Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μπαράζ πακέτων σε Alpha Bank-Eurobank

(upd3) Πάνω από τα 430 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο τζίρος από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, καθώς περνούν πακέτα μετοχών σε Alpha Bank και Eurobank. Τα 270 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα της Alpha Bank. Πτώση για τις τρεις τραπεζικές μετοχές.

Οι διαδικασίες των private placements στις οποίες αναφερόταν και εν μέρει ήλπιζε η αγορά όλες τις προηγούμενες ημέρες στις περιπτώσεις των Alpha Bank και Eurobank πραγματοποιούνται με την έναρξης της συνεδρίασης. Ετσι, ο τζίρος εκτοξεύτηκε πάνω από τα 430 εκατ. ευρώ στις 11:20. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 99% των συναλλαγών έγιναν στις μετοχές των δυο τραπεζών. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ελαφρά (0,4%) στις 636 μονάδες και ο τραπεζικός χάνει πάνω από 7%

Στη μετοχή της Αlpha Bank έχουν περάσει (έως τις 11:20) πακέτα ύψους 270 εκατ. ευρώ και στη Εurobank, αξίας 96 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha Bank τα πακέτα πέρασαν στα 2 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξης του 15% έναντι της τιμής έναρξης της συνεδρίασης, ωστόσο δεν εμπεριέχει discount σε σχέση με την τιμή της ΑΜΚ. Ο τίτλος υποχωρεί σε ποσοστό 9% (από 15% στην αρχή της συνεδρίασης).

Στη μετοχή της Alpha Bank πραγματοποιούνται οι υψηλότερες συναλλαγές/τζίρος καθώς το 32,89% είναι στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων (μέσω ομολογιών) με τον γαλλικό οίκο να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε, πως βάσει της διεθνούς εμπειρίας το 1/3 των LMEs ρευστοποιείται από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση με την Credit Agricole να μην αποτελεί κατά πως φαίνεται εξαίρεση.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 26%, ενώ τα πακέτα έγιναν σε τιμές 1,01 και 1 ευρώ στην τιμή της ΑΜΚ. Αντιπροσωπεύει discount 28% σε σχέση με την τιμή στην έναρξη της διαπραγμάτευσης. Το μεγαλύτερο μέρος των προσυμφωνημένων πράξεων στην Eurobank αποδίδεται στο χθεσινό placement (για το 5,32% της Eurolife) που περνά από το χρηματιστηριακό ταμπλώ σήμερα. 

Αρκετά διαφορετική η εικόνα στη μετοχή της Πειραιώς καθώς οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Αυτό εξηγεί τον περιορισμένο αριθμό συναλλαγών μόλις 67.190 τεμάχια στο limit down έως τις 11.15΄ θυμίζοντας πως τιμή εκκίνησης ήταν το 1 ευρώ και τιμή αμκ στα 0,30 ευρώ. Πρακτικά αυτό αφήνει σημαντικό περιθώριο σύγκλισης (προς χαμηλότερες τιμές) δηλαδή έως τα 0,751 ευρώ.

Για την ΕΤΕ πρώτη μέρα επαναδιαπραγμάτευσης είναι η αυριανή ενώ η είσοδος των νέων μετοχών θα γίνει τη μεθεπόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v