Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάει κοντέρ ο τζίρος σε Alpha Bank-Eurobank

Βαραίνει όσο περνά η ώρα η εικόνα στο ταμπλό. Μεγάλη διακύμανση στη μετοχή της Alpha Bank, ισχυρότερες οι πιέσεις για τη Eurobank, στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Βαριές απώλειες με… ψίχουλα για τη μετοχή της Πειραιώς. Ρευστοποιήσεις στα blue chips.

Σταδιακά βρίσκει και πάλι (πτωτικό) ρυθμό το ΧΑ, με τον τζίρο για πρώτη φορά εφέτος να ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ, πριν καν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, και να βάζει πλώρη για πολύ υψηλότερα.

Η ροή πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων μπορεί να συνεχίζεται στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, ωστόσο εδώ και περίπου μία ώρα συναλλακτικότητα εκδηλώνεται για όλο και περισσότερες μετοχές του FT 25.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσυμφωνημένων πράξεων είχε περάσει μέσα στο πρώτο 2ωρο της συνεδρίασης, για να "πέσουν" στη συνέχεια οι ρυθμοί. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ένας δεύτερος γύρος πακέτων δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ηδη στις 16:00 η αξία των πακέτων σε Αlpha Bank και Eurobank είχε φτάσει τα 455 εκατ. ευρώ και αναλύονταν:

* Σε 313 εκατ. ευρώ για την Αlpha Bank. Η συντριπτική πλειονότητα έγινε στα 2 ευρώ αλλά μετά τις 12:00 πραγματοποιήθηκαν και μικρά πακέτα (της τάξης των 4 εκατ. ευρώ) σε τιμές 2,16 και 2,13. Τα 2 ευρώ ανά μετοχή αντιπροσωπεύουν ένα discount της τάξης του 15% έναντι της τιμής έναρξης της συνεδρίασης, ωστόσο δεν εμπεριέχει discount σε σχέση με την τιμή της ΑΜΚ. Ο τίτλος υποχωρεί σε ποσοστό 8,5% (από 15% στην αρχή της συνεδρίασης).

* Σε 134 εκατ. ευρώ για τη Eurobank (που ενδοσυνεδριακά έπεσε κάτω από την τιμή της ΑΜΚ), όλα στην τιμή του 1-1,01 ευρώ. Αντιπροσωπεύει discount 28% σε σχέση με την τιμή στην έναρξη της διαπραγμάτευσης. Όλα είχαν γίνει έως και τις 12:17.

Ηταν εκ προοιμίου προφανές πως θα χρειαζόταν λίγος χρόνος προσαρμογής της «υπόλοιπης αγοράς» στα «νέα δεδομένα» που δημιουργούνται με την επανείσοδο των δύο τραπεζικών μετοχών (στην Πειραιώς τελούν υπό διαπραγμάτευση οι μετοχές που προέκυψαν από το reverse split καθώς οι νέοι τίτλοι αναμένεται να εισαχθούν στις 7 Δεκεμβρίου). Η σταδιακή αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία με την είσοδο και των νέων μετοχών της Εθνικής στις 14 Δεκεμβρίου.

Να συνεκτιμηθεί πως σε ορίζοντα δύο εβδομάδων θα αρχίσει να «βαραίνει» η αυξημένη αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών καθώς αθροιστικά θα φτάνει τα περίπου 28 δισ. ευρώ. Στα 13 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αποτίμηση της Εθνικής, στα περίπου 9 της Πειραιώς και από 3 με 3,5 δισ. ευρώ των Eurobank και Alpha Bank.

Νωρίτερα το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών/τζίρου είχε πραγματοποιηθεί στην Αlpha Bank, με τη Eurobank να ακολουθεί. Μέχρι τις 13:50 δεν είχε υπάρξει εξέλιξη με την επαναδιαπραγμάτευση του warrant της Alpha Bank, ωστόσο κανονικά διενεργούνταν συναλλαγές στα Συμβόλαια Παράγωγων Προϊόντων, με σχετικά αυξημένο μάλιστα τζίρο.

Ειδικότερα, την ώρα που στην υποκείμενη αγορά η μετοχή της Alpha Bank κυμαινόταν στα 2,15 ευρώ -με χαμηλό ημέρας στα 2 ευρώ (δηλαδή ακριβώς στην τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), το ΣΜΕ ήταν χαμηλότερα με discount στο 1,88 ευρώ. Είχαν γίνει 5.849 Συμβόλαια(*) ενώ 6.776 ΣΜΕ στη Eurobank. Εύλογο το arbitrage που επιχειρείται από ορισμένους παίκτες, γεγονός που αναμένεται να ξαναζωντανέψει και το ΧΠΑ. Να συνεκτιμηθεί πως εκτός από το arbitrage μετοχών-Συμβολαίων, «παιχνίδι» γίνεται και με αφορμή τη μεταβλητότητα ειδικά της μετοχής της Αlpha Bank.

Λίγο-πολύ αναμενόμενες οι intraday συναλλαγές από τα χαμηλά ημέρας της μετοχής (2 ευρώ) προς τις λίγο υψηλότερες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις 13:00-13:15.

Να σημειωθεί πως πριν το triple witching της 18ης Δεκεμβρίου, θα έχουν πιστωθεί και οι νέες μετοχές της ΕΤΕ, θα υπολογίζεται η αυξημένη βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου, θα ενεργούν και τα τέσσερα ΣΜΕ επί των μετοχών.

Στο 1,03 ευρώ με απώλειες 26% η μετοχή της Eurobank (στο 1 ευρώ η τιμή της αύξησης κεφαλαίου), στο 0,765 της Πειραιώς με απώλειες 23,50% αλλά χωρίς -όπως προαναφέρθηκε- τις «νέες μετοχές» και με τιμή αύξησης κεφαλαίου στ-ο 0,30 ευρώ. Ολες οι τιμές μετά reverse split.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών σταδιακά έχει επανεργοποιηθεί το ενδιαφέρον για μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά και σηματωρών όπως θεωρούνται οι ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Motor Oil κ.ά.

Με πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με αγοραστές σε ΔΕΗ. Στο εύρος των 8,90-9,32 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,60-6,80 του ΟΠΑΠ, υψηλότερα στα 4,85-4,97 της ΔΕΗ. Με αγοραστές στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, μετά και την ανακοίνωση της αγοράς 16.000 μτχ. από τον Ανδρέα Κανελλόπουλο, συνολικής αξίας 281.099 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v