Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τις... ουρές των πακέτων φοβάται η αγορά

Έντονες πιέσεις για Εθνική και Πειραιώς στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με ισχνό τζίρο, ανοδικά κινούνται Alpha και Eurobank. Τα απόνερα της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης περιμένει η αγορά. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Στη Φρανκφούρτη το βλέμμα των διεθνών αγορών.

Την ώρα που στις ΗΠΑ η Yellen προετοιμάζει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων και στην Ευρώπη ο Ντράγκι ετοιμάζει νέο... μπαζούκα, στην Ελλάδα "έμφραγμα" προκαλείται στην Ειδομένη και στη ΝΔ σκιαμαχούν για την αρχηγία.

"Δύο κόσμοι" σε αντιδιαστολή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κυρίως για τη χώρα μας, καθώς τα όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας είναι ενδεικτικά μίας απαράδεκτης κατάστασης που δημιουργείται τους τελευταίους μήνες, με την ελληνική κυβέρνηση μόνο άμοιρη των ευθυνών της να μην είναι.

Στον μικρόκοσμό μας του ΧΑ, το ντεμπούτο των Alpha Bank, Eurobank κατέδειξε ιλιγγιώδεις συναλλαγές, νέες πιέσεις και διόρθωση των δύο μετοχών προς τα επίπεδα τιμών της αύξησης κεφαλαίου. Επί της ουσίας, όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιδράσει με τις νέες μετοχές να πιάνουν τις τιμές των α.μ.κ. (ακριβώς στην Alpha, ένα λεπτό χαμηλότερα η Eurobank) και με τον τζίρο να εκτοξεύεται καθώς "πακεταρίστηκε" μεγάλο μέρος των ομολόγων που μετατράπηκαν σε μετοχές.

Όπως σημειώθηκε στο χθεσινό σχόλιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι μετοχές που προέκυψαν από τη μετατροπή ομολογιών, στην περίπτωση της Αlpha Bank έφθασαν τα 505.415.414 τεμ. και στην περίπτωση της Eurobank τα 417.769.847 τεμ., ενώ διακινήθηκαν 230.299.111 τεμάχια της Alpha και 173.952.587 τεμάχια της Eurobank.

Επιπρόσθετα, παρασύρθηκε και ένα σημαντικό μέρος των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips, με τα "οχυρά" σε αυτό το στρατόπεδο να παραδίδονται το ένα μετά το άλλο. Κι αυτό -κυρίως αυτό- ήταν που συζητήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης. Η αγορά λίγο-πολύ περίμενε, είχε εξοικειωθεί με την προοπτική πως οι τραπεζικές μετοχές θα δεχτούν πίεση.

Στην πλειονότητά τους οι παίκτες δεν περίμεναν καλύτερη συμπεριφορά για τις δύο μετοχές, μάλιστα στην πρώτη μέρα επανεισαγωγής των νέων μετοχών και με τους όρους που μετατράπηκαν οι ομολογίες σε μετοχές, πλην όμως δεν αναμενόταν τέτοια πίεση σε μετοχές-σηματωρούς.

Μία εξήγηση που δόθηκε, και λογικά έχει βάση, σχετίζει την απογοητευτική εικόνα των blue chips με το ότι χθες ήταν η τελευταία ημέρα της α.μ.κ. της ΕΤΕ προς το ελληνικό ιδιωτικό-επενδυτικό κοινό και τους μικρομετόχους. Οντως είναι πιθανό να ρευστοποιήθηκαν κάποιες θέσεις σε μετοχές και blue chips, προκειμένου να συμμετάσχουν στην α.μ.κ. της Εθνικής. Σε αυτή την περίπτωση, σήμερα-αύριο θα πρέπει συγκεκριμένες μετοχές να επιδείξουν σαφώς καλύτερη εικόνα. Για να δούμε...

Στο μέτωπο της Εθνικής (οι μετοχές μετά το reverse split μπαίνουν σήμερα σε διαπραγμάτευση και αναμένεται να δεχτούν και αυτές πιέσεις) αντλήθηκαν περί τα 300 εκατ. από Ελληνες, ενώ στη γείτονα, σε Qatar ή Garanti περνά η Finansbank, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και η συναλλαγή θα γίνει τον Μάρτιο του 2016.

Στις τράπεζες παραμένει το "κλειδί", παρότι η στάθμισή τους στη διαμόρφωση των δεικτών δεν είναι ανάλογη της "νέας βαρύτερης αποτίμησης", που εκ των πραγμάτων έχουν μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Στα 13,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η Εθνική μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στα 8,7 με 8,8 δισ. ευρώ η Πειραιώς, στα 3,6 η Alpha Bank και στα 3 και κάτι δισ. ευρώ η Eurobank.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη Δευτέρα εισέρχονται οι νέες μετοχές της Πειραιώς και τη μεθεπόμενη της ΕΤΕ, ενώ στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας -μετά την ΕΤΕ- κλείνει το τέταρτο και τελευταίο για το 2015 triple witching.

Στις 626 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που μετά τη διάσπαση των κρίσιμων 640 έχει πάρει κλίση προς τις 605-600 μονάδες, κάτι που επανειλημμένα είχε αναφερθεί από τις στήλες του Euro2day.gr. Στις 187 ο FT 25, που αντίστοιχα "βλέπει" προς τις 182-180 μονάδες, ενδεχόμενο που θα επιβεβαιωθεί εάν δεν υπάρξει αντίδραση από τα blue chips σήμερα-αύριο.

Ενδιαφέρουσα, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, από χθες και η αγορά Παραγώγων, με τα Συμβόλαια των Alpha Bank και Eurobank να παρουσιάζουν ικανοποιητική κινητικότητα. Εκ των πραγμάτων το ΧΠΑ θα πρέπει να παρακολουθείται περισσότερο αυτή την περίοδο (και στη συνέχεια μέχρι το triple witching της 18ης Δεκεμβρίου) απ' ό,τι τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v