Ανοδικά «γυρίζει» το Χ.Α., μετά την αρχική... ψυχρολουσία. Πάνω από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή το γύρισμα του τραπεζικού κλάδου και τις ρευστοποιήσεις, προκειμένου να κατοχυρωθούν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη που δεν ακύρωσαν τις σημαντικές στηρίξεις.Υπό... καταρρακτώδη βροχή (και) στη Λεωφ. Αθηνών οι πρώτες ρευστοποιήσεις, με κύρια στόχευση την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Σταδιακή εξισορρόπηση μετά τις 11:05-11:10, με την Coca Cola αρχικά να λειτουργεί σαν... φρένο, τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να ακολουθούν και με το ανοδικό «γύρισμα» των τραπεζών (προς τις 290 από τις 276 μονάδες) να οδηγεί στην αναστροφή της τάσης.
Τις 700 μονάδες «πατά» ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά τις 11:15. Ωστόσο, η συνεδρίαση ξεκινούσε με σημαντικές απώλειες, συνέπεια της συνεχιζόμενης υποχώρησης των ευρωπαϊκών αλλά και των πρώτων ρευστοποιήσεων στο πλαίσιο της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.
Με λιγοστές συναλλαγές, χαμηλότατο τζίρο και με πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, το κλίμα στο Χ.Α. παρέπεμπε στις καταιγίδες που «σάρωναν» τη χώρα.
Οι πρώτες πωλήσεις ενεργοποιήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, που είχε υπεραποδώσει βραχυπρόθεσμα προσφέροντας σημαντικές υπεραξίες, με ενδεικτική την απόδοση 10,35% για τον ΔΤΡ σε «μέτρηση» εβδομάδας. Στο 32,75% διαμορφώνονται τα κέρδη για τον ΔΤΡ σε διάστημα μηνός, υψηλό ποσοστό που εξηγεί την άμεση αντίδραση ορισμένων παικτών να προχωρήσουν σε πωλήσεις και στις 4 συστημικές μετοχές.
Σχεδόν παράλληλα ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις μετοχές της τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ κάποιες πωλήσεις έγιναν και σε μετοχές-σηματωρούς και συγκεκριμένα blue chips. Ωστόσο, στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola υπερισχύουν οι αγοραστές, με τον τίτλο να ενισχύεται έως τα 18,93 ευρώ και προσώρας να λειτουργεί σαν... φρένο στην υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου.
Οι πωλήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 10:45, οπότε και σημειώθηκε το «χαμηλό» για τον Γ.Δ. στις 687,12 μονάδες, με συναλλαγές 17,2 εκατ. τεμαχίων, συνολικής αξίας 3,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως το Χ.Α. ακολούθησε τη νέα διόρθωση για τον DAX που νωρίτερα έχανε και τις 9.850 μονάδες (στις 9.830,61 μονάδες), σημειώνοντας «χαμηλό» με μικρή χρονική καθυστέρηση. Συγχρονισμός που ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως οι εντολές (πώλησης/αγοράς) ακολουθούν ένα σχετικά παράλληλο πρόγραμμα/ροή από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα.
Για τον DAX έχουμε αναφερθεί στον Εκηβόλο της 10ης Σεπτεμβρίου, με τον εύγλωττο τίτλο «Επικίνδυνο γύρισμα από τον DAX» (σ.σ. όταν ο δείκτης ήταν ακόμη στις 10.326 μονάδες).
Τεχνικά, για τη βραχυπρόθεσμη τάση και τις πρώτες περιοχές που θα πρέπει να προσεχθούν, νωρίτερα «ανέβηκε» σχετική μέτρηση στον Εκηβόλο.
Στην περιοχή των 285-276 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με κρίσιμη την τιμή των 280 μονάδων που καλό θα ήταν να μη χαθεί σε «κλείσιμο» στο τέλος της συνεδρίασης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΔΤΡ «απειλείται» με περαιτέρω πίεση/διόρθωση προς τις 250 μονάδες.
Στα 18,78-18,93 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, μετριάζοντας τις απώλειες για τον FT 25, που νωρίτερα υποχώρησε έως τις 200 μονάδες. Και για τον FT 25 η ζώνη των 200 μονάδων είναι βραχυπρόθεσμα κρίσιμη, με ζητούμενη την επιβεβαίωσή της (σε κλείσιμο) προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω πίεση προς τις 190-188 μονάδες.
Με απώλειες και οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank έως το 0,165 ευρώ. Με απώλειες 3,90% κρατά θετική απόδοση 15,86% σε διάστημα εβδομάδας και 82,61% σε μέτρηση μηνός. Ενδεικτική περίπτωση μετοχής που έχει υπεραποδώσει και εύλογα κατοχυρώνονται σημαντικές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Για την Alpha Bank κρίσιμη στήριξη θεωρείται το 0,15 ευρώ, εάν δοκιμασθεί σήμερα-αύριο.
Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης-εξπρές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα πρέπει να πείσει από μεθαύριο κιόλας τους δανειστές για τις προθέσεις του. Και άμεσα να ακολουθήσουν τα έργα της νέας κυβέρνησης.
Σταθερές οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με μόλις 3-5 μετοχές να διασώζονται και τον ΟΤΕ να είναι η πρώτη (από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) που «γύρισε» ανοδικά.
Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αναβάθμιση του Οργανισμού από τον S&P δεν θα πρέπει να ιδωθεί ως μία μεμονωμένη κίνηση που περιορίζεται στον ΟΤΕ, από τη στιγμή που σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για ένα Grexit. Ενδεικτική κίνηση που, εάν έχει συνέχεια, θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να οδηγήσει σταδιακά σε μεταστροφή των ξένων οίκων. Καταρχήν για συγκεκριμένους ομίλους, εισηγμένες ενδεχομένως, για ευρύτερους κλάδους και τμήματα της οικονομίας.
Αναμφίβολα ενθαρρυντική η ενέργεια του S&P, καθώς παραπέμπει σε πιθανή περαιτέρω μείωση του «ρίσκου χώρας», που όπως υποστηρίζει στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στην αγορά ομολόγων, προοπτικών της οικονομίας.
Να σημειωθεί πως μέχρι τις 11:05 οι όποιες πωλήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες, χωρίς να απειλούνται βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, με τη δεικτοβαρή Coca Cola να λειτουργεί αρχικά σαν... φρένο και μετά τις 11:00 η σκυτάλη να περνά σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ και οι δύο τίτλοι, με τους αγοραστές στον ΟΠΑΠ να φτάνουν έως τα 8,55 ευρώ.
Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 38,5 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας σχεδόν 8 εκατ. ευρώ.
Η επιβεβαίωση των 685 μονάδων για τον Γ.Δ., με παράλληλη αντίδραση του ΔΤΡ από τις 275 μονάδες, αφήνει ανοιχτό το... παράθυρο περαιτέρω περιορισμού των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών. Ενδοσυνεδριακά αντίσταση για τον Γ.Δ. είναι οι 693,51 μονάδες, όπως οι 285,53 για τον ΔΤΡ.
Συνεκτιμώντας πως θα βοηθούσε και η αλλαγή του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με «κλειδί» την προοπτική επαναφοράς του DAX πάνω από τις 9.870-9.880 μονάδες. Να σημειωθεί πως λίγο πριν από τις 11:10 ανοδικά είχε «γυρίσει» ο CAC 40, προς τις 4.555 μονάδες (0,43%).