Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παγωμένο» το ΧΑ με Fed, εκλογές στο προσκήνιο

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Motor Oil, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ. Ανοδο καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αlpha Bank. Πτώση για ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. Σταθεροποιητικά ΕΤΕ, Πειραιώς.

Νηνεμία πριν από τη Fed, με ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές και την ελληνική στον ρυθμό της εκλογικής μάχης.

Κρατά τις 200 μονάδες ο FT 25, με άνοδο για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και διόρθωση για ΔΕΗ. Πιέσεις στις τράπεζες, αλλά αντέχουν οι 260 μονάδες. Χαμηλές συναλλαγές, χαμηλότερος τζίρος.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Fed, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιμένουν την ετυμηγορία της επικεφαλής Janet Yellen στην κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση των τελευταίων ετών, όπου θα καθοριστεί η συνέχεια του ανοδικού κύκλου, ή θα ακολουθήσει διόρθωση διεθνώς.

Στο Χ.Α. οι συναλλαγές (συνολικός όγκος) παραμένουν χαμηλές, καθώς έχουν ελαττωθεί οι κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών στον τραπεζικό κλάδο. Στην πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων εμφανής είναι η διάθεση διασφάλισης των βραχυπρόθεσμων κεκτημένων και δευτερευόντως η κατοχύρωση υπεραξιών.

Σε στενό εύρος περίπου δέκα μονάδων η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, με κάτω όριο στις 684,94 και άνω τις 695,81 μονάδες, με την κίνηση του ΓΔ από τα χαμηλά των 562,87 να καταλήγει στην περιοχή των 720-730 μονάδων.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως σήμερα η πλειονότητα των επενδυτών προχωρά σε επιλεκτική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει σε διάστημα εβδομάδας-μηνός.

Παράλληλα, συνεχίζεται η λήψη θέσεων στα Παράγωγα, με τα λιγότερα Συμβόλαια στον τρέχοντα μήνα και τα περισσότερα στην επόμενη λήξη (Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου). Λίγα τα μέχρι τώρα ΣΜΕ, δεν ξεπερνούν τα 936 στον FT 25, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός και σε ΣΜΕ επιμέρους μετοχών.

Αισθητή η υποχώρηση καταρχήν στα ΣΜΕ των 4 συστημικών τραπεζών, ειδικότερα της Αlpha που μέχρι και χθες παρουσίαζε αυξημένη συναλλακτικότητα. Ο μεγαλύτερος αριθμός τρέχουσας λήξης (σ.σ. αύριο) είτε έχει κλείσει είτε έχει μετακυληθεί στην επόμενη σειρά, με το premium να έχει «ψαλιδιστεί». Ενδεικτικά στο 0,151 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank στην υποκείμενη αγορά, στην ίδια τιμή οι αγοραστές στο ΣΜΕ λήξης αύριο Παρασκευή.

Στα επίπεδα των 253-266 μονάδων ο ΔΤΡ, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 260 (στη χειρότερη περίπτωση των 255) μονάδων. Οι πωλητές έχουν μεν τον πρώτο λόγο, πλην όμως στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς αρκετές για να ωθήσουν λίγο υψηλότερα και τις 4 συστημικές.

Στο 0,534-0,56 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,145-0,156 ευρώ της Alpha Bank, στο 0,112-0,122 ευρώ της Πειραιώς, στο 0,039-0,041 ευρώ της Eurobank. Με δεδομένες τις ανοιχτές εκκρεμότητες για τον κλάδο, τα τρέχοντα επίπεδα (με οροφή τις 300 μονάδες) θεωρούνται λογικά.

Στο 34% το ποσοστό επί του τζίρου για τις 4 συστημικές τράπεζες, με τη Eurobank να πραγματοποιεί και σήμερα τα περισσότερα κομμάτια, ενώ ακολουθούν Alpha Bank, Πειραιώς.

Σημειώνεται η εκ περιτροπής μετακύληση ρευστότητας/θέσεων στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με κατοχύρωση κερδών στη ΔΕΗ που υποχωρεί έως τα 5,14 ευρώ και άνοδο για ΟΤΕ έως τα 8,01 ευρώ και ΟΠΑΠ έως τα 8,12 ευρώ.

Στην αγορά προεξοφλείται πως η τάση και για τις τρεις θα αποσαφηνιστεί είτε αύριο (με αφορμή την αντίδραση των ξένων αγορών στην όποια απόφαση της Fed), είτε στις αρχές της εβδομάδας, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις.

Πάντως, στα επίπεδα των 7,5-8 ευρώ έχουν συμπληρωθεί σημαντικές συναλλαγές και στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ, ενώ στη ΔΕΗ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει πάνω από τα 5 ευρώ.

Από τις άλλες μετοχές του FT 25, η κατοχύρωση θέσεων είναι εμφανής καθώς στην πλειονότητα των μετοχών που «μετρούν» εβδομαδιαία κέρδη σημειώνονται ήπιες ρευστοποιήσεις. Αναλυτικότερα στη μετοχή της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, με απόδοση 4,79% σε μέτρηση εβδομάδας, συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος του 1,70-1,77 ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις σε Τιτάνα, Viohalco, TΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Jumbo κ.ά.

Στις 14:20 είχαν αλλάξει χέρια 55 εκατ. τεμάχια, αξίας 27 εκατ. ευρώ. Σημαντικός αριθμός πακέτων σε Jumbo, Motor Oil, με τη μετοχή της τελευταίας σε νέα υψηλά (10,12 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v