Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το πρέσινγκ στις τράπεζες

Κρατάνε οι μετοχές των Alpha και Eurobank, ωστόσο το limit down στη μετοχή της Εθνικής και οι μεγάλες πιέσεις στην Πειραιώς «βαραίνουν» τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Σε θετικό έδαφος Coca Cola, Lamda, Grivalia και Μυτιληναίος.

Σε στενό εύρος, χαμηλότερα έως 0,75% για τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζεται η συνεδρίαση. Σε σαφώς πιο εξορθολογισμένο περιβάλλον -σε σύγκριση με τη χθεσινή-, με ομαλότερη τη ροή συναλλαγών (πωλήσεων - αγορών) κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά δευτερευόντως και σε τίτλους-σηματωρούς και blue chips.

Ωστόσο, κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, θέμα της ημέρας είναι το «έμφραγμα» στην Ειδομένη, τα επίχειρα πολιτικών επιλογών που, όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, απειλούν να τινάξουν στον αέρα «χρυσά συμβόλαια» με πολυεθνικούς ομίλους.

Επίσης η νέα παρέμβαση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, καθώς εκφράζει τις αγωνίες ενός μεγάλου μέρους των επαγγελματιών της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Αυτό γιατί η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να πέτυχε, όπως διατείνεται και η κυβερνητική εκπρόσωπος, πλην όμως ακόμη η χρηματοδότηση της οικονομίας, της κοινωνίας, παραμένει στο πλαίσιο ευχολογίων και προθέσεων.

Συναλλαγές και τζίρος συγκριτικά σε καλύτερα επίπεδα από τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων (μη συμπεριλαμβανόμενης όμως της χθεσινής...), με τους πωλητές να πιέζουν στο limit down τη μετοχή της Εθνικής, έως 9,25% χαμηλότερα της Πειραιώς, τη στιγμή που ελέγχουν το παιχνίδι και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στην περιοχή των 620 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, οριακά στις 185 ο FT 25, με το 78% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια σε τραπεζικές θέσεις. Θυμίζω πως στην προηγούμενη αναφορά μας το ποσοστό ήταν υψηλό στο 90% του αρχικού τζίρου.

Η διαφορά αποδίδεται στη διεύρυνση των πωλήσεων που εδώ και ώρα παρατηρείται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, δύο μετοχές-κλειδιά για τη μεσοπρόθεσμη τάση, καθώς αποτελούν αναπόσπαστες επιλογές των περισσότερων χαρτοφυλακίων.

Η σημαντική έως 2,85% διόρθωση των μετοχών των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με αυξανόμενες συναλλαγές-προσφορά, θα πρέπει να προβληματίζει την αγορά.

Ωστόσο, κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να αντέχει ακόμη, τη Eurobank να έχει «γυρίσει» οριακά χαμηλότερα μετά τις 13:15, όταν δέχθηκε έναν δεύτερο γύρο πωλήσεων. Ο πρώτος είχε γίνει λίγο πριν από τις 11:30, με συνέπεια η μετοχή να υποχωρήσει έως το 0,977 ευρώ.

Κρατά η Alpha Bank, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως τα κρατικά ταμεία πούλησαν, την ώρα που δεν πιέζονται να ρευστοποιήσουν τις θέσεις που απέκτησαν τα unit linked της Credit Agricole Life Greece. Χρήσιμο το ρεπορτάζ του Χρήστου, κυρίως για όσους παρακολουθούν βραχυπρόθεσμα τη μετοχή της Alpha Bank. Συνεκτιμώντας την πορεία του συμβολαίου επί της μετοχής στα Παράγωγα αλλά και την ολική ανατροπή στα warrants της Alpha Bank, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Στο 0,002 του ευρώ το warrant της Alpha Bank, στα 2,02 ευρώ το Συμβόλαιο της μετοχής αλλά με λίγα κομμάτια, 488 ΣΜΕ.

Με προβληματική την εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ -θυμίζω από τα τελευταία υψηλά των 8,76 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου- και τη μετοχή του ΟΤΕ να χάνει τα 9 ευρώ, διορθώνοντας προς τα 8,80 ευρώ, το πτωτικό σενάριο δείχνει να κερδίζει περισσότερους πόντους. Επί της ουσίας πρόκειται για αυτό που προβλεπόταν στην περίπτωση διάσπασης της πολύ σημαντικής στήριξης στις 640 μονάδες. Με ορατό πλέον τον επόμενο-χαμηλότερο στόχο προς τις 605-600 μονάδες.

Ρευστοποιήσεις όμως και σε μετοχές-σηματωρούς όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Viohalco αλλά και σε blue chips όπως των Motor Oil, Τιτάν, F.F. Group, Jumbo, METKA, σε άλλες περιπτώσεις με λίγα κομμάτια (ΤΕΝΕΡΓ), σε άλλες με περισσότερα (Viohalco).

Στις 13:.55 είχαν αλλάξει χέρια 31 εκατ. τεμάχια, με τζίρο 37,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v