Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ήπια πτώση περιμένοντας Fed και κάλπες

Μικρές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 690 μονάδων. Απώλειες για Εθνική Τράπεζα, Coca Cola, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ. Κέρδη σημειώνουν ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ. Περιορισμένος ο τζίρος. Τα βλέμματα στη Fed.

Ανοδικές τάσεις -κυρίως λόγω Fed- επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά ανοδικά κινείται το Χ.Α. μετά τα πρώτα 25΄ της συνεδρίασης.

Χαμηλές οι συναλλαγές, ελάχιστος ο τζίρος στην αρχή, καθώς πωλητές-αγοραστές παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Λίγο το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, λίγο η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της Κυριακής και οι μέχρι εχθές επιθετικότεροι αγοραστές/long παίκτες περιορίζονται στη διασφάλιση των κεκτημένων θέσεών τους.

Στα πρώτα 20΄-25΄ δοκιμάστηκαν οι βραχυπρόθεσμες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αρχικά έως τις 689 μονάδες για να «γυρίσει» λίγο μετά τις 10.55 υψηλότερα προς τις 695 μονάδες.

Μικρή άνοδος στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στην Φρανκφούρτη προς τις 10.250 μονάδες, τον CAC 40 στις 4.655 μονάδες και τον Euronext στην περιοχή των 898 μονάδων. Με θετικό πρόσημο στο 0,25%-0,45% οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη, την ώρα που στο Χ.Α. ο FT 25 ενισχύεται 0,42% στις 203 μονάδες.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να δοκιμάζεται αρχικά στη στήριξη των 260 μονάδων, με την επιβεβαίωση της περιοχής να λύνει κάπως τα χέρια των αγοραστών που μέχρι τώρα κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε Alpha Bank αλλά και σε Πειραιώς, Eurobank. Δεδομένου ότι μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση οι ΕΤΕ και Alpha Bank διαφοροποιούνταν ανοδικά έναντι των Πειραιώς, Eurobank, έχει ενδιαφέρον η προσπάθεια αντίδρασης που επιχειρείται σε Πειραιώς και Eurobank.

Χαμηλότερα των πρώτων αντιστάσεων αλλά ακόμη είναι νωρίς, ενώ οι χαμηλοί τζίροι στα Παράγωγα δεν μας δίνουν σαφέστερη εικόνα για σήμερα-αύριο, δηλαδή εάν ο κλάδος και οι μετοχές έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Να σημειωθεί πως με την επιβεβαίωση των στηρίξεων και το «γύρισμα» (μετά τις 10.55) δεν παρατηρήθηκε αύξηση συναλλαγών/τζίρου, ένδειξη πως η πλειονότητα των παικτών παραμένει επιφυλακτική, σε αναμονή.

Λιγοστές τοποθετήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον πήχη να ανεβαίνει εκ περιτροπής στις συγκεκριμένες μετοχές. Στα 7,87-7,98 ευρώ ο ΟΤΕ, με ζητούμενη την άμεση επαναφορά πάνω από τα 8 ευρώ, στα 7,87-8,12 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ μετά τη χθεσινή πίεση. Στο στενό εύρος των 5,25-5,32 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που μετά τη χθεσινή αντίδραση έως τα 5,50 ευρώ επανήλθε υψηλότερα του ΚΜΟ 200 (σχετικό γράφημα και μέτρηση νωρίτερα στον Εκηβόλο).

Σταδιακά μετά τις 11.15 ανέκαμψε προσωρινά ο FT 25 με αφορμή την κίνηση της δεικτοβαρούς Coca Cola στα 19,25 ευρώ (από τα 19,08 ευρώ), τις προσεκτικές τοποθετήσεις στους τίτλους των Motor Oil, METKA, F.F. Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ωστόσο συναλλαγές/τζίρος παρέμεναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων 3 συνεδριάσεων).

Νέο έργο για τη ΜΕΤΚΑ, αγορές μέχρι τα 7,60 ευρώ στη μετοχή, στα 8,40 ευρώ «βλέπει» τη μετοχή της Jumbo η IBG, με τον οίκο να ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της μετοχής, με σύσταση «ουδέτερη». Στα 8,71 ευρώ ο τίτλος με ικανοποιητικές εισροές.

Στα 10 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, με την καταγραφή «νέου υψηλού» στα 10 ευρώ και αποτίμηση εκ νέου μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ. Από τον FT 25 ανοδικά συνεχίζει η Frigoglass, που στα 2,02 ευρώ επανέρχεται στα επίπεδα της 19ης Αυγούστου.

Στις 11.25 είχαν αλλάξει χέρια 17,8 εκατ. τεμάχια, αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. Με δύο πακέτα στη Μotor Oil (για 48.000 στα 9,95 ευρώ και για 35.383 τεμάχια στα 9,70 ευρώ) και ένα στην Jumbo για 50.000 μετοχές στα 8,70 ευρώ.

Tεχνικά, όπως «μετρά» ο φίλος (Papigiotis George) για τον Γ.Δ. ζητούμενη ήταν η προσέγγιση των 638 μονάδων, περιοχή οδηγός για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Η κίνηση εκτυλίσσεται αρμονικά, έχει ως στόχο τις 728 μονάδες, όπου ενδεχομένως να ολοκληρώνεται ο σχηματισμός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v