Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, που μάζεψε τις πρωινές απώλειες μετά τις δημοπρασίες και με το βλέμμα στην κάλπη της Κυριακής. Ισχυρά κέρδη για Alpha, Πειραιώς, Εθνική. Απώλειες καταγράφουν ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Coca Cola. Tα μηνύματα από το triple witching.

Για το 4 στα 4 πηγαίνει το ΧΑ αφού, σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες έχουν περιοριστεί θεαματικά.

Ανοδικό/θετικό "γύρισμα" στο ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και... τροφή τις προσδοκίες για μετεκλογικές εξελίξεις που θα αρέσουν στις "αγορές". Η μετακύληση θέσεων του FT 25 για τον Οκτώβριο με premium (ΣΜΕ του FT 25) πυροδοτεί αγορές σε τράπεζες, μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Το μετεκλογικό χαρτί "παίζει" το ΧΑ, την ώρα που η Ευρώπη υποχωρεί "τρομαγμένη" από τη Fed.

Στην περιοχή των 691 μονάδων έχει ανακάμψει ο Γενικός Δείκτης (από τα χαμηλά ημέρας των 682,05 μονάδων), με "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου στις 275 (από τα χαμηλά των 258,37 ) και το "κλείσιμο" της τριπλής σειράς στα Παράγωγα, νωρίτερα, να "δείχνει" πού ποντάρει το ελληνικό χρηματιστήριο. Το premium που μέχρι τώρα σημειώνεται για τα Συμβόλαια του δείκτη FT 25 για τον επόμενο μήνα (Οκτώβριο) ενισχύει την εκτίμηση όσων θεωρούν πως είναι εφικτός ο σχηματισμός λειτουργικής κυβέρνησης άμεσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γενικότερα.

Το σημαντικό "ψαλίδισμα" των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών φαίνεται να διευκολύνει όσους πόνταραν σε θετικό σερί για τον μήνα Σεπτέμβριο. Πρακτικά, σε ενδεχόμενο κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 673-683 μονάδες θα μετρώνται τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες με σταθερή άνοδο του Γενικού Δείκτη.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr σημειωνόταν πως στο ενδεχόμενο του ανοδικού σερί "... θα εστιάσουν ορισμένοι παίκτες, καθώς κατ' αυτούς προέχει η σε μηνιαία μέτρηση ανοδική φορά του Χ.Α., προκειμένου να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για έναν πιο μεσοπρόθεσμο απεγκλωβισμό του από τα τελευταία χαμηλά της 24ης Αυγούστου (και της 3ης Αυγούστου)".

Παραθέτουμε αναλυτικά ορισμένα στοιχεία που ίσως σήμερα κάνουν τη διαφορά από Δευτέρα, συνεκτιμώντας πως ο Σεπτέμβριος ολοκληρώνεται και χρηματιστηριακά στη συνεδρίαση της μεθεπόμενης Τετάρτης (30/9).

Για τον Γ.Δ., τα «κλεισίματα» στις 28/8 ήταν στις 633,81, στις 4/9 στις 646,42, στις 11/9 στις 673,84 μονάδες και χθες στις 692,30 μονάδες. Για τον Δείκτη Τραπεζών αντίστοιχα το «κλείσιμο» στις 28/8 ήταν στις 220,07, στις 4/9 στις 234,01, στις 11/9 στις 273,07 και χθες ανοδικά στις 267,80 μονάδες.

Στα της συνεδρίασης όμως και πάλι, αφού το κλείσιμο του triple witching έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς να ανοίξουν θέσεις στη σειρά Οκτωβρίου με σημαντικό ανοδικό περιθώριο/premium, όπως αναλυτικά παρέθεσε νωρίτερα το αρμόδιο τμήμα της Solidus ΑΧΕΠΕΥ.

Με την επιβεβαίωση αυτού του premium, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να γυρίσουν με αγορές καταρχήν στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με εμφανή τα αποτελέσματα στην άνοδο και των 4 μετοχών του κλάδου.

Η προσδοκία πως την επόμενη εβδομάδα θα έχει σχηματιστεί λειτουργική κυβέρνηση, που θα "τρέξει" άμεσα την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, είναι, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς, ο λόγος που διαφοροποιεί το ΧΑ τόσο θεαματικά σε σχέση με τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Την ώρα που DAX και CAC 40 συνέχιζαν να "βουλιάζουν" έως 2,85% χαμηλότερα, στο ΧΑ ο FT 25 ανέβαινε ξανά προς τον "αφρό", με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 202 μονάδες (από τα χαμηλά ημέρας των 199).

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις έκλεισε ο μήνας Σεπτέμβριος στην αγορά Παραγώγων.

Η εκκαθάριση, σύμφωνα με το τμήμα Παραγώγων της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, θα γίνει για τον FT 25 με βάση την τελική τιμή των 199,14 μονάδων.

Στα 1.757 ο αριθμός των Συμβολαίων του δείκτη, με ενδιαφέρον το ότι οι θέσεις για τον αμέσως επόμενο μήνα Οκτώβριο έχουν ανοίξει έως τις 204,75 μονάδες (συνολικά 1.937 ΣΜΕ, στις 15:05), εξέλιξη που εξηγεί το "γύρισμα" του δείκτη στην υποκείμενη αγορά από τις 199,16 προς τις 201,84 μονάδες.

Αυτά νωρίτερα, μέχρι τις 15:05, με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά και ορισμένους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη σε 6-8 μετοχές.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v