup" είναι ανάμεσα στις οκτώ Αμερικάνικες Τράπεζες τις οποίες υποβάθμισε ο Standard & Poor's, λόγω της μειωμένης προοπτικής η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να τους παρέχει βοήθεια σε περίπτωση κρίσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο οίκος υποβάθμισε επίσης την πιστοληπτική αξιολόγηση των "Wells Fargo", "Goldman Sachs", "Morgan Stanley", "Bank of New York Mellon" και "State Street".

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 28 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 269.000, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "MarketWatch" και οι οποίοι έκαναν λόγο για 265.000 νέες αιτήσεις.

Ο δείκτης υπηρεσιών του Institute for Supply Management υποχώρησε στις 55,9 μονάδες τον Νοέμβριο από 59,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει ο δείκτης από το 2008. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 57,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ποσοστό των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ διαμορφώθηκε σε 2,38%, που αντιστοιχεί σε 52.080.673 επί του συνόλου των 2.185.998.765 κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Τράπεζας.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 626,79 μονάδες (+0,10%), όμως μετά τις 10.33 "φόρεσε τα κόκκινα" και δεν τα έβγαλε μέχρι τέλους, υποχωρώντας μέχρι τις 616,31 (-1,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 618,64 (-1,2%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 617,39 μονάδες με απώλειες 1,4%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 86,1 εκατ. από τα οποία τα 32,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΠΕΛΑ). Eurobank, Alpha Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ "απασχόλησαν" το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Grivalia Properties δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., αλλαγή του συντελεστή στάθμισης των μετοχών της Τρ. Πειραιώς, θα σημειωθεί σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει σε 0,2282. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης, της ημερομηνίας έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Τράπεζας.

---ΧΠΑ

Κίνηση αντιστρόφως ανάλογη με την υποκείμενη Αγορά, στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη (αρνητικό ρεκόρ για την εποχή), όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.740 συμβόλαια).

Στα 13.746 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 642, 383 για τον Δεκέμβριο και 259 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 183,25) κινήθηκε μεταξύ 182,25 και 185 μονάδων, σβήνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση και κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (34.700 Ελ. Πετρέλαια, 19.825 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (245), ΔΕΗ (766), ΟΤΕ (168), MIG (109), Alpha Bank (1.442), Eurobank (3.531), Jumbo (131).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αποχή από τους επενδυτές σημειώθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων, όπου δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές (0 δικαιώματα), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υπολογίστηκε στο 44%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: MIG (744.474 τεμ.), ΔΕΗ (1.264.466 τεμ.) και Folli Follie Group (462.380 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v