Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα exit polls των επενδυτών

Πτωτική εκκίνηση στο ΧΑ στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση. Η «έκπληξη» της επανάληψης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μικροσκόπιο. «Κλειδί» το υπουργικό συμβούλιο και τα πρώτα δείγματα γραφής. Βαρίδι η αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον. Ποια είναι τα βασικά πονταρίσματα.

Καταρχήν θετική η αγορά στην άμεση ορκωμοσία του πρωθυπουργού, με το Χ.Α. να αποτιμά τον δύσκολο Οκτώβριο που ακολουθεί. Επιφυλάξεις για την κοινοβουλευτική ευρύτητα της νέας κυβέρνησης (155 βουλευτές), προβληματισμός για το αρνητικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος και οι 290 μονάδες για τον ΔΤΡ. Προεξοφλούνται για σήμερα-αύριο κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Ποντάρει σε κυβέρνηση το Χρηματιστήριο, σημείωνε το Euro2day.gr στο σχόλιο της 19ης Σεπτεμβρίου, με την αγορά να κάνει την πρώτη αποτίμηση από σήμερα κιόλας.

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις, με τον σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης και τις υποχρεώσεις της «βουνό» να «τρέχουν» από την Τετάρτη.

Καταρχήν θετική η αγορά, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης-εξπρές, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, αίρει τον παράγοντα της μετεκλογικής πολιτικής αβεβαιότητας, με ενδιαφέρουσα την προοπτική συγκρότησης υπερυπουργείου-ομπρέλα για τη συμφωνία, με πιθανό επικεφαλής τον Τσακαλώτο.

Η καθαρή νίκη Τσίπρα οδηγεί ταχύτατα στον δύσκολο Οκτώβριο, με την Έλενα Λάσκαρη να απαριθμεί τις προθεσμίες και τις δεσμεύσεις που καλείται να διεκπεραιώσει άμεσα το κυβερνητικό σχήμα.

Συνεπώς στο Χ.Α. θα επιχειρηθεί η αποτίμηση σε εξίσου σύντομο χρόνο, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για κυρίως δύο «αγκάθια»: το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ήδη για το κατά πόσον ένα κυβερνητικό σχήμα 155 βουλευτών μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο.

Θα δείξει, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα έως μηδενικά, την ώρα που στις διεθνείς αγορές έχει επανέλθει ο προβληματισμός και οι ανησυχίες μετά και την απόφαση της Fed να μη μεταβάλει τα βασικά αμερικανικά επιτόκια. Οι συνέπειες της κινεζικής κρίσης διατρέχουν ήδη (και) τις αγορές, ενώ η καθοδική κλίση του γερμανικού χρηματιστηρίου δημιουργεί προβληματισμό στα κεφάλαια που είναι επενδεδυμένα στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι αναλυτές «βλέπουν» ακόμη χειρότερες μέρες για τον DAX στη Φρανκφούρτη και στην Ελλάδα όλα πρέπει να γίνουν ταχύτατα και όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά.

Κρίνοντας από τις πρώτες αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ, κυρίως δε των γερμανικών, θα λέγαμε πως η άλλη πλευρά λίγο έως πολύ δεν ενοχλείται και τόσο από την ανανέωση της εντολής προς το πρόσωπο του Τσίπρα (και τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Ενδεχομένως να ήθελαν μία διαφορετική σύνθεση, πλην όμως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από αυτήν την άποψη ο θρίαμβος Τσίπρα μάλλον διευκολύνει τους σχεδιασμούς τους, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα.

Στο Χ.Α. είναι αλήθεια πως πέρα από τις προβλέψεις των δημοσκόπων και τις εκτιμήσεις όσων ειδικών προέβλεπαν «ντέρμπι και θρίλερ», σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφληθεί ο σχηματισμός λειτουργικού κυβερνητικού σχήματος που θα «τρέξει» από Τρίτη κιόλας τα απαιτούμενα, με έμπρακτη αποτύπωσή της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αδιάψευστος μάρτυρας το ταμπλό, καθώς από τα τελευταία χαμηλά της 24ης Αυγούστου (Γ.Δ. στις 563 μονάδες) ακολούθησαν 13 ανοδικές και 6 καθοδικές συνεδριάσεις και άνοδος με το κλείσιμο της Παρασκευής σχεδόν 24%. Στο ίδιο διάστημα, ανάλογα μηνύματα έδιναν οι αγορές ασφαλίστρων και ομολόγων καθώς το ελληνικό CDs είχε υποχωρήσει στις 1.100 μ.β., η απόδοση του «μακρινού» 10ετούς ομολόγου είχε πέσει στο 8,4%, επίπεδο που είχε να βρεθεί από τον Ιανουάριο του 2014.

Απαραίτητα όλα αυτά, καθώς ο ανοδικός κυματισμός στο Χ.Α. βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά της 24ης/9 και άμεσα θα δοκιμαστεί η συνέχισή του ή όχι. Διεθνείς αγορές και πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης καθορίζουν την τάση, εν μέσω γενικότερου προβληματισμού σε Wall Street και Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Τεχνικά, για τους βασικούς δείκτες οι τελευταίες τοποθετήσεις-πονταρίσματα που έγιναν στη συνεδρίαση της Παρασκευής αφήνουν έναν «αέρα» για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο, μία αντίδραση που όμως βαίνει προς την κορύφωσή της. Οι εκτιμήσεις των ειδικών διίστανται, καθώς άλλοι θεωρούν πως ο Γ.Δ. θα δοκιμαστεί προς τις 720, άλλοι στην περιοχή των 750-760 και λιγότεροι προς την «τοπική κορυφή» των 800 μονάδων. Ωστόσο απαιτείται προσοχή, αυξημένη προσοχή στη σημερινή και στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς εύλογα θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε όσο το δυνατόν καλύτερες/υψηλότερες τιμές.

Ίσως το σημαντικότερο μετεκλογικό στοίχημα σχετίζεται με τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, όπου απαιτούνται γενναίες, πολύ γενναίες πρωτοβουλίες, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στις διαδικασίες-εξπρές που θα πρέπει να γίνουν για την ανακεφαλαιοποίηση των ομίλων. Ακόμη και παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για πολύ στενά, περιορισμένα χρονικά περιθώρια (60 ημερών), που θα καθορίσουν την πορεία των συστημικών ομίλων με πολλά ενδεχόμενα και μέτωπα ανοιχτά.

Στην περιοχή των 288 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με αιχμή την Alpha Bank και δευτερευόντως την ΕΤΕ σε καλύτερη απόδοση. Με το έξυπνο χρήμα να ποντάρει και να ακολουθεί κυρίως στη μετοχή της πρώτης αλλά και της δεύτερης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τεχνικά η κίνηση για τον Γ.Δ. από τις 563 μονάδες έως τις παρυφές των 710 μονάδων καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της προηγηθείσας διόρθωσης, επαναλαμβάνοντας πως στο ταμπλό έχει προεξοφληθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αυτό που μένει να αποτυπωθεί από σήμερα-αύριο μέχρι το τέλος του μήνα (την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου) είναι εάν οι ενέργειες της νέας κυβέρνησης και οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα στη μεθαυριανή Σύνοδο θα είναι αρκετές για να διατηρήσουν τη μόχλευση στην αγορά.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η συνέχεια θα εξαρτηθεί πλέον από τις πρώτες ενέργειες Τσίπρα, κατά γενική ομολογία του απόλυτου κυρίαρχου του «νέου σκηνικού», και πώς αυτές θα αποτιμηθούν από τους δανειστές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρετίζει ήδη τη νίκη Τσίπρα, στη μέρα θα ακολουθήσουν δηλώσεις και θέσεις όλων των εμπλεκόμενων, που λίγο έως πολύ θα κινούνται σε ανάλογο κλίμα. Το εντυπωσιακό ράλι στα ομόλογα, σημείωνε ο ίδιος παράγων, παραπέμπει σε θεαματική βελτίωση της εκτίμησης για το ρίσκο της χώρας, στην αποδοχή από τους δανειστές της στροφής Τσίπρα προς τον ρεαλισμό και της απαλλαγής του κόμματός του από τα... αριστερά βαρίδια, όπως οι ίδιοι οι ξένοι παραδέχονται.

Σύμφωνοι, οι εξελίξεις είναι από αυτές που αρέσουν στις λεγόμενες «αγορές» και τα funds θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία, ωθώντας μετοχές/εισηγμένες σε υψηλότερες τιμές. Όμως το εύρος της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από την υποδοχή των πρώτων κινήσεων Τσίπρα, από τη διαχείριση των πρώτων κιόλας ημερών.

Σε μετοχές όπου έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια με προοπτική βραχυμεσοπρόθεσμη, θα παιχτούν τα περισσότερα στοιχήματα, πέραν των τραπεζικών, καθώς η αγορά, οι επιχειρήσεις και η πραγματική οικονομία αναμένουν άμεσα απτές, ουσιαστικές κινήσεις. Εάν γίνουν, τότε στα επενδεδυμένα κεφάλαια σε εταιρείες όπως Motor Oil, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, EXAE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ. θα προστεθούν κι άλλα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η τιμή πολλών από αυτές τις μετοχές/εισηγμένες θα καλύψουν κι άλλο από το χαμένο έδαφος μετά την επιβολή των capital controls, ενώ τίτλοι που υπεραποδίδουν σε σχέση με τα επίπεδα (στα τέλη Ιουνίου, πριν κλείσει το Χ.Α.) θα συνεχίσουν ακόμη υψηλότερα.

Κλασική η περίπτωση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και υπό προϋποθέσεις της ΔΕΗ, με τη συνέχιση ή όχι της κίνησής τους να εξαρτάται από τις πρώτες κιόλας ενέργειες της νέας κυβέρνησης, αλλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα ξένα χρηματιστήρια.

Συνεκτιμώντας πως την επόμενη Κυριακή διεξάγονται τοπικές εκλογές στην Καταλoνία, με τα αυτονομιστικά/αποσχιστικά κόμματα να φαίνεται πως θα έχουν ευρεία πλειοψηφία στην τοπική/περιφερειακή κυβέρνηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v