Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντέχουν Alpha, Eurobank

Διψήφιες πιέσεις για Πειραιώς, στο limit down (-30%) ο τίτλος της Εθνικής. Κοντά στις τιμές των ΑΜΚ, με οριακές μεταβολές οι μετοχές των Alpha και Eurobank. Προς τις 620 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ. Πιέσεις και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Ανοδος για Lamda, Μυτιληναίο.

Με απώλειες για Πειραιώς και Εθνική, με προσπάθειες αντίδρασης σε Alpha Bank και Eurobank, ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις και στις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, λιγοστοί αγοραστές σε Μυτιληναίο, Jumbo, EXAE και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Συναλλαγές θεαματικά λιγότερες απ' ό,τι χθες, τζίρος λίγο πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων (μη συμπεριλαμβανόμενης όμως της χθεσινής).

Είσοδος των μετοχών της Εθνικής στο ταμπλό, με πωλήσεις μέχρι το 1,05 ευρώ, ενώ νέες ρευστοποιήσεις συνεχίζονται για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση στον τίτλο της Πειραιώς. Λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη η διόρθωση της μετοχής της Πειραιώς, καθώς συγκλίνει προς την τιμή της α.μ.κ. και των νέων μετοχών που θα προστεθούν από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας. Εως το 0,579 ευρώ η τιμή της μετοχής, θυμίζοντας την τιμή της α.μ.κ. στο 0,30 ευρώ. Στο 0,30 ευρώ έχει γίνει και της ΕΤΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, συνεκτιμώντας πως οι νέες μετοχές θα προστεθούν από τη μεθεπόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά των Αlpha Bank και Eurobank, λόγω της εισόδου από χθες των "νέων μετοχών", κυρίως δε λόγω της υπερπροσφοράς των πακέτων τίτλων (από τη μετατροπή ομολογιών). Δεδομένου, ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή αφορούσε στην Αlpha Bank (περίπου 32%), έχει ενδιαφέρον να φανεί σήμερα κατά πόσον η προσφορά/ανταλλαγή ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η τιμή της α.μ.κ., δηλαδή τα 2 ευρώ, θα μπορούσαν να θεωρηθούν βάση-στήριξη. Στα 2,01-2,04 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Αlpha Bank, μέχρι πριν λίγο (*), με τα ισχυρά χέρια να απορροφούν τη λελογισμένη προσφορά που βγαίνει στα επίπεδα της α.μ.κ.

Στην Αlpha Bank φαίνεται -αν και ακόμη είναι νωρίς- να εξισορροπείται η κατάσταση, καθώς η μέχρι τώρα ροή συναλλαγών, η σχέση πωλητών-αγοραστών, δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τα 2 ευρώ της α.μ.κ.

Κάτι ανάλογο επιχειρείται στη μετοχή της Eurobank, όπου επίσης συναλλαγές πραγματοποιούνται κοντά στην τιμή της α.μ.κ., δηλαδή στο 1 ευρώ και οριακά χαμηλότερα.

Με αυτή την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, σαφώς πιο... φυσιολογική και ελεγχόμενη απ' ό,τι χθες (και με τη στάθμιση των μετοχών να μη βαραίνει -ακόμη- ανάλογα των νέων υψηλότερων αποτιμήσεων), οι βασικοί δείκτες υποχωρούν κατά 0,41% ο FT 25 προς τις 185,99 και ισόποσα ο Γενικός Δείκτης έως τις 623,26 μονάδες.

Χαμηλότερα των κρίσιμων περιοχών των 640 για τον ΓΔ και των 190 ο FT 25. Ζητούμενο είναι καταρχήν η εξισορρόπηση της τάσης σε Αlpha Bank και Eurobank και η σταδιακή επανάκαμψη των αγοραστών σε μετοχές- σηματωρούς που τόσο "ταλαιπωρήθηκαν" χθες.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ υπερισχύουν μεν οι πωλητές, πλην όμως η ροή συναλλαγών είναι πολύ πιο περιορισμένη απ' ό,τι χθες, που πρακτικά σημαίνει ότι προσώρας δεν ενεργοποιούνται εντολές "μεγάλων πωλήσεων" (για 10.000 τμχ. και πάνω).

Αυτό διευκολύνει την απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει στον ΟΤΕ (έως τα 8,96 ευρώ), στον ΟΠΑΠ (έως τα 6,59 ευρώ) και στη μετοχή της ΔΕΗ έως τα 4,79 ευρώ. Ωστόσο, η υποχώρηση του ΟΤΕ χαμηλότερα των 9 ευρώ απαιτεί αυξημένη προσοχή, καθώς η ανοδική τάση τίθεται εν αμφιβόλω.

Προσπάθεια συγκράτησης των πιέσεων σε μετοχές-σηματωρούς, με ενδεικτική την περίπτωση του Μυτιληναίου (οι αγορές έχουν ενεργοποιηθεί από τα 4,05 ευρώ), στη ΜΟΗ (από τα 10,60), στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα (από το 1,60), στον ΤΙΤΑΝα (από τα 17,70 ευρώ).

Με αγοραστές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή των ΕΧΑΕ, με τις εντολές να φτάνουν έως τα 5,28 ευρώ.

Ηπια ανοδικές τάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιμένοντας την ΕΚΤ. Στις 11.246 μονάδες με 0,35% ο DAX, στις 4.937 ο CAC 40, στις 957 ο Euronext 100, με ποσοστά που κυμαίνονται στο 0,25% έως 0,45% μέχρι πριν λίγο.

Λίγο μετά τις 11:00, στο ΧΑ, ο μεν ΓΔ υποχωρούσε έως τις 620 και ο FT 25 έως τις 185 μονάδες. Είχαν αλλάξει χέρια 11,8 εκατ. μετοχές, με μόλις ένα... μικρό πακέτο στην Αlpha Bank για 3.000.000 στην τιμή των 2 ευρώ.

Μία προσυμφωνημένη πράξη έγινε για 70.000 μετοχές της ΔΕΗ στα 4,83 ευρώ. Στα 10,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 90% στις τράπεζες.

Ελάχιστα συμβόλαια στα τραπεζικά παράγωγα, με ενδεικτικά τα 167 ΣΜΕ της Alpha Bank, με μικρό premium στα 2,04 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v