Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τραπεζικό ράλι έκλεισε η προεκλογική περίοδος

Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο της συνεδρίαση με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει 7,5%. Αυξημένος ο τζίρος και άνοδος 3,52% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης η Alpha Bank με άνοδο 14%. Πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και της προεκλογικής περιόδου, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι χαρακτηρίστηκε από δύο όψεις, συνεχείς εναλλαγές στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη, σχετικά χαμηλό τζίρο και λίγα τελευταία "στοιχήματα" όσον αφορά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η έξαρση των συναλλαγών που έλαβε μέρος κατά τις τελικές δημοπρασίες, καθαρά στον Τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί "ΑΜΕΜ" στους τίτλους των Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ οι τίτλοι των Εθνικής (+5,17%), Alpha Bank (+14,29%), Eurobank (+5%) έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και λίγο χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό η μετοχή της Πειραιώς (+3,45%).

Χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν την κίνηση της τελευταίας στιγμής οι περισσότεροι από τους εγχώριους επαγγελματίες, άλλοι απέδιδαν το "όψιμο" αγοραστικό ενδιαφέρον που εμφανίστηκε στον Τραπεζικό κλάδο σε "στοιχήματα" της τελευταίας στιγμής και άλλοι σε κάποιο ιδιότυπο rebalancing μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι κατά την τελευταία προεκλογική συνεδρίαση πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο Γενικός Δείκτης είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση με κέρδη 6,14% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με κέρδη 9,10%, για να ακολουθήσουν συνεχόμενες "καταστροφικές" μετεκλογικές συνεδριάσεις!

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Εκείνο που θεωρείται περισσότερο από σίγουρο, με δεδομένη και την "ποιότητα" των ενεργών χαρτοφυλακίων, είναι ότι η Αγορά θα επιστρέψει εντόκως τα λίγα κέρδη των τελευταίων ημερών, με την κίνηση να αποδεικνύεται "bull trap" για τους traders, αν το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη, δεν είναι κοντά στις προσδοκίες της και ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές κλίμα από την χθεσινή απόφαση της Fed.

Ξεκινώντας από το μείζον θέμα των τελευταίων μηνών, σταθερά σε μηδενικά επίπεδα κράτησε τα επιτόκια η Fed, εκφράζοντας ανησυχίες για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, αυτή η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι η εκτός από την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, η Fed προβληματίζεται (άσχετα αν δεν το είπε) για το κατά πόσο η Αμερικανική Οικονομία και κυρίως οι εξαγωγικές Επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να αντέξουν ένα ισχυρότερο δολάριο, κάτι που έδειξε να φοβίζει και τις περισσότερες από τις διεθνείς Αγορές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι Αγορές μπαίνουν σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας, με την Κίνα να αποτελεί έναν επιπλέον αστάθμητο παράγοντα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση οι Ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου 15μερου, ενώ όσοι προβλέπουν βραχύβια αύξηση της τιμής του ευρώ, πίεσαν περισσότερο τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Επιστρέφοντας στα δικά μας και όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 3,52%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 5,44%. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 33% και διαμορφώθηκε στα 39,5 εκατ. ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σε εβδομαδιαία βάση, αυξήθηκε κατά 1,2 δισ ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 15,57% και ο Τραπεζικός απώλειες 70,06%.

Επιστρέφοντας στον Τραπεζικό κλάδο και στις "ακρότητες" που σημειώθηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης μπορεί να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 287,93 μονάδες με κέρδη 7,52%, όμως ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 258,37 μονάδες με απώλειες 3,52%.

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός της Πειραιώς που έκλεισε μία ανάσα χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας με κέρδη 3,45% και η οποία ενδοσυνεδριακά έφθασε σε απώλειες 1,72%, το εύρος ήταν πολύ μεγαλύτερο για τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank να υποχωρεί έως 1,95%, την Εθνική έως 6,55% και την Eurobank έως 5%.

Ευνόητο είναι ότι οι "τολμηροί" που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και πήραν τα κέρδη τους στις τελικές δημοπρασίες, έβγαλαν ένα αξιοσέβαστο "μεροκάματο".

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το γενικότερο κλίμα στο Χ.Α. είχε αρχίσει να βελτιώνεται μετά την ολοκλήρωση του triple witching Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να έχει "δει" το χαμηλό ημέρας λίγο πριν, ενώ μετά τις 16.41 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμε με θετικό πρόσημο.

Επανεμφάνιση αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 9,71%, 5ετες 8,72% και 3ετες 7,75%), ενώ παρέμεινε και μετά το triple witching το ευδιάκριτο premium για το συμβόλαιο του δείκτη λήξεως Οκτωβρίου.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θέλει Κυβέρνηση με συμμετοχή περισσότερων κομμάτων που θα είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, για να επιτευχθούν ευκολότερα οι δύσκολοι οικονομικοί στόχοι που είναι αφ' ενός η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και αφ' ετέρου να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση του χρέους, προκειμένου να αλλάξει και η εικόνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Τεχνικά είναι θετική η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα της Αγοράς, αλλά οι 700 μονάδες είναι σημεία καμπής για τον Γενικό Δείκτη καθώς εάν δεν υπάρξουν ομαλές εξελίξεις μπορεί να είναι ισχυρές αντιστάσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες της Αγοράς επισημαίνουν ότι οι κύριες αδυναμίες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και οι ιδεοληψίες του παρελθόντος μπορεί να αποδειχθούν μεγάλο εμπόδιο, ενώ η τελευταία συμφωνία διάσωσης είναι βαθιά προβληματική, καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φοροεπιδρομή και όχι στην μείωση των δαπανών του Δημοσίου.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης "Intraday position is long" με "stop" τις 187 μονάδες.
Οι περισσότερες, μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς μετοχές παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικά κανάλι, με επόμενο στόχο, για τον 25αρη, τις 210 - 212 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις, στις 200, 197 και 191 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τελευταία πριν τις εκλογές που θα επηρεάσουν άμεσα την μελλοντική πορεία της Οικονομίας και της Αγοράς, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η αντίσταση των 675 μονάδων που ταλαιπώρησε αρκετές συνεδριάσεις τον Γενικό Δείκτη διασπάστηκε με ελαφρώς αυξημένους τζίρους, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε από τους αναιμικούς τζίρους που μας έχουν συνηθίσει τα capital controls. Επόμενη αντίσταση οι 708,3 μονάδες , υψηλό του Γενικού από την επαναλειτουργία του Χ.Α. και το 38,2% κατά Fibonacci Retracement της κίνησης από το υψηλό του έτους ως το χαμηλό του Αυγούστου.

Η χθεσινή απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στις διεθνείς Αγορές που προσπαθούν να την αξιολογήσουν, αλλά στην ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά το κυρίαρχο ζήτημα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είναι σαφές ότι η Αγορά επιθυμεί σταθερή Κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, μακράς πνοής, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα κινηθεί γρήγορα και χωρίς προσκόμματα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους Εταίρους, για να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η αξιολόγηση.

Έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την συζήτηση για το χρέος, αλλά και τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στις Τράπεζες.

Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος από την ημέρα διακοπής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου (797,52 μονάδες) όπου πια θα συναντήσει και τους πολύ σημαντικούς για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη ΚΜΟ 200 ημερών. Σήμερα ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών είναι στις 805,24 με πτωτική πορεία.

"Σε αντίθετη περίπτωση που έχουμε μια ασταθή Κυβέρνηση με αντίρροπες τάσεις, χωρίς ομοιογένεια, η αβεβαιότητα και η εσωστρέφεια θα επιστρέψει, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις 656 μονάδες (που έχει αφήσει και ένα "gap") και στη συνέχεια τις 620 μονάδες και τα χαμηλά του έτους" αναφέρει ο υπέυθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι Έλληνες πολίτες καλούνται για τρίτη φορά φέτος σε Εθνικές κάλπες, αυτή την φορά για την ανάδειξη Κυβέρνησης που θα έχει σαν κύριο έργο να διεκπεραιώσει το τρίτο μνημόνιο και να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε μια σχετικά ήρεμη προεκλογική περίοδο οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνει αμφίρροπο ως προς το επικρατέστερο κόμμα.

Τα τρία βασικά σενάρια που φαίνονται ως επικρατέστερα είναι α) ο σχηματισμός Κυβέρνησης συνασπισμού με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ β) ο σχηματισμός Κυβέρνησης συνεργασίας με βασικό κορμό το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και γ) επαναληπτικές εκλογές.

Δύο ενδεχόμενα ακόμα παρουσιάζουν κάποια μικρή πιθανότητα, αυτό της αυτοδυναμίας ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενδεχόμενο το οποίο ωστόσο δεν προκύπτει από καμία μέτρηση και αυτό της συγκρότησης Κυβέρνησης με κορμό τα δύο μεγάλα κόμματα, επίσης δύσκολο καθώς προεκλογικά στις δύο τηλεμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ιεραρχώντας πάντως τις προσδοκίες Αγοράς, ιδανικά η Κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να σχηματιστεί στον μικρότερο δυνατό χρόνο, να έχει ένα όσο το δυνατόν ομοιογενές προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου και να διευκολύνει άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ώστε να επανέλθει σε κάποια κανονικότητα η Οικονομία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φάνηκε "συνεπής με το ραντεβού" του στις 700 μονάδες, φθάνοντας μια ανάσα από την εν λόγω βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Εν πρώτης η κίνηση μπορεί να μην άλλαξε δραματικά τα δεδομένα του χαρακτήρα της αντίδρασης, ωστόσο ως φαινόμενο είχε τις εξής ιδιαιτερότητες: Σημειώθηκε με τους καλύτερους συναλλακτικούς τζίρους των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων και η υπέρβαση των 670 μονάδων ενεργοποίησε νέα σήματα αγορών από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών.

Υπό άλλες συνθήκες το διάγραμμα θα προδιέθετε για επέκταση της κίνησης προς τις 790 μονάδες, επίπεδο αναφοράς αφού εκεί "σταμάτησε ο χρόνος" πριν την επιβολή των περιορισμών της κίνησης των κεφαλαίων.

Η αύξηση των συναλλακτικών όγκων είναι πάντως μια καλή αρχή επιστροφής του ενδιαφέροντος και σε κάθε περίπτωση αναγκαία συνθήκη για την ενδυνάμωση της ανοδικής τάσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, η ερχόμενη Κυριακή σηματοδοτεί το τέλος μιας ακόμα προεκλογικής περιόδου, πολύ διαφορετικής από όσες μέχρι τώρα είχαν προηγηθεί.

Η συμπεριφορά των μετοχών μετά την 26 Ιουνίου έχει ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό: Οι μετοχές μπορεί να μην βρίσκονται πλέον στα χαμηλά του τελευταίου διμήνου έχουν ωστόσο διαφοροποιηθεί αισθητά στις μεταξύ τους αποδόσεις.

Στον FTSE25 οι μισές μετοχές βρίσκονται στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα εμφανίζοντας αποδόσεις έως και 18% (Ο.Λ.Π, Motor Oil), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Τράπεζες οι οποίες χάνουν έως και 72%.

Η διαφοροποίηση αυτή εμπεριέχει αρκετή "δικαιοσύνη" καθώς ο βαθμός αντανάκλασης των επιπτώσεων της οικονομικής συγκυρίας, ακόμα και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, είναι υψηλός ανάλογα με το αντικείμενο και την έκθεση στην Ελληνική Οικονομία της κάθε εταιρείας.

"Το 'μάθημα' αυτής της περιόδου ήταν ότι η σωστή επιλογή μετοχών, μπορεί αφενός να προστατέψει τους επενδυτές από γεγονότα υψηλού κινδύνου, αφετέρου μπορεί οδηγήσει σε υπεραποδόσεις ακόμα και όταν αυτές οι μετοχές διαπραγματεύονται στην ίδια Αγορά", τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη Nikkei (-1,96%) ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη να τα σημειώνει ο δείκτης Sensex 30 (+0,96%).

Διόλου ευκαταφρόνητες οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Κέρδη για τον χρυσό, σε χαμηλότερα επίπεδα ευρώ και πετρέλαιο, διορθώνουν από τα χθεσινά κέρδη.

Ξεκινώντας από την Ασία, αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν οι μέσες τιμές για νέες κατοικίες στην Κίνα τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις και οι τιμές των κατοικιών έχουν υποστηριχθεί από μία σειρά μέτρων της Κινεζικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να παρουσιάσουν βελτίωση, σε σύγκριση με την αποδυνάμωση που υπέστησαν πέρυσι. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% συγκριτικά με τον Ιούλιο.

Ωστόσο, νέες κατασκευές και επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως μία ανάκαμψη στην ιδιοκτησία θα αργήσει.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, αύξηση 0,1% σημείωσε τον Αύγουστο ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (leading economic index), όπως ανακοίνωσε το Conference Board, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ενόψει εκλογών και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία περίπου στο ίδιο ποσοστό, η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές", αναφέρει το Bloomberg, τονίζοντας πως η Χώρα δεν έχει αυτό το περιθώριο, ιδιαίτερα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Μικρή επίπτωση για την πορεία των Αγορών θα έχουν τα πλέον πιθανά σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, εκτιμά η HSBC σε ανάλυσή της.

"Σε αυτή τη φάση, το ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση της Ελλάδας είναι ένα επίδικο ζήτημα, ενώ η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμοστεί σε αυτά που απαιτούν οι Διεθνείς Δανειστές", τονίζει δημοσίευμα του CNBC.

Σύμφωνα με αναλυτές, "καμία από τις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, από την πρώτη διάσωση και μετά, δεν έχει δώσει λύση στη βαθιά πολιτική κρίση της Ελλάδας και οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι διαφορετικές, ενώ μία αδύναμη Κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ, την περαιτέρω εκταμίευση των κονδυλίων, την επίσημη ελάφρυνση του χρέους και, τελικά, μπορεί να επαναπυροδοτήσει τους κινδύνους για έξοδο".

"Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στην Ευρωζώνη", δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ. Εκτίμησε δε, σε συνέντευξή του στο Παρίσι, ότι η ψαλίδα μεταξύ των Χωρών της Ευρωζώνης, στο μέτωπο του πληθωρισμού, θα μικρύνει το επόμενο διάστημα.

Οι Ελληνικές Τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ανέφεραν Αξιωματούχοι του Ευρωσυστήματος στο πρακτορείο "MNI", τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ιδιωτική συμμετοχή στις ΑΜΚ και το αποτέλεσμα των επικείμενων "stress tests".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία συλλογής δεδομένων και αναμένεται να έχει στα χέρια της την πρώτη ανεπίσημη αξιολόγηση για την ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του μήνα, δήλωσε ανώτατος Αξιωματούχος του Ευρωσυστήματος. Ένας Αξιωματούχος είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα και ο Εποπτικός της Βραχίονας (SSM) σχεδιάζουν να κρατήσουν τις λεπτομέρειες για τα "stress tests" και τις παραμέτρους, από τα στελέχη των Ελληνικών Τραπεζών μέχρι να αποκαλυφθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Ωστόσο, άλλη πηγή του Ευρωσυστήματος είπε στο "MNI" ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να διασφαλίσει ότι τα προβλήματα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος θα αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και αυστηρό τρόπο και υπό μακροπρόθεσμη προοπτική, ώστε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση να λύσει σοβαρά προβλήματα, ιδίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αν και υποχώρησε μέχρι τις 682,05 μονάδες (-1,48%), στις 17.00 βρέθηκε στις 693,53 (+0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 697,57 μονάδες με κέρδη 0,76%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης, στις 17.00 βρέθηκε στις 279,02 (+4,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 287,93 μονάδες με κέρδη 7,52%.

Ο τζίρος έφθασε τα 44,4 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 166757476 τίτλοι, από τους οποίους οι 158432315 στο ταμπλώ του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Εθνική, Μυτιληναίος και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ και Folli Follie Group.

Η καλύτερη δυνατή, η τελική αναλογία ανοδικών (51) - πτωτικών (45) μετοχών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών της 17/09/2015 και κατ' εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας "ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε." (+25%) μεταφέρθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που συνδυάστηκε με την τριπλή λήξη των συμβολαίων Σεπτεμβρίου. Αυξημένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, σταθερά σε υψηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (132.666 συμβόλαια).

Στα 10.121 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.717, 1.717 για τον Σεπτέμβριο, 2.958 για τον Οκτώβριο και 2 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 205,5) κινήθηκε μεταξύ 201,5 και 210 μονάδων διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,34%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε, κάπως, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.800 Eurobank, 12.000 Motor Oil, 300.000 Alpha Bank, 56.192 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (19.964), Εθνική (9.852), Πειραιώς (35.231), Eurobank (56.676), ΟΠΑΠ (616), Μυτιληναίο (809), ΟΤΕ (627), ΔΕΗ (1.901), MIG (3.093), ΓΕΚ (2.077), ΕΧΑΕ (301), Ελ. Πετρέλαια (193), Μέτκα (140), Jumbo (124), Σωλ. Κορίνθου (276), Motor Oil (257).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων του δείκτη FTASE-25, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα κατέληξε στο 64%, ενώ άλλαξαν χέρια 1.022 δικαιώματα, (397 δικαιώματα αγοράς και 625 δικαιώματα πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (33.382.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v